Jų negaila? Vakcina bus išbandyta su pagyvenusiais žmonėms Lietuvoje

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-12-29 10:21:00, skaitė 1344, komentavo 8

Jų negaila? Vakcina bus išbandyta su pagyvenusiais žmonėms Lietuvoje

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda "nuramino" šalies gyventojus. Jis paskelbė, kad "Pfizer" ir "BioNTech" kartu pagaminta amerikietiškoji vakcina, kuri į Lietuvą atkeliaus iki savaitės pabaigos, pirmiausia bus "išbandyta" su seneliais iš slaugos namų

Europos Komisija ką tik, šį pirmadienį, išdavė leidimą naudoti Amerikos ir Vokietijos vakciną ES rinkoje, o Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda jau praneša, kad šio mėnesio pabaigoje šalyje prasidės masinė vakcinacija. Geromis naujienomis jis pasidalijo su slaugos namų gyventojais.

Vaizdo konferencijos metu Nausėda pažadėjo pirmiausia paskiepyti juos. Neva, jaudinamės dėl jūsų, brangieji. Ypač Kalėdų švenčių išvakarėse. Kaip malonu, kad pats prezidentas taip lengvai bendrauja su paprastais pagyvenusiais piliečiais.

Tačiau už gražių prezidento žodžių, adresuotų bejėgiams pagyvenusiems žmonėms, kai kurie neatsakingi piliečiai išgirdo "cinizmą ir pašaipą". Juk žinoma, kad 65 metų ir vyresni žmonės priklauso padidėjusios koronaviruso ligos rizikos kategorijai. Jų kūnas su nusilpusia imunine sistema gali neatlaikyti tokio smūgio — to rezultatas bus mirtis. Tai reiškia, kad bet kokia tokių žmonių vakcinacija turėtų būti atliekama specialiai prižiūrint gydytojams. Bet kas paaiškins bejėgiams senoliams slaugos namuose, kurie kartais dėl Alzheimerio ligos nesupranta, kas dedasi aplink juos, kaip jais rūpinasi Lietuvos prezidentas?

Prisiminkime, kad neseniai klinikinių "Pfizer" vakcinos tyrimų metu mirė šeši savanoriai. Ir tai tik faktai, kurie buvo nutekinti žiniasklaidos. Įdomu, ar senelių slaugos namuose bus apie tai pasakyta? Bet Europos ir Lietuvos valdžios institucijos jau paskelbė, kad skiepijama bus savanoriškai.

Kas bus laikoma savanorišku pagyvenusių žmonių sutikimu — lengvas galvos linktelėjimas ir ar mirktelėjimas akimis? O gal jų bus paprašyta pasirašyti atitinkamą dokumentą? Bet prezidentas sakė, kad visa tai jų labui. O prezidentu reikia pasitikėti. Jis netgi žino, kad dauguma Lietuvos žmonių nekantriai laukia, kaip atsikratyti užkrečiamo viruso.

"Absoliučiai didžioji dauguma žmonių yra pasirengę vakcinuotis. Tiems, kurie skeptiškai žiūri, aš siūlyčiau labai atsakingai žiūrėti ne tik į savo sveikatą, bet ir į savo artimųjų sveikatą, tikrai netikėkite sąmokslo teorijomis, kurios pilasi kaip iš gausybės rago, kad ligos nėra, kad yra sąmokslas prieš žmoniją ir taip toliau", — sakė šalies vadovas.

Įdomu, iš kur prezidentas turi tokios informacijos apie "daugumą žmonių"? Ar šalies gyventojai skambina jam telefonu ir sako, kad jie "vienbalsiai sutinka"? Bet skaitydamas Lietuvos gyventojų komentarus socialiniuose tinkluose, autorius daro išvadą, kad daugelis lietuvių yra nusiteikę prieš skiepus. O jų yra ne mažiau nei Prancūzijoje ar Vokietijoje. Tiesiog lietuviai ne išeina į protestus, o lieja pasipiktinimą socialiniuose tinkluose.

Taigi, pone prezidente, gal dauguma šalies gyventojų pritaria skiepijimui, bet tikrai ne absoliučiai visi.
Taip, dauguma gyventojų nesiginčija, kad viruso nėra. Kitas dalykas yra tai, kaip jauno ir pagyvenusio žmogaus organizmas su tuo susidoroja. Daugeliui jaunų žmonių liga nėra sunkesnė už paprastą slogą: uoslė laikinai išnyksta, o pakilusi temperatūra laikosi kelias dienas. Bet tik pagyvenusių žmonių mirtis nuo koronaviruso yra pusantro ar du kartus didesnė nei paprastai nuo sezoninio gripo. Bet kokia vakcina yra, kad ir ką besakytum, stiprus smūgis imuninei sistemai.

Lietuvos valdžia jau pranešė, kad pirmoji JAV ir Vokietijos vakcinos partija iš "Pfizer" ir "BioNTech" pasieks šalį iki savaitės pabaigos. Pirmieji skiepijimai prasidės sekmadienį, beveik iškart po Kalėdų atostogų.

"Šiandien visi jaudinasi dėl ateities, tačiau vakcina jau beveik čia, o jūs ir gydytojai ją gausite pirmieji", — senolius drąsino Gitanas Nausėda, sveikino su artėjančiomis Kalėdomis ir linkėjo sveikatos.

Taip pat buvo paskelbta, kad, po gydytojų ir pagyvenusių žmonių bus paskiepyti tie, kurie dirba palaikydami ryšius su daugybe žmonių — policija, kariuomenė. Matyt, tie, kurie negalės atsisakyti skiepų. Priešingu atveju juos atleis iš tarnybos. Čia yra savanoriška-privaloma vakcinacija. Bet čia dar galima suprasti — jie yra valstybės tarnyboje. Bet į kokią kategoriją turėtų būti priskiriami slaugos namų pacientai? Ne kitaip, kaip bandomieji triušiai. Jei jie išgyvens po vakcinos, nuo kurios mirė savanoriai, tuomet galės pasiskiepyti ir prezidentas Nausėda.

"Didžioji Lietuvos visuomenės dalis į vakcinavimą žiūri normaliai, nes yra pavargusi nuo pandemijos, nuo jos pasekmių ir mūsų psichologinei sveikatai, ir ekonomikai, aš visomis išgalėmis įrodinėsiu vakcinavimo naudą, tačiau pats skiepysiuosi pagal nustatytą tvarką, kai ateis mano eilė pagal amžiaus grupę ir t. t., tada ir vakcinuosiuosi", — kalbėjo prezidentas.

Nors prieš porą dienų Konstitucijos garantas užsiminė, kad jis vienas pirmųjų Lietuvoje pasiskiepys kartu su premjere Ingrida Šimonyte. Bet, matyt, jis šiek tiek palauks. Pažiūrės, kaip slaugos namų gyventojai reaguoja į pirmąją amerikiečių "Pfizer" ir vokiečių "BioNTech" vakciną.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.