R. Jankūnas. Vaikų skiepijimo būtinybė – pelnas investuotojams ir jau nustatyti skiepų pavojai sveikatai

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/05/09/r-... 2022-05-09 15:35:00, skaitė 273, komentavo 3

R. Jankūnas. Vaikų skiepijimo būtinybė – pelnas investuotojams ir jau nustatyti skiepų pavojai sveikatai

Skiepai vaikams iki 5 metų būtini norint, kad COVID-19 taptų endemine liga.

Taip teigiama žiniasklaidoje greta pranešimo, kad praėjusią savaitę Moderna tapo pirmuoju gamintoju, kuris oficialiai kreipėsi į institucijas su prašymu patvirtinti COVID vakciną, skirtą jaunesniems nei 6 metų vaikams.Dėl to kyla įvairių klausimų, pavyzdžiui – kodėl būtina skiepyti turtingose šalyse ir nebūtina neturtingose?

Turbūt dauguma supranta, kad COVID-19 grėsmė labai sumažėjo, kai dėl omicron plitimo stipriai išaugo populiacijos imunitetas – po staigaus atvejų kilimo visur prasidėjo panašaus staigumo kritimas (panašiai kaip ir po masinio skiepijimosi, bet tada kritimas truko tik kelis mėnesius, kuriems skiepai užtikrina apsaugą).

Prisiminkime:

• tiek 5–11 metų, tiek 12–15 metų vaikų skiepijimas pagrįstas kelių mėnesių trukmės tyrimais, kurie rodo ryškų simptominės ligos rizikos sumažėjimą. Simptominė liga apibrėžiama kaip teigiamas COVID-19 testas + bent vienas simptomas (tai gali būti net gerklės skausmas ar kelių valandų pakarščiavimas);

• atsitiktinių imčių klinikiniai tyrimai neparodė nei vaikų apsaugos nuo sunkios ligos, nei nuo mirties, o apsauga nuo ilgalaikio COVID-19 net netirta. Kas vyksta praėjus tiems keliems stebėjimo mėnesiams, nebekontroliuojama, nes paskiepyta ir placebo grupė.

Klinikinių tyrimų metu placebą pakeisti tiriamuoju vaistu įprasta tuo atveju, jei paaiškėja tokia didelė tiriamojo vaisto nauda, kad toliau skirti placebo pasidaro neetiška. Šiuo atveju paaiškėjo tik trumpalaikė apsauga nuo teigiamo testo ir bent vieno simptomo derinio. Poveikis bendrai sveikatos būklei netirtas.

Jei prasidėtų naujas COVID-19 atvejų kilimas, tai nebent dėl naujos atmainos. Ar ji bus, o jei bus, tai kokia ir kaip ją veiks vakcinos – nėra aišku.

Skaitant dramatiškus pareiškimus apie vaikų skiepijimo būtinybę akivaizdūs du dalykai – pelnas investuotojams ir jau nustatyti skiepų pavojai sveikatai.

Straipsnis apie būtinybę vakcinuoti mažus vaikus yra čia.

Autorius yra Sveikatos teisės instituto vadovas, farmakologas, docentas