Ramūnas Karbauskis: Protingi mokosi iš svetimų klaidų, kvaili iš savų

Autorius: Ramūnas Karbauskis Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-02-06 21:50:00, skaitė 292, komentavo 2

Ramūnas Karbauskis: Protingi mokosi iš svetimų klaidų, kvaili iš savų

Protingi mokosi iš svetimų klaidų, kvaili iš savų. Bet mūsų valdžia nesimoko nei iš savų, nei iš kitų klaidų, nes ne jai reikės viską srėbti.

Visiems jau seniai buvo aišku, kad Baltarusija reaguos į Lietuvos sustabdytą „Belaruskalij“ trąšų tranzitą. O ir A. Lukašenka jau praėjusią savaitę pranešė, kad Lietuva sulauks atsako – Minsko režimas blokuos lietuviškų prekių srautus per Baltarusiją. 

Lietuvoje suformuotais sąstatais per Baltarusiją traukiniais daugiausiai vežami naftos produktai, trąšos, juodieji metalai. Taigi, kaip ir Kinijos atveju, dėl valdžios
hiperaktyvių sprendimų, nukentės niekuo dėtas verslas. O I.Šimonytė tesugeba pasakyti – „bet mes tikrai vertiname, koks bus poveikis, ir sprendžiame, kokie būtų alternatyvūs sprendimai“.

Ši situacija – dar vienas įrodymas, kad mūsų valdžia nesugeba nei analizuoti, nei prognozuoti. Vėl pripažįstama, kad nelaukta tokio A.Lukašenkos atsako ir dabar jau teks tartis, nors niekas nedraudė to daryti, kai buvo nutarta stabdyti tranzitą, kurio neriboja jokios sankcijos.

Lietuva eilinį kartą patarnavo kažkokiems keistiems „geopolitiniams“ interesams, nes Baltarusija ir Rusija iš to tik išlošia – visam pasauliui, kuris perka baltarusiškas trąšas už jas mokės brangiau, o tai reiškia, kad Lukašenka uždirbs daugiau. 

Konservatorių „geopolitika“ atrodo taip – kitos valstybės pragmatiškai vertina savo ekonomikas, iš visų jėgų stengiasi atsigauti po pandemijos. O visus nuostolius Lietuva patirs vienui viena, tiksliau – visi nuostoliai bus užkrauti ant Lietuvos piliečių.