Norint užsidirbti — reikia susipykti. Lietuvos politinė logika yra nepalyginama

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-04-27 14:17:00, skaitė 3440, komentavo 3

Norint užsidirbti — reikia susipykti. Lietuvos politinė logika yra nepalyginama

Lietuva iki galo paaštrina konfliktą su Pekinu. Seimo aikštelė oficialiai buvo suteikta uigūrų mažumos atstovei, žmogaus teisių aktyvistei Reihan Asat. Savo ruožtu Kinijos diplomatai šį atvirą išpuolį prieš oficialų Pekiną pavadino "farsu"

Trumpai apie tai, kas nutiko, naudokime Rusijos prezidento Vladimiro Putino žodžius, kuris palygino šiuolaikinį politinių keistuolių šou su gyvūnų pasauliu. Lietuvos Tabakis dar kartą, sparčiai iššokęs iš Vašingtono Šerchano nugaros, bandė patampyti kinų drakono uodegą.

Maniakiškai atkakliai oficialus Vilnius bando sunaikinti diplomatinius ir dėl to ekonominius santykius su galinga Kinija, viena didžiausių ekonomikų pasaulyje. Pradėję kalbėti apie uigūrų mažumos teisių pažeidimą, jie ėmėsi reikalo. Į Lietuvos Seimą buvo pakviesta žmogaus teisių aktyvistė Reihan Asat, kuri pasauliui papasakojo apie savo gentainių — mokslininkų, menininkų — beteisiškumą.

"Ši kampanija (represijos — Sputnik) prasidėjo nuo uigūrų. Mano brolis buvo vienas iš jų. Jis buvo verslininkas, žiniasklaidos specialistas, šviesus jaunas vyras. Šiandien tokie žmonės kaip jis Kinijoje vadinami separatistais, teroristais, ekstremistais vien už tai, kad jie gimė uigurais", — sakė aktyvistė ir pareiškė, kad daugiau nei milijonas uigūrų šiuo metu sėdi kalėjimuose.

Prisiminsime, kad komunistinės Kinijos uigūrų mažuma iš esmės išpažįsta islamą. Tai reiškia, kad egzistuoja religinė Lietuvos kišimosi į Kinijos vidaus reikalus potekstė. Kaip žinia, tai jau gali kelti rimtų pasekmių.

Visa tai supranta Kinijos valdžia ir stengiasi, kad Lietuvos ir Kinijos santykiai neatsidurtų tokiame lygyje, kokio šiandien pasiekė Prahos ir Maskvos santykiai. Kinijos ambasados ​​Lietuvoje pareiškime aukšto lygio uigūrų žmogaus teisių aktyvistės priėmimas buvo pavadintas politiniu farsu.

"Seimas aptarė vadinamąją žmogaus teisių problemą Sindziange, nepaisydamas nei Kinijos pozicijos, nei faktų ar tiesos Sindziango atžvilgiu. Tai yra prieš Kiniją nukreiptas farsas, surežisuotas tam tikrų prieš šalį nusiteikusių individų, kurių tikslas — juodinti Kinijos vardą. Kinijos pusė tam tvirtai priešinasi ir griežtai pasmerkia šiuos veiksmus", — rašoma ambasados atstovų išplatintame pranešime.

Kinijos diplomatai subtiliai sako, kad šį išpuolį prieš oficialią Kiniją suvokia tik kaip farsą, "surežisuotą tam tikrų prieš šalį nusiteikusių individų". O kas yra šie "individai"? Šiuolaikiniai Lietuvos užsienio politikos lyderiai — užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir parlamento Užsienio reikalų komiteto vadovas Žygimantas Pavilionis, kurių nemandagus elgesys politinėje arenoje, tęsiant gyvūnų temą, galima palyginti su dramblio veiksmais porceliano parduotuvėje. 

Dėka neprofesionalumo ir agresyvaus Landsbergio ir Pavilionio elgesio tarptautiniuose reikaluose, Lietuva jau prarado gerus santykius su Gruzija, baltarusių prekių tranzitą per Klaipėdos uostą Lietuvos geležinkeliais. Dabar ant kortos — didžiuliai konteinerių su kiniškomis prekėmis srautai, kurie kol kas dar teka į Europos rinką.

Sputnik Lietuva neseniai užsiminė, kad gremėzdiški trijų milijonų Lietuvos bandymai pasakyti pusantro milijardo Kinijai "kaip gyventi" sukelia tik dirginimą. Bet, matyt, dabartiniai Lietuvos valdovai turi savo paslaptį, kaip padidinti savo žmonių gerovę — per aukšto lygio skandalus su pasaulio galiūnais. O jie, tęsiant paraleles su gyvūnų pasauliu, bando ramiai nuvesti savo karavaną į numatytą tikslą, nekreipdami dėmesio į mažojo Tabakio lojimą.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.