Žaidimo taisyklės

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2021-05-02 06:59:00, skaitė 3888, komentavo 8

Žaidimo taisyklės

Čia skaitytojų dėmesiui pateikiamos kai kurios politikos, valdymo ir biudžeto sudarymo taisyklės. Norint gauti (ne užsidirbti) pinigų, nesvarbu kokių - biudžetinių, europinių, sorosinių, koroninių - pinigai nekvepia - reikia pateikti projektą, planą kaip juos išleisi, ką su jais veiksi.

Projektas turi būti didelis. Jis gali būti visiškai beprasmiškas. Gali būti demonstratyviai absurdiškas. Jis gali būti idiotiškas. Svarbiausia, kad jam būtų skirti pinigai ir jų būtų daug. Jei jų yra labai daug, net nereikėtų bandyti gauti iš iždo-biudžeto viską. Tegul ir finansistams lieka jų dalis už „lėšų taupymą“.

Projektas turėtų būti su patosu, pretenzingas. Nesvarbu, kad jis brangus ir beprasmiškas. Reikia, kad būtų kuo daugiau triukšmo. Kaip su dabartine kova dėl „globalinio atšilimo“ ar "Rusijos grėsme". Tikslas - tai niekas, pontai - tai viskas. Štai būtent todėl atšilimas ir turėtų būti „globalinis“, o svarstymų ir diskusijų lygis šią temą aukščiausias ir net "užlinkstantis", pradedant USA prezidentu ir JT generaliniu sekretoriumi.

Projektas neturėtų būti kam nors naudingas. Atvirkščiai. Jis turėtų būti maksimaliai beprasmiškas: atsižvelgiant į temos mastą ir lygį to vis tiek niekas nepastebės. Nėra nieko blogesnio už žemiškus, kasdienius konkrečius projektus, reikalingus konkretiems žmonėms. Nutiesti kelią, pastatyti naują namą ar sutvarkyti seno stogą - kokia proza! O štai sukurti "energetinę nepriklausomybę" tuščioje vietoje, padaryti proveržį infrastruktūroje ar pakelti renovaciją - tas tai taip.

Projektas turėtų turėti sudėtingą, pompastišką ir įmantrų pavadinimą, kad niekas nesuprastų, kas čia išvis yra, tačiau jau vien tik išgirdus pavadinimą - nugara turėtumėt pajusti šaltuką. Konkretika, remiantis kuria būtų galima suprasti, apie ką čia viskas yra, visiškai nėra sveikintina. Nuo žodžio „absoliučiai“. Tuo labiau, kad laikantis aukščiau išvardintų punktų, jos ir nebus.

Projekto neturėtų aptarinėti ir įgyvendinti profesionalai. Jų ir arti negalima prileisti. Jie yra žmonės nuobodūs, mąsto realistiškai - viską sugadins. Klausimus negerus pradės dar ko gero uždavinėti... Taip kad kuo mažiau profesionalų, tuo daugiau pinigų liks kišenėje. O kad sėkmė būtų pilnai užtikrinta, geriau juos visiškai išpirdolinti, kaip tai vyksta mūsų moksle. Ir jų paruošimo sistemą išdraskyti, kas jau yra daroma mokyklose ir universitetuose.

Projekte viršininkaujantis turėtų būti savas iki purvo panagėse. Tada jau vien iš pusiau užuominos jis supras, ko iš jo norima, ir padarys tai "neišsikalinėdamas". Geriau būtų, žinoma, jei jo spinta nuo skeletų neužsidarytu, o jo dosje nuo kompromato gausos ant jo net išpurtusi būtų. O tai prirenka padorių - tai jau būtinai su jais kažkas bus ne taip. Sąžinė ko gero pradės graužti, ar nerimas dėl savo reputacijos kankinti. Čia jau ne tas.

Projekto vadovas, nesvarbu kokio, turėtų būti prie blatnųjų, turintis pakankamai gerą "stogą". Kas jis pagal išsilavinimą ir ar apskritai jis turi jį, nesvarbu. Dabar galima nupiešti bet kokį. Ir su moksliniu laipsniu tas pats. Asmeninį žavesys, pataikūniškumas ir sugėrovo talentas pas vyrus ir palaiduniškas koketavimas moterims yra sveikintini.

Idealus projektas yra begalinis kaip "energetinė nepriklausomybė" įsikūnijusi dujinėje baržoje keliems dešimtmečiams. Tada jam visada bus skiriami pinigai. Gera melžiama karvė yra ta, kuri duoda pieno, nors ir nedaug, bet kiekvieną dieną. Dar geriau - kiekvieną dieną ir dideliais kiekiais. Bet tokia karvė ne kiekvienam, tokia karvė tik išskirtiniams: timpt už vieno spenio - pist projektėlis su vėjo malūnėlių parku jūroje, timpt už kito spenio - pist kitas projektėlis - tik spėk saugokis auksinių šakučių bei samčių lietaus, timpt dar už kito penio - pist - ir nėra 20 vagonų, o jei timp-timp - tada jau ir pist-pist - o tai jau ir sklypas už vieną eurą. Teisinga karvę melžia tik teisingi melžėjai.

Paskutinis dalykas. Reikėtų kuo daugiau bruzdėjimo. Kad būtų aišku: viršininkas dirba nenuilstamai, nemiega net naktimis. Kameros turi visą laiką sekti vadovą, parodydami jį teisingu rakursu. Bet kuri tema neturėtų apsieiti be jo, net lovos, nesvarbu kieno.  O tai įpras, kad viskas savaime darosi, išpindės. Kalbant apie žemesnius sluoksnius, kartais galima ir babkių numesti. Nedaug. Kad nenusiviltu. Masėms iš pašaknų vilties pjauti negalima. Tegul vegetuoja.

Ten dar daug yra visko, bet kol kas to pakaks. Mums, kaip  Šecherezadai laiku reikia stabdyti kalbas leidžiamas. O tai "netikėtai" pasieks tuos, kam nereikia, ir pabus jie iš savo nirvanos, ir pakils sudirgę nuo savo susinešto aukso-sidabro. Kam solidžius žmones liūdinti ?