Vytautas Radžvilas. Ir vis tik tai paktas

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: http://www.propatria.lt/2022/0... 2022-05-12 23:17:00, skaitė 344, komentavo 12

Vytautas Radžvilas. Ir vis tik tai paktas

Autorius yra politikos filosofijos profesorius, vienas Sąjūdžio kūrėjų, Nacionalinio susivienijimo pirmininkas
 
Įdomu, ar apie žemiau esančioje naujienoje aprašytą Vokietijos vyriausybės poelgį paskelbs Lietuvos žiniasklaida.

Pažadėti vizito į Ukrainą metu pateikti priešlėktuvines haubicas ,,Gepard“, o po to pareikšti, kad Vokietijos vyriausybė tik suteikia teisę Ukrainai užsakyti jas pagaminti – veidmainystės ir cinizmo viršūnė. Ir verčia apie daug ką susimąstyti.

Be abejo, Vokietijos valdžia supranta, kad tokie poelgiai, ypač kitų šalių teikiamos pagalbos Ukrainai fone, atrodo gėdingi ir kenkia šalies įvaizdžiui bei reputacijai. Ir nepaisant šitokios akivaizdžios žalos pagalba Ukrainai blokuojama.

Tai įmanoma tik vienu atveju. Egzistuoja tokie stiprūs saitai ir tokie įpareigojantys susitarimai dėl tarpusavio ,,supratimo“ ir glaudžiausio ,,bendradarbiavimo“, kad jų laikomasi net tokiomis baisiomis aplinkybėmis.

Taigi – vis tik Paktas, net jeigu forma skiriasi nuo kadaise Molotovo-Ribbentropo pasirašytos sutarties su slaptaisiais priedais?

***

Vokietija vilkina ginklų perdavimo Ukrainai procesą

Kijevas tikėjosi, kad priešlėktuvinius savaeigius pabūklus tieks tiesiogiai Vokietijos vyriausybės.

Dėl nesusipratimo tarp šalių vyriausybių Vokietijos žadėtų ginklų perdavimo Ukrainai procesas vilkinamas. Apie tai trečiadienį, gegužės 11 d., praneša „Welt“ .

Leidinyje patikslinama, kad kalba eina apie savaeigius priešlėktuvinius pabūklus Gepard.

Leidinio teigimu, Vokietijos gynybos ministrė Christina Lambrecht nepaaiškino Ukrainos valdžiai, kad mūsų šalis pati turės savarankiškai užsakyti pabūklus „Gepard“ iš ginklų bendrovės „Krauss-Maffei Wegmann“ (KMW).

Ukrainos vyriausybė buvo informuota, kad savaeigius priešlėktuvinius pabūklus tieks tiesiogiai Vokietijos vyriausybė.

Praėjus dienai po šio pranešimo apie sunkiosios ginkluotės perdavimą Ukrainai, ministras pareiškė, jog tai bus „sutartis tarp Ukrainos ir bendrovės“, o federalinė vyriausybė tam tik duoda leidimą.

KMW žurnalistams paaiškino, kad šis procesas net neprasidėjo, nes įmonė laukė Vokietijos vyriausybės patvirtinimo apie ginklų tiekimus.

Primename, kad Vokietija patvirtino ketinimą aprūpinti Ukrainai savaeigėmis haubicomis. Anksčiau buvo pranešta, kad Vokietijos vyriausybė yra nusprendusi Ukrainai tiekti septynias haubicas Panzerhaubitzen 2000 iš Bundesvero atsargų.

Šaltinis: t.me/korrespondentnet