Lietuvos valdžios sistema funkcionuos, kol bus komfortiška atskiram jos nariui

Autorius: Algis Januška Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-11-23 20:51:00, skaitė 314, komentavo 0

Lietuvos valdžios sistema funkcionuos, kol bus komfortiška atskiram jos nariui

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vedlys Ramūnas Karbauskis susiruošė išeiti iš Seimo. Parašė pareiškimą Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK). Pareiškimą VRK svarstys antradienį

Ponas Karbauskis visiems davė laiko. Ir laukia iš naujosios Seimo daugumos pasiūlymo nuo kuriuo negalėtų atsisakyti. Tada gal ir atsisakys savo sumanymo atsisakyti Seimo nario mandato.

Seimo narys Kęstutis Glaveckas išėjo iš Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos. Tačiau Seimo nario mandato neatsisakė. O partinį bilietą teks padėti. Liberalas mano, kad iš šios liberalų partijos bus pašalintas. Yra kita.

Dar ponas Glaveckas pareiškė, kad jo kvalifikacija neatitinka "aukštų liberalų kriterijų" . "Tiesiog, Liberalų sąjūdžio pozicijos man dabar visiškai svetimos daugeliu klausimų", — žiniasklaidai teigė politikas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas mano, kad Glavecko pasitraukimas gali būti susijęs su tuo, kad politikas negavo žadėto Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininko posto.

Įsižeidė Kęstutis Glaveckas. Ir išėjo į "rezistenciją" Mišrioje frakcijoje. Tačiau sistemoje liko.

Glaveckas į Seimą išrinktas jau septintai kadencijai, jis su viena ketverių metų pertrauka į parlamentą rinktas nuo 1992-ųjų, nuo 2008-ųjų — su Liberalų sąjūdžiu. Jis visą laiką dirbo Biudžeto ir finansų komitete, praėjusią kadenciją buvo komiteto pirmininko pavaduotojas.

Artūras Skardžius taip pat lieka Seime. Ne, ne kaip parlamentaras. Jis tapo Seimo nario "darbiečio" Vytauto Gapšio patarėju.

Ponui Skardžiui sistema patiko. Prisitaikė. 16 metų Seime pradirbęs Skardžius dėl kitokio statuso neįsižeidė.

Šiemet į Seimą grįžęs Zigmantas Balčytis savo patarėju pasikvietė būti ilgametį parlamentarą Juozą Bernatonį, kuriam rinkimai buvo nesėkmingi. Bernatonis tikina, kad patarėju jam būti ne naujiena.

"Man teko būti patarėju ir prezidento Algirdo Brazausko, ir premjero Algirdo Brazausko, ir premjero Gedimino Kirkilo. Tai kad nemažai politinio gyvenimo praleidau kaip patarėjas", — LNK žinioms aiškino Bernatonis.

Juozas Bernatonis sistemoje išliko. Ant jos neįsižeidė. Joje patarinės ir vėl.

Jo Ekscelencija Gitanas Nausėda dar naujas žmogus sistemoje. Tik pusantrų metų. Daug kas priklauso nuo to ką prezidentui patars jo patarėjai. Ar tik pritars?

Jo Ekscelencijos euforija dėl konservatorių ir liberalų pergalės Seimo rinkimuose blėsta.

Pamačius pretendentų sąrašą į ministrus suūžė net naujosios daugumos fanai. Tiesa, tik Facebook. Kitokių galimybių išreikšti savo nuomonės ir neturi. Juk į žiniasklaidą neprasimuši. Sisteminė žiniasklaida sistemingai aptarnavo buvusią opoziciją. Dabar jai tapus pozicija aptarnavimą tęsia su dar didesniu entuziazmu.

Jo Ekscelencija, kaip koks katinas Leopoldas iš vaikiško animacinio filmuko, pakvietė visus gyventi draugiškai. Tik ar pavyks taip "draugiškai" patvirtinti siūlomus ministrus? 

Tik laiko klausimas, kada ši Prezidentūra bus pavadinta "prezidentūrėle". Šio epiteto autorius "faktinis" Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis. Beje, patriarchas taip pat ir 1992 metų "parlamentinės rezistencijos" architektas.

Tada, 1992 metais, būsimieji konservatoriai išėjo į "rezistenciją" ir posėdžiavo atskirai nuo likusio parlamento. Tais pačiais metais Seimas "subyrėjo" ir naujuose Seimo rinkimuose būsimieji konservatoriai triuškinamai pralaimėjo.

Naujoji opozicija, tiksliau tik Karbauskis ir "valstiečiai" bando imituoti "rezistenciją". Tuo tarpu socialdemokratai su "darbiečiais" bando imituoti opoziciją naujajai pozicijai. Ir niekaip nesutaria pačios opozicijos viduje.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas pareiškė, kad rašytiniai susitarimai nebūtini ir neprivalomi. Dar anksčiau Darbo partijos Viktoras Uspaskichas buvo pareiškęs, kad Darbo partija balsuos už tai kas atitinka jos programines nuostatas. 

Atitiko. Didžioji naujos Seimo daugumos daugumą prabalsavo už "darbietį" Andrių Mazuronį. Mazuronis pirmasis iš opozicijos tapo Seimo vicepirmininku. 

Vėliau nuo opozicijos Seimo vicepirmininku buvo išrinktas ir socialdemokratas Julius Sabatauskas. 

Skaldyk ir valdyk! Seimo opozicija sistemiškai suskaldyta.

Ar pavyks opozicijai išsirinkti Seimo opozicijos lyderį? Gintautas Paluckas?

Paluckas pralaimės ir šiuos rinkimus. Kaip pralaimėjo Seimo rinkimus vienmandatėje apygardoje. Kaip pralaimėjo Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūno rinkimus. Pralaimėti Seimo vicepirmininko rinkimus net nebandė. Tikėtina pralaimės ir Socialdemokratų partijos pirmininko rinkimus. Toks sisteminis socialdemokratų partijos ir jos lyderio pralaimėjimas…

Tačiau pralaimėjimas pralaimėjimui nelygus. Sistema nors funkcionuoja chaotiškai, ji funkcionuos. Tol, kol atskiram sistemos nariui asmeniškai bus komfortabilu. Nepriklausomai nuo to ar jis trumpam išėjo į "rezistenciją", įsižeidė ar ne. Nuėjo į kairę ar į dešinę. Svarbu juk likti valdžios sistemos nomenklatūroje.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.