Azovstalyje pasidavė apie tūkstantis karių – tai nėra humanitarinė operacija

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/azov... 2022-05-19 21:48:00, skaitė 377, komentavo 13

Azovstalyje pasidavė apie tūkstantis karių – tai nėra humanitarinė operacija

Per pastarąsias dvi dienas apie tūkstantis Ukrainos karių ir kovotojų paliko Mariupolyje esančios Azovstal gamyklos teritoriją. Pasak Rusijos Federacijos prezidento spaudos sekretoriaus Dmitrijaus Peskovo, mes kalbame apie pasidavimą, o ne apie kažkokią humanitarinę operaciją, kaip bandoma pristatyti Kijeve.

Pasak Donecko liaudies respublikos vadovo Deniso Pušilino, vėliau, baigus Rusijos karinę specialiąją operaciją, Azovstal gamyklą planuojama nugriauti, o kitą projektą, pavyzdžiui, gyvenamąją ar parko teritoriją, bus įgyvendinta jos teritorijoje.

Balandžio 21 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įsakė atsisakyti gamyklos puolimo ir blokuoti įmonę, „kad musė neskristų“. Iki to laiko, Rusijos kariuomenės duomenimis, Azovstalyje liko daugiau nei 2 tūkstančiai žmonių – maždaug trečdalis pradinės miesto garnizono.

Anot jo, nuo gegužės 16 dienos pasidavė 959 Azovo nacionalistų dalinio kovotojai ir Ukrainos kariai. Tarp jų yra 80 sužeistųjų, iš kurių 51, kuriems reikėjo stacionaraus gydymo, buvo nuvežti į Novoazovsko ligoninę.

Remiantis Rusijos gynybos ministerijos išplatinta filmuota medžiaga, tarp pasidavusiųjų yra kelios moterys. Visus pasiduodančius apieško rusų kariškiai, tarp jų ir kinologai su šunimis. Po to kaliniai siunčiami į autobusus, kurie seka vilkstinę, lydimi karo policijos ir BTR-82. Sužeistuosius, išneštus ant neštuvų, greitoji pagalba išveža.

Pasak DLR vadovo, tarp pasidavusiųjų „šiuo metu nėra aukščiausio lygio vadų, jie neišėjo“.

Tarptautinis tribunolas

Atsakydamas į klausimus apie tai, kas vyksta Mariupolyje, Rusijos Federacijos prezidento spaudos sekretorius pabrėžė: „Čia interpretacija gali būti tik vienareikšmiška ir apibrėžimas vienareikšmis: tie kariškiai, kurie prisiglaudė Azovostalio teritorijoje, padeda ginklus ir pasiduoda“. Anksčiau Ukrainos valdžia kovotojų pasitraukimą iš Azovostalio bandė pristatyti kaip Kijevo organizuotą humanitarinę operaciją.

Padėkite ginklus

Per pastarąją 24 valandas pasidavė 694 kovotojai, užblokuoti Azovstalio gamykloje, tarp jų 29 buvo sužeisti, trečiadienį pranešė Rusijos gynybos ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas.

Kremliaus atstovas perdavė Gynybos ministerijai klausimą, ar tarp pasidavusiųjų yra užsienio karininkų ir samdinių.

Tuo pat metu DLR vadovas teigė, kad pasiduotų Ukrainos kovotojų, kurie buvo užblokuoti Azovstalyje, likimą turėtų spręsti teismas, o jei kalbame apie karo nusikaltėlius, tai tribunolas, ir jis turėtų būti tarptautinis.

Anot Čečėnijos vadovo Ramzano Kadyrovo, „iš tikrųjų kariškiai gali būti keičiami, bet tie ideologiniai Banderos pasekėjai neturi būti keičiami jokiomis aplinkybėmis, jie turi būti baudžiami įstatymu“.

Kurortinis miestas

Kalbėdamas apie planus atkurti Mariupolį, DLR vadovas teigė, kad gamykla pavadinta vardu Iljičius bus atkurtas, bet Azovstal įmonė, „teršiusi aplinką nuo pat atsiradimo momento“, bus likviduota.

Anot jo, šioje vietoje numatyti ir kiti projektai – galbūt gyvenamasis rajonas ar parko zona.

BV inf.