Ar pavyks Rusijai Europą „išauklėti“ rubliais?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ar-p... 2022-03-24 20:18:00, skaitė 455, komentavo 16

Ar pavyks Rusijai Europą „išauklėti“ rubliais?

Pasak Rusijos prezidento V. Putino, kolektyviniai Vakarai nužudė bet kokį pasitikėjimą savo valiutomis. Maskva iš vadinamų „nedraugiškų šalių“ pareikalavo nedelsiant už gamtinių dujų tiekimą atsiskaityti rubliais.

Putino nuomone, nėra prasmės parduoti rusiškų prekių Europai ir pirkti jų prekes už Europos valiutą. Todėl mokėjimus už dujas būtina konvertuoti į rublius, o pakeitimas turės įtakos tik mokėjimo valiutai. Jis taip pat pabrėžė, kad Rusija ir toliau tieks dujas sutartais kiekiais ir kainomis, numatytomis galiojančiose sutartyse.

Reikės peržiūrėti sutartis

Prekiautojai žaliavų rinkose bando suprasti, kokios yra pasekmės ir kaip šis sprendimas paveiks kainodarą.


„Panašu, kad Rusija yra pasirengusi kelti pavojų savo susitarimams dėl dujų dėl politinės konfrontacijos su Vakarais“, – sakė konsultacinės bendrovės „Energy Aspects“ Europos dujų skyriaus vadovas Jamesas Waddellas.


Analitikai teigia, kad valiutos keitimas gali sukelti didelių praktinių sunkumų rusiškų dujų importuotojams iš Europos. Vladimiras Putinas nurodė centriniam bankui ir vyriausybei per savaitę laiko surasti būdų, kaip parduoti dujas už rublius.

Tačiau Kremliaus pranešime teigiama, kad bendrosios sutarčių sąlygos nesikeis – sprendimas gali turėti didesnę įtaką pardavimo kainoms.

Dabar Rusijos dujotiekiais į Europą tiekiamos dujos vertinamos eurais. Rusijos žiniasklaida anksčiau skelbė, kad daugumoje jų jau yra galimybė atsiskaityti rubliais, tačiau kai kurie Europos dujų analitikai teigia, kad tokia sąlyga vargu ar bus įtraukta į tiekimo sutartis. Jei dabar jo nėra, tai teks peržiūrėti sutartis.

Vinicius Romano, „Rystad Energy“ vyresnysis tyrimų analitikas teigė, kad rusai, „primygtinai reikalaudami mokėti rubliais, paskatins pirkėjus persvarstyti kitas sąlygas, pavyzdžiui, galiojimo terminus, o tai paspartins jų pasitraukimą iš rusiškų dujų“.

Europiečiai žiūri skeptiškai

Australijos naftos ir dujų bendrovės OMV vadovas Alfredas Sternas pareiškime vietos spaudai teigė, kad koncernas ir toliau mokės už dujas eurais, nes jų sutartyje nėra numatyta galimybė pereiti prie rublių.

„French Engie“ pirmininkas taip pat patvirtino, kad jų sutartyje tokios galimybės nėra.


„Rinka susirūpinusi dėl šio sprendimo“, – sakė „S&P Global“ EMEA dujų tyrimų vadovas Jamesas Huckstepas. „Tai nauja teritorija, tačiau planai šiame etape labai migloti. Tai tikrai yra rizikos veiksnys, kuris sukels sunkumų Europos dujų pirkėjams.


Pasak Nacionalinio energetinio saugumo fondo generalinio direktoriaus pavaduotojo Aleksejaus Grivacho, „Gazprom “ bus priverstas vykdyti vyriausybės nurodymą, tačiau garantijų, kad užsienio sandorio šalys sutiks su tokiais pakeitimais, nėra.

Iš kur gaus dujų?

ES dujų poreikis per metus – 560 mlrd. kubinių metrų. Šiaurės jūroje išgaunama apie 170 mlrd. kubinių metrų Europai reikalingų dujų, daugiausia Norvegijoje. Kataras tiekia 32,7 mlrd. m3, tik SGD, Alžyras 30 mlrd. m3, dujotiekis ir SGD, JAV 17,7 mlrd. m3, SGD ir Nigerija 15,7 mlrd. m3, SGD. Trūksta 288.9 mlrd. kubinių metrų dujų. Iš kur jų paimti?!

Panašu, kad Europai teks nusileisti

Panašu, kad Europai teks nusileisti Rusijai ir sėstis prie derybų stalo. Arba dėti visas pastangas Rusiją visiškai sužlugdyti, o gal net ir užimti. Europai ir JAV jau įgriso Rusijos šokdinimas ir manipuliavimas gamtiniais ištekliais. Gali įvykti ir dar vienas scenarijus, kuris būtų labai nenaudingas ir JAV, ir Europai, bet apie jį kol kas patylėkime.

Pagrindinis klausimas lieka neatsakytas

Iš kur JAV ir Europa gaus rublių? Jų prireiks jau kitą savaitę.

Valerijus Lengvinas