Astra Astrauskaitė: Linkėjimai bičiuliams iš... KGB kalėjimo

Autorius: Astra Astrauskaitė Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-06-07 16:02:00, skaitė 341, komentavo 7

Astra Astrauskaitė: Linkėjimai bičiuliams iš... KGB kalėjimo

Taip, šiuose Utenos Valstybinės psichiatrinės ekspertizės įstaigos pastatuose Rusijos okupacijos metu veikė KGB kalėjimas. Vietiniai žmonės pasakoja kraupias istorijas iš pokario laikų. Ežere, kuriuo grožiuosi pro antro aukšto langą, dūli pokariu kgb-istų nužudytų Lietuvos patriotų kaulai. Pasakojama, kad žiemą naktimis "liaudies priešų" lavonai buvo kišami po ledu. Kad paskęstų, pridėdavo gelažų, plytų. Ežeras, vietinių pasakojimu, turi dvigubus du dugnus, yra mėgiamas drąsių narų, kurie ir aptiko daugybę žmonių kaulų, gelžgalių, plytų.

Tiesa, smetoninės Lietuvos metais, čia taip pat buvęs kalėjimas. Yra tvoromis apjuosti keli pastatai: administracinis, kitas - buvęs kalėjimas, garažai. Ypač įdomus kalėjimas, nes iš administracinio pastato 2-o aukšto matom tik kokių 5,5 metrų aukščio mūrinę tvorą, juosiančią kalėjimo pastatą, ir viršutinio kalėjimo aukšto grotuotus langus. Dabar ten tiriami 7 suimtieji asmenys. Suimtieji ir įtariamieji - vieni kitų nemato. Pasivaikščioti suimtieji vedami kalėjimo teritorijoje, už mūrinės sienos.

Įtariamieji, kartu ir aš, turime privilegijų, nes esame patalpinti buvusio kalėjimo administracinio pastato 2-ame aukšte, kur langai be grotų (o 1-ame aukšte - administracijos kabinetai). Langai 2- ame aukšte užkalti, bet patalpose yra kondicionieriai. Ir, kaip minėjau Op.TV žurnalistei Rūtai Janutienei, pro langus atsiveria vaizdas į gražų, bet, kaip paaiškėjo, "mirusių sielų" ežerą. Kitoje ežero pusėje stovi balta it gulbė koplyčia. Vietiniams patarčiau pašventinti kapinėmis tapusį ežerą, kuris, jų teigimu, ir po šiai dienai vis pasiima sau aukų. Beveik kasmet jame nuskęsta žmonių, nors retai kas drįsta jame ir maudytis...

Tiesos dėlei verta paminėti, kad Valstybinės teismo psichiatrinės ekspertizės skyrius (vienintelis Lietuvoje) čia įsteigtas tik prieš 18 metų, nes KGB kalėjimas vėliau, okupantams numalšinus Lietuvoje partizanų kovas, tautos pasipriešinimus, buvo paverstas sistemai parankia psichiatrine ligonine. *
Šiandien įtariamųjų skyriuje stebimi 6 vyrai ir 2 moterys. Vyrų palatos atskirtos pertvara. Vienam iš jų leidžiami vaistai, kitiems vis nešamas valerijonas. 

Prievarta jokių vaistų čia neskiria, nebent tiriamasis būtų agresyvus, galintis pakenkti sau ir aplinkiniams. Maistas skanus, gaminamas konkursą laimėjusios maitinimo įstaigos. Teikia ir Utenos centrinei ligoninei, ir šiam skyriui bei kt.

Telefonas duodamas nuo 8:00 val. iki 14:00 val. darbo dienomis. Šeštadienį ir sekmadienį - čia esantiems žmonėms telefono neduoda, tad su namiškiais bendravimas labai apribotas, nes darbo, studijų metu ne visada artimieji gali paskambinti, pasikalbėti.

Pasivaikščioti žmonės apsaugos vedami 6 kartus per dieną po 10 minučių. Po pietų 30 metrų ilgio kiemelyje tarp aukštų pastatų pasirodo ir saulutė. Vakarais, sako, pro tvoros apačią atklysta į kiemelį ir ežiukas.

Taigi, įdomi patirtis. Dabartinė ir istorinė. 

Linkėjimai visiems su viltimi, kad liberkonservatinių valdymas Lietuvos daugiau neištiks ir kad šios politinės represijos prieš Konstituciją ginančius žmones - paskutinės.