Kinijos dienraštis „Global Times“: ES aktyviai ieško būdų, kaip atsikratyti rusiškomis dujomis ir nafta

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-03-30 15:54:00, skaitė 253, komentavo 2

Kinijos dienraštis „Global Times“: ES aktyviai ieško būdų, kaip atsikratyti rusiškomis dujomis ir nafta

Pasak Kinijos dienraščio „Global Times“, ES susirūpino savo energetikos nepriklausomybe ir aktyviai ieško būdų, kaip atsikratyti rusiškomis dujomis ir nafta. Tačiau Europai vargu ar pavyks tai padaryti greitai. 

Vasario 24 dieną prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, Vakarai vieną po kito įvedė Rusijai sankcijų paketus. Neseniai ir JAV uždraudė importuoti rusišką naftą ir dujas. Vis dėlto ES tokių sankcijų dar neįvedė. Kovo 24 dieną JAV prezidentas Joe Bidenas Briuselyje kalbėjosi su ES šalių lyderiais ir įkalbėjo juos boikotuoti rusišką naftą ir dujas.

ES itin priklausoma nuo rusiškos naftos ir dujų: 2021 metais 45 procentai bendro dujų importo į Europą keliavo iš Rusijos, tas pats pasakytina apie 27 procentus naftos importo. Kadangi Ukraina – svarbus rusiškų dujų tranzito į Europą mazgas, dabartinis karas kelia rimtą riziką stabiliam dujų tiekimui.

Dėl dujų deficito Europoje jų kainos labai išaugo. Ispanijoje ir Vokietijoje rekordiškai išaugo ir elektros kainos. Vasarį infliacija ES išaugo iki 5,9 procento. Dėl šių problemų ES ėmėsi ieškoti sprendimų. Kovo 8 dieną Europos Komisija paskelbė planą „RePower EU“, kurio tikslas – 2022 metais sumažinti dujų importą dviem trečdaliais arba 102 milijardais kubinių metrų. Dujų deficitą kompensuos importas iš kitų valstybių, be to, bus imamasi žaliosios energetikos. Planuojama, kad iki 2027 metų ES visiškai atsisakys dujų ir naftos importo iš Rusijos.

Vis dėlto šie keleri metai Europai gali būti labai sunkūs. Be abejo, ES savo suskystintomis dujomis padės JAV. Tačiau ekspertai gana skeptiški: kol kas rusiškas dujas pakeisti kažkuo kitu per trumpą laiką – beveik neįmanoma.

Iranas pareiškė, kad artimu metu gali pagaminti po 4 milijonus barelių naftos per dieną. Europai per dieną naftos reikia apie 2,42 milijono barelio. Taigi, Iranas gali būti vienas būdų Europai išsigelbėti. ES galvoja ir apie dujų tiekimą iš Kataro, Azerbaidžano ir Alžyro.

Nestabili situacija dažnai tampa gera proga modernizuoti besivystančias sritis: būtent – žaliąją energiją. Tad planuojama, kad nuo dabartinių 22 procentų 2030-aisiais ES energetika „žaliuos“ 45 procentais. 2030 metais vėjo ir saulės energija pakeis 170 milijardų kubinių metrų dujų. Kitaip tariant, nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. 

Šaltinis