Karui dar nesibaigus G. Landsbergis imasi Ukrainos atstatymo ir atkūrimo planų

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/karu... 2022-05-07 15:30:00, skaitė 236, komentavo 16

Karui dar nesibaigus G. Landsbergis imasi Ukrainos atstatymo ir atkūrimo planų

Gegužės 6 dieną užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis lankėsi Kijeve, kur kartu su Estijos ir Latvijos užsienio reikalų ministrais Eva-Maria Liimets ir Edgaru Rinkevičiumi susitiko su Ukrainos Prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba.

Susitikimuose aptarta saugumo situacija Ukrainoje ir regione, Ukrainos pasipriešinimas brutaliai karinei Rusijos agresijai. „Šis vizitas – tai mūsų šalių solidarumo su Ukraina išraiška. Suprantame, kad Ukraina ir jos žmonės kaunasi ne tik už savo, bet ir mūsų laisvę, todėl kartu su mūsų partneriais toliau teiksime paramą Ukrainai kovojančiai su Rusijos agresija“, – sakė ministras G. Landsbergis.

„Tam, kad Rusijos agresija būtų sustabdyta, reikalinga tolesnė karinė parama Ukrainai bei sankcijų stiprinimas. Kartu turime žvelgti į ateitį ir pradėti Ukrainos atstatymą ir atkūrimą. Mes ir toliau dirbsime su partneriais koordinuodami veiksmus šiose srityse“, – sakė G. Landsbergis.

Susitikime su Ukrainos prezidentu Baltijos šalių ministrai pabrėžė paramą Ukrainos narystės Europos Sąjungoje (ES) siekiui. „Turime aiškiai pasakyti, kad Ukrainai ES durys yra ne tik atviros, o kad bus suteiktas kandidatės statusas. Tikimės, kad ES viršūnių susitikime birželio mėnesį galėsime tai įtvirtinti“, – sakė ministras G. Landsbergis.

Baltijos šalių ir Ukrainos užsienio reikalų ministrai aptarė bendradarbiavimą tarptautinėje erdvėje, siekiant Rusijos atsakomybės už įvykdytus nusikaltimus. Ministrai pabrėžė, kad rems visas tarptautinės bendruomenės pastangas patraukti atsakingus už Rusijos vykdomus karo nusikaltimus ir pabrėžė jau teikiamą praktinę pagalbą renkant įrodomus.

Ministras G. Landsbergis kartu su Baltijos šalių kolegomis taip pat lankėsi Irpinėje, kur su Ukrainos atstovais aptarė ES ir tarptautinės bendruomenės veiksmus padedant Ukrainos atstatymui.

Parengta pagal URM inf.