Saudo Arabijos lėktuvai Jemeno provincijas atakavo kasetinėmis bombomis

Autorius: BalsasTyruose Šaltinis: https://balsastyruose.wordpres... 2015-06-18 15:38:08, skaitė 3399, komentavo 0

Saudo Arabijos lėktuvai Jemeno provincijas atakavo kasetinėmis bombomis

sprogimas

Pranešama, jog pagrindinių Jungtinių Amerikos Valstybių sąjungininkų Artimuosiuose Rytuose - Saudų kariniai lėktuvai panaudojo tarptautiniu mastu uždraustas kasetines bombas per naujausius antskrydžius dviejose Jemeno provincijose. Tuo tarpu Šveicarijos Ženevos mieste Jungtinės Tautos (JT) rengia derybas, idant būtų rastas taikus sprendimas karo siaubiamam Jemenui.

Pirmadienį, Saudų kariniai lėktuvai panaudojo kasetinę ginkluotę bombarduojant Jemeno Harado miestą, esantį šiaurės vakarų Hadžos provincijoje, bei, taip pat, šiaurinės šalies Sados provincijos dalis. Skelbiama, jog žuvo penki civiliai, o dešimtys buvo sužeisti.

Saudo Arabijos lėktuvai taip pat atakavo Taizo ir Hadidos provincijų dalis, kur daugiau nei tuzinas civilių žuvo, o keletas buvo sužeista. Pranešama, kad tarp aukų buvo keturios moterys ir vienas vaikas.

Pasak naujausių pranešimų, Saudų oro atakos palietė ir pietines bei šiaurinės Jemeno sostinės Sanos dalis. Tam tikras skaičius civilių žuvo bei buvo sužeista, tačiau kol kas tiksli informacija apie padarytą žalą nėra pateikiama.

Tokia įvykių plėtotė prasidėjo po to, kai trijų Jemeno partijų ir politinių frakcijų delegacija, tame tarpe ir Houthis judėjimo, antradienį atvyko į Ženevą dalyvauti JT rengiamose taikos derybose.

Derybų, kurioms tarpininkauja JT specialusis pasiuntinys Ismailas Uldas Čikas Ahmedas, tikslas yra pasiekti ugnies nutraukimą ir paspartinti humanitarinės pagalbos karo išvargintiems Jemeno žmonėms suteikimą.

Gegužės 31 dieną Žmogaus Teisių Stebėtojų organizacija savo pranešime pareiškė, jog turimi įrodymai rodo, kad Saudo Arabija bombardavo Jemeną kasetinėm bombom bei perspėjo apie tokių atakų „žalą civiliams“.

Panašiame pranešime Birželio 13 dieną, Tamimas Šamis – Jemeno Sveikatos ministerijos atstovas, pareiškė, jog kai kurie sužeistieji turėjo simptomų, pasireiškiančių nuo uždraustos ginkluotės, kurią numetė Saudų kariuomenės lėktuvai.

Rijadas pradėjo karinę kampaniją, be JT mandato, prieš Jemeną kovo 26 dieną. Režimas taip pat įvedė pagalbos priemonių teikimo žmonėms blokadą.

Šaltinis http://presstv.ir/Detail/2015/06/16/416079/Yemen-Saudi-cluster-bombs-Saada-Hajjah-Geneva