R. Karbauskis. Ar galima parduoti patriotizmą?!

Autorius: Ramūnas Karbauskis Šaltinis: https://alkas.lt/2022/05/16/r-... 2022-05-17 16:23:00, skaitė 273, komentavo 4

R. Karbauskis. Ar galima parduoti patriotizmą?!

Metai iš metų dirbtinai kuriamas konservatorių ir liberalų įvaizdis privalo būti labiau „patriotiškas“, nei kitų partijų ar politikų. Karo metu „patrioto“ įvaizdį palaikyti labai lengva, fonas yra tam tinkamas. Čia tereikia priminti vieną smulkmenėlę, jog tie patys pseudo „patriotai“ konservatoriai ir liberalai krašto apsaugai niekada neskyrė dviejų procentų bendrojo vidaus produkto, kaip reikalavo NATO susitarimai.

Pirmieji tą reikalavimą įvykdė valstiečiai praėjusioje Seimo kadencijoje. Ir šiandien, kai matau daug klausimų keliantį konservatorių ir liberalų elgesį, tampa akivaizdu, kad tikrasis patriotizmas, jiems buvo ir dabar yra labai svetimas.

Ilgą laiką galvojau, iš kur toks konservatorių ir liberalų „patriotiškas“ požiūris Taivano atžvilgiu. Jau maniau, jog pseudo „patriotai“ tikrai sugalvojo Lietuvos žmonių gerovės sąskaita paskelbti ekonominį karą Kinijai, vardan demokratijos pergalės visame pasaulyje.

Nors to nedaro jokia kita Europos Sąjungos narė ir nepasekė Lietuvos pavyzdžiu.

Panašu, jog nėra jokio „patriotizmo“ Taivano atžvilgiu ir taip ėmiau manyti, kai sužinojau apie korupciją, siekiant Taivano diplomatinio pripažinimo. Jei tai nebuvo žinoma ir mūsų pseudo „patriotams“, tai dar viena priežastis atšaukti sprendimą dėl Taivano atstovybės pavadinimo, kol jis nepadarė dar didesnės žalos Lietuvai.

Pasirodo, kad 2014 metais JAV teismas pripažino, jog Taivano ambasada Gvatemaloje sumokėjo dviejų su puse milijonų dolerių kyšį Gvatemalos Prezidentui Alfonsui Portilo (Alfonso Portillo) už Taivano diplomatinį pripažinimą.

Ar tai vienintelis toks atvejis, kuomet Taivanas tokiu būdu siekė diplomatinio pripažinimo Gvatemaloje, ar ne, neaišku, nes diplomatinius santykius su Taivanu plėtojančių šalių sąrašas – Paragvajus, Panama, Haitis, Nikaragva, Belizas ir t.t.

Nesiimu kaltinti mūsų pseudo „patriotų“ korupciniais ryšiais, nes tam neturiu jokių faktinių įrodymų, bet niekada nesuprasiu, kodėl Lietuva turi pasirinkti milijardinius nuostolius, kuriuos patiria dėl Kinijos ekonominių sankcijų, kurių galėtų net nebūti?

Tikrai suprantu, kad ne Taivano gyventojai kalti, kad Taivano valdžia susikompromitavo Gvatemaloje ir darau prielaidą, jog su korupcija Taivane kovojama, todėl tikrai sveikinu Taivano atstovybės Lietuvoje veiklą, tik pervadinus ją į Taipėjaus, kaip visose kitose ES valstybėse.

O kad galimos korupcijos šešėlis nekristų ant dabartinės valdžios sprendimų, kviesčiau kuo skubiau pateikti pilnas ataskaitas apie Seimo narių, valstybės tarnautojų keliones į Taivaną, jų pobūdį, ten gautas dovanas.

Kiek viešai žinoma, tokių kelionių išlaidas dengia Taivano pusė, kartu dalindama aibes kitų pažadų, kurie ir lieka pažadais.

Rašau apie tai todėl, kad konservatoriai su liberalais dabar bando siūlyti pasirašyti Nacionalinį susitarimą dėl užsienio politikos, kuriame Taivanas užima išskirtinę vietą.

Kyla klausimas, kodėl susitarime kalbama apie Taivaną, o ne apie mūsų valstybės užsienio politikos tarnavimą Lietuvos žmonių gerovei.

Matydamas pseudo „patriotų“ tikslą Nacionaliniame susitarime dėl užsienio politikos konstatuoti, jog Kinija yra Lietuvai priešiška valstybė, o Taivaną išskirti, kaip vieną iš užsienio politikos prioritetų, turiu rimtų abejonių dėl tokio susitarimo tikslų ir įgyvendinimo pasekmių.