Lidžita Kolosauskaitė: Fasadinis žmogiškumas

Autorius: Lidžita Kolosauskaitė Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-03-06 02:58:00, skaitė 272, komentavo 1

Lidžita Kolosauskaitė: Fasadinis žmogiškumas

Žmonės, siūlę paversti pragaru neskiepytųjų gyvenimus, ir žmonės, aukojantys ukrainiečiams bei kviečiantys juos į savo namus, nepaisant to, kad Ukrainoje oficialus vakcinacijos lygis - 34 proc., yra... tie patys žmonės.

Ir problema ne tai, kad jiems gaila ukrainiečių. Problema, kad iš tikrųjų negaila. Pagal vieną agendą tas pats ukrainietis yra nesiskiepijęs parazitas, kuriam reikėtų uždrausti patekti pas gydytojus ar į maisto prekių parduotuvę, pagal kitą agendą jis yra karo auka, kuriai reikia padėti. Kai kritinio mąstymo nėra, tai abi agendos yra vienodai geros ir jų abiejų galima vienodai entuziastingai klausyti.

Nesant tikros empatijos ar tikros asmenybės žiniasklaida gali įjungti bet kokią tokio žmogaus "emociją", bet kokį elgesį.

Vieną dieną uždaužys akmenimis neskiepytą kaimyną, kitą dieną priims į savo namus neskiepytą ukrainietį ir nuplaus jam kojas. Ir aš puikiai suprantu, kad negaliu to pakeisti. Puikiai suprantu, kad tas jų buvimas tokiais iš esmės yra nelaimė, kad jie net ne žmonės, o prisukamos lėlės ir kad pykti ant tokio padaro irgi neverta, tačiau vis nerandu atsakymo, kaip su jais gyventi. Nes pasitikėti jais negali. Gerbti negali. Net kalbėtis negali.

Ir net jei kažkur pozicija trumpam sutampa (pvz. Ukrainos klausimu), tai vis tiek negali į tokį besmegenį remtis ar juo kliautis. Atėjus rusams, jis pirmas bėgs pasveikinti su mira ir auksu, o priedo dar tave paskųs.

Tai yra autoriaus nuomonė, už kurios turinį minfo.lt neatsako.