Saudo Arabijoje nužudytas 81 žmogus: tai didžiausias kada nors užregistruotas masinių žudynių aukų skaičius

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-03-14 14:07:00, skaitė 481, komentavo 5

Saudo Arabijoje nužudytas 81 žmogus: tai didžiausias kada nors užregistruotas masinių žudynių aukų skaičius

Vakar Saudo Arabijoje buvo nužudyta 81 įtariamas nusikaltėlis – tai didžiausia masinė egzekucija, užregistruota per visą istoriją.

 Žuvusieji buvo nuteisti už įvairius nusikaltimus, įskaitant žmogžudystes, priklausė tokioms kovotojų grupėms kaip „al Qaeda“ ir rėmė Jemeno husių sukilėlius.

Apie egzekucijas paskelbė valstybinė Saudo Arabijos spaudos agentūra, kuri nenurodė, kur jos buvo įvykdytos, taip pat nebuvo užsiminta apie įvykdymo laiką, taip pat apie nužudymo būdą, nors įprastai nuteistiesiems nukertamos galvos.

Pasak vietinės žiniasklaidos, dauguma nužudytų kalinių buvo Saudo Arabijos piliečiai. Taip pat žuvo septyni Jemeno gyventojai ir vienas siras.

„Kaltinamiesiems buvo suteikta teisė į advokatą ir jiems buvo garantuotos visos teisės pagal Saudo Arabijos įstatymus teismo proceso metu, kuriame jie buvo pripažinti kaltais ir padarę daugybę baisių nusikaltimų, dėl kurių žuvo daug civilių ir teisėsaugos pareigūnų“, – sakė Saudo Arabijos Spaudos agentūra.

„Šalis ir toliau laikysis griežtos ir nepalenkiamos pozicijos prieš terorizmą ir ekstremistines ideologijas, kurios kelia grėsmę viso pasaulio taikai ir ramybei“, – teigiama pranešime.

Karaliaus Salmano ir jo sūnaus sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano kritikai teigė, kad mirties bausmė buvo neteisinga ir slapta.

„Pasaulis jau dabar turėtų žinoti, kad kai Mohammedas bin Salmanas žada reformą, kuri gali paskatinti kraujo praliejimą“, – sakė Londone įsikūrusios advokatų grupės „Reprieve“ direktoriaus pavaduotoja Soraya Bauwens.

Įpėdinis princas Mohammedas sušvelnino kai kurias griežtas Saudo Arabijos politikos nuostatas – leido moterims vairuoti ir atėmė galias iš šalies, kurios baiminosi vicepolicininkai. Tačiau, pasak JAV, jis taip pat įsakė suimti „Washington Post“ reporterį Jamalą Khashoggi ir per oro antskrydžius nužudė šimtus Jemeno civilių.

Kai kurie aktyvistai teigė manantys, kad daugiau nei trys dešimtys mirties bausme nužudytų kalinių buvo šiitai, gyvenantys karalystės rytuose ir jau seniai besiskundžiantys persekiojimais. Kalinių tikėjimas nebuvo atskleistas viešai.

Šeštadienio vakarą protestuotojai išėjo į gatves Bahreino šiitų karalystėje, demonstruodami plakatus prieš šias masines žudynes.