Techninės raketos "Sarmat" charakteristikos: galingiausia pasaulyje raketa kurios neįmanoma sustabdyti ir numušti

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-04-23 19:08:00, skaitė 682, komentavo 29

Techninės raketos

Vakar Rusija išbandė naują tarpžemyninę raketą "Sarmat". Kuo ji išskirtinė? Komentuoja KP karinis apžvalgininkas Viktoras Baranec.

Ši raketa turi visą "puokštę" unikalių charakteristikų, kurios garantuoja, kad ji įveiks visas esamas ir būsimas priešraketinės gynybos sistemas. Tai galingiausia pasaulyje raketa, su hiper garso galvutėmis, turinti ilgiausią taikinio pasiekiamumo nuotolį ir gerokai padidinsianti Rusijos strateginių branduolinių pajėgų kovinius pajėgumus.

Dėl didesnės RS-28 variklių traukos ji skiriasi nuo ankstesnių skystąjį kurą naudojančių tarpžemyninių raketų tuo, kad turi trumpesnę pakilimo fazę. Šis faktas labai apsunkina priešo raketinės gynybos, kuri atakuoja taikinį greitėjimo fazėje, kai jis yra labiausiai matomas ir pažeidžiamas, darbą. Be to, "Sarmat" lieka saugioje zonoje, neprieinamoje priešo raketų gynybai, kai ji greitėja ir pasiekia savo trajektoriją. 

Kas šiandien žinoma apie "Sarmat" taktines ir technines charakteristikas?

Yra žinoma, kad tai penktosios kartos strateginis kompleksas, startuojantis iš šachtų. Ji buvo sukurta vietoj tarpžemyninės balistinės raketos R-36M "Voevoda", kuri Vakaruose vadinama "Šėtonu".

"Voyevoda-Satana" Sovietų Sąjungoje pradėtas eksploatuoti 1975 m., vadinasi, eksploatuojamas jau beveik pusę amžiaus. Jis turėtų tarnauti dar penkerius metus, kol jį visiškai pakeis "Sarmat". Šėtono veikimo nuotolis - 11 tūkst. kilometrų. Tačiau sakoma, kad Sarmatas turi neribotą veikimo spindulį. Tai reiškia, kad jis gali pasiekti bet kurį pasaulio tašką.

Jo masė - 208,1 tonos. Tuo pat metu naudingojo krovinio masė apie 10 tonų. RS-28 galės nešti mažiausiai 10 kovinių galvučių. Kiekvienos kovinės galvutės galingumas - mažiausiai 800 kilotonų.

RS-28 turi manevringą kovinę galvutę "Avangard“. Tai hipergarsinis sklandytuvas su savo kovine galvute. Anksčiau Rusijos raketų kompleksai nebuvo aprūpinti tokiais produktais. "Avangard" gali pasiekti iki 27 MAH greitį (1 MAH yra 343 metrai per sekundę). Tai pasaulio rekordas.

Greičiausios amerikiečių hipergarsinės raketos skrieja 8-10 MAH greičiu. Didžiuliu greičiu skrendantis "Avangard" taip pat yra manevringas, todėl jo neįmanoma perimti naudojant esamas priešo priešlėktuvinės gynybos ir priešraketinės gynybos sistemas. Kartu tai užtikrina didesnį taikinių taiklumą.

Raketos ilgis - 35,5 metro, skersmuo - 3 metrai. Kuro masė - 178 tonos.

"Sarmat" turi dalijamąją kovinę galvutę su atskirais nukreipimo įtaisais.

Naujasis kompleksas gali atakuoti taikinius tiek per Šiaurės, tiek per Pietų ašigalius.

"Sarmat" bus dislokuotos raketų bunkeriuose. Juos saugos „Mozyr“ apsaugos kompleksas. Tai savotiškas 100 artilerijos sviedinių "paketas", kuris virš šachtos sukuria "debesį" rutuliukų ir strėlių.