Minskas sureagavo į JAV idėją išsiųsti ambasadorę į Lietuvą, o ne Baltarusiją

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2021-04-22 16:56:00, skaitė 1502, komentavo 3

Minskas sureagavo į JAV idėją išsiųsti ambasadorę į Lietuvą, o ne Baltarusiją

Diplomatas, esantis Baltijos šalyje negali ir niekada neturės nieko bendro su Baltarusija, pareiškė Baltarusijos ministerijos spaudos tarnyba

VILNIUS, balandžio 22 — Sputnik. Baltarusijos užsienio reikalų ministerija sureagavo į Lietuvos pusės pareiškimą apie galimą Baltarusijos vizos neturinčios JAV ambasadorės Baltarusijoje Džuli Fišer akreditavimą Baltijos šalyje.

Anksčiau Lietuvos užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas pareiškė, kad Lietuvos vyriausybė gavo JAV kreipimąsi su prašymu akredituoti ambasadorę Lietuvoje. Rengiamas oficialus atsakymas. Adomėnas pareiškė, kad toks prašymas "nepaprastai džiugina".

Tuo tarpu Baltarusijos URM spaudos tarnyba teigė, kad neturi oficialios informacijos šiuo klausimu.

"Mes, tiesą sakant, neturime jokios oficialios informacijos šiuo klausimu, o įvairių Lietuvos asmenų pasisakymai pastaruoju metu buvo tokie gausūs ir prieštaringi, kad jais remtis nebūtu rimta. Kai bus aiškiau — galima bus kalbėti dalykiškiau", —  sakė Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Anatolijus Glazas.

Pasak jo, Baltarusijos pusei neaišku apie, kokią akreditaciją gali būti kalbama, nes jei tai ambasadoriaus akreditacija Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje, tai Baltijos šalyje bus du ambasadoriai iš JAV, kurie atstovaus Vašingtono interesams.

"Akivaizdu, kad ambasadorė Lietuvoje negali ir niekada neturės nieko bendro su Baltarusija", — užbaigė jis.

Anksčiau Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas Vladimiras Makėjus pareiškė, kad Minskas yra pasirengęs priimti JAV ambasadorę, tačiau nori turėti aiškią ir suprantamą tolesnio bendravimo visose srityse su Amerikos partneriais perspektyvą. Anot jo, juos stebina tai, kad paskirta ambasadorė, kelis kartus lankydamasi Vilniuje, Varšuvoje ir kai kuriose kitose šalyse, skelbia tam tikrus pareiškimus, o mūsų partneriai nepateikia aiškaus atsakymo apie tai, "kokiu statusu ponia ambasadorė ketina atvykti į Baltarusiją".

Padėtis Baltarusijoje

Po rugpjūčio 9 dieną Baltarusijoje vykusių prezidento rinkimų, kuriuose šeštą kartą laimėjo Aleksandras Lukašenka (VRK duomenimis, jis surinko 80,1 proc. balsų), šalyje prasidėjo masiniai opozicijos protestai. Opozicija mano, kad laimėjo Svetlana Tichanovskaja, ir reikalauja derybų dėl valdžios perdavimo ir naujų rinkimų. Buvusi kandidatė netrukus po rinkimų išvyko į Lietuvą, kur iš anksto buvo išvežti jos vaikai.

Baltarusijos generalinė prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą dėl raginimų perimti valdžią, Tichanovskaja yra jos figūrantė ir yra įtraukta į tarptautinį ieškomų asmenų sąrašą Baltarusijoje ir Rusijoje. Be to, ji buvo įtraukta į asmenų ir organizacijų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje, sąrašą.

Kaip pareiškė Baltarusijos valdžia, Lietuva, Lenkija ir kitos šalys aktyviai kišasi į Baltarusijos vidaus reikalus ir bando valdyti opoziciją. Taip pat apie aktyvų neigiamą Vilniaus kišimąsi į kaimyninės šalies reikalus pareiškė Rusijos valdžia.