Kodėl Lietuva užmiršo, kad Rusija pirmoji pripažino jos nepriklausomybę

Autorius: Algis Januška Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-03-02 09:20:00, skaitė 1553, komentavo 12

Kodėl Lietuva užmiršo, kad Rusija pirmoji pripažino jos nepriklausomybę

Artėja Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-metis. Bus daug minėjimo renginių. Daug prisiminimų kalbų. Bus ir norimą pateikti kaip esamą

Tada, 1990 metais, svarstant Kovo 11-osios dokumentus, būta įsivaizdavimų, jog JAV ir kitos Vakarų valstybės greitai Lietuvos nepriklausomybę pripažins. Ši mitologija puoselėjama ir šiandieną. Realioje istorijoje taip nebuvo. JAV Lietuvos nepripažino ir karių greitojo reagavimo korpuso neatsiuntė. Žinoma, JAV pozicija buvo zonduojama. Bet kad dėl JAV reikėjo skubinti pasirašyti Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo aktą — mitas. Ir kad JAV lėmė Kovo 11-osios dokumentų turinį — netiesa. Jokios JAV lemiamos įtakos dėl Nepriklausomybės paskelbimo nebuvo.

Yra puiki diplomato, politiko, žurnalisto Justo Vinco Paleckio knyga "Lietuva pasaulio galingųjų akiratyje, 1988–1991". Skaitant tų laikų politinių veikėjų atsiminimus, galima susidaryti kur kas pilnesnį vaizdą. Turėtume praplėsti savo naujausios istorijos vertinimų horizontus. Kitaip liksime su savo provincialiais kompleksais vienui vieni.

Tikras faktas, kad iš didžiųjų valstybių ir 1919–1920 metais, ir 1990–1991 metais pirmoji Lietuvą pripažino Rusija. Interpretacijų, kodėl ji taip padarė, su Lietuva 1920 metų liepos 12 dieną pasirašydama taikos sutartį, yra ir bus daug. Istorijos mokslo koncepcijos visada pliuralistinės. Bet fakto nepaneigsi — Lenino tezė "Taika be aneksijų ir kontribucijų" tada veikė. Nors ji ir buvo skirta Pasauliniame kare kariavusioms valstybėms. O ir 1990 metų birželį Rusija palaikė Baltijos šalis, paskelbusias savo nepriklausomybę. Ir 1991 metų liepos 29 dieną sudaryta Lietuvos-Rusijos sutartis taip pat buvo daug lemianti.

Interpretuoti galime, kaip norime. Net perrašinėti istoriją. Bet iš didžiųjų valstybių Rusija buvo pirmoji. Ir kaip mes vis dėlto jos demonstratyviai nemėgstam! Tai tiesiog tapo Lietuvos valdžios vidaus ir užsienio politikos leitmotyvu. O jei Rusija nebūtų pirmoji, kaip tada? Jeigu nei 1920 metais, nei 1991 metais ji nebūtų pripažinusi Lietuvos ir būtų komplikavusi tarpusavio santykius? Apie tai pagalvojame?! Manote, kad JAV tuomet atskubėtų?

Atminkite gerą anglosaksų posakį: "Britanija neturi nei amžinų priešų, nei amžinų draugų. Britanija turi tik amžinus savo interesus!". Tai tinka visoms didžiosioms valstybėms. O mes tuo tarpu vadovaujamės nuvažinėtu lietuvišku dviračiu: vis turim amžinų priešų.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.