Jolanta Blažytė: Kas kaltas dėl infliacijos?

Autorius: Jolanta Blažytė Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-06-07 16:59:00, skaitė 252, komentavo 2

Jolanta Blažytė: Kas kaltas dėl infliacijos?

„Infliacija ES šalyse kasdien muša vis naujus rekordus. Bet šioje situacijoje yra įdomiausia ne kiek patys infliacijos rodikliai, bet kiek šių rodiklių skirtumai tarp atskirų šalių“, - teigia leidinio Bloomberg analitikai, primindami, kad šiuo metu didžiausia infliacija yra Pabaltijo šalyse.

Analitikai pagrindine šių rodiklių skirtumų priežastimi vadina atskirų ES šalių nacionalines politikas. Jų teigimu, kai kurios šalys labai ribotai reguliuoja elektros energijos rinkas, be to kai kurios šalys skiria daugiau pagalbos namų ūkiams tam, kad kompensuoti didėjančias kainas. Tai štai tokias didžiulės Lietuvos infliacijos priežastis įžvelgia leidinys Bloomberg.

O kokias priežastis mato mūsų valdžios atstovai? Ogi labai paprastas: dėl visko kaltas Putinas. Štai Seimo narys konservatorius M. Lingė sako, kad Lietuvos infliacija tarsi apskritai nėra infliacija , o tik Putliacija. Na, ok. Putinas tai Putinas. Tik įdomu, kodėl, pavyzdžiui, Maltoje infliacija beveik 4 kartus mažesnė, nei Lietuvoje ir siekia tik 5,6 proc. Ar Maltoje Putinas kaltas keturis kartus mažiau? 

Tuo pačiu primenu, kad 2019-2022 metais valdžios sektoriaus išlaidos, lyginant su kitomis ES šalimis, Lietuvoje didėjo daugiausia. Taigi, Lietuvos vadžia, akivaizdu, save myli kur kas labiau, nei Lietuvos namų ūkius, kuriems kompensuoti didėjančias kainas nėra nusiteikusi. Suprantu, kad meilė turi prasidėti nuo savęs. Tik, panašu, kad Lietuvos valdantiesiems meilė ties savimi ne tik prasideda, bet ir baigiasi.

https://youtu.be/8SAsIqQafxA