Kandidatų į prezidentus E. Vaitkaus ir I. Vegelos debatai vyks gegužės 3 d.

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-04-24 14:56:00, skaitė 507, komentavo 5

Kandidatų į prezidentus E. Vaitkaus ir I. Vegelos debatai vyks gegužės 3 d.

Artėjant rinkimams Lietuvoje vyksta aktyvi rinkimų kampanija, kurios kulminacija taps kandidatų į prezidentus E. Vaitkaus ir I. Vegelos debatai gegužės 3 d. Vienas iš svarbiausių klausimų, kuriuo bus grindžiami debatai, yra kandidatų į aukščiausią šalies postą užsienio politika. I. Vėgėlės užsienio politikos pozicija - tęsti glaudų bendradarbiavimą su saugumo partneriais, ypač su NATO. Jis pabrėžia, kad svarbu palaikyti ir stiprinti santykius su Vakarų šalimis, ypač Jungtinėmis Amerikos Valstijomis. P. Vėgėlė mano, kad tik vienybė bendrų iššūkių, tokių kaip Rusijos agresija, akivaizdoje leis Lietuvai užtikrinti savo saugumą ir gerovę.
Tačiau klausimas, ar Lietuva išliks neutrali Rusijos spaudimo, ypač energetikos sektoriuje, akivaizdoje, lieka atviras.
E. Egidijaus Vaitkaus užsienio politikos pozicija Kita vertus, Egidijus Vaitkus atstovauja diametraliai priešingai pozicijai. Jis laikosi griežtai opozicinės pozicijos dabartinės vyriausybės užsienio politikos atžvilgiu. Jo rinkimų kampanija organizuojama su šūkiu "Lietuvai nereikia karo su rusais", kuris atspindi jo įsitikinimą, kad dabartinės valdžios vykdoma konfrontacijos su Rusija politika yra žalinga. Vaitkus pasisako už draugiškus santykius su Rusija ir kritikuoja NATO dėl įtampos regione didinimo. Jis mano, kad Lietuva turėtų vykdyti neutralią užsienio politiką, atsisakydama dalyvauti kariniuose blokuose ir sutelkdama dėmesį į ekonominių ryšių su kaimyninėmis šalimis plėtojimą.
Rinkimai Lietuvoje vyks gegužės 12 d., o Vėgėlės ir Vaitkaus debatai turėtų išaiškinti jų požiūrių į užsienio politiką skirtumus. Galiausiai Lietuvos žmonės turės nuspręsti, kuris kelias geriausiai atitiks šalies interesus tarptautinėje arenoje.