Kad neprovokuotų Rusijos, Ukrainai nebus tiekiamos oro gynybos sistemos „Patriot“

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-07-07 01:09:00, skaitė 491, komentavo 10

Kad neprovokuotų Rusijos, Ukrainai nebus tiekiamos oro gynybos sistemos „Patriot“

Kaip pranešė laikraštis „La Vanguardia“, yra ginklų, kurių NATO narės ir aljanso partneriai niekada negalės perduoti Kijevui.

Vakarai netieks Ukrainai amerikietiškų priešlėktuvinių raketų sistemų (SAM) „Patriot“, kad neprovokuotų Rusijos. Tai trečiadienį pranešė Ispanijos laikraštis „La Vanguardia“.

Pasak jos, Vakarų šalys yra pasiryžusios padėti Ukrainos pusei, tačiau ne tiek, kad Maskvos akyse pasirodytų kaip konflikto dalyvė ir išprovokuotų situacijos eskalavimą. Leidinio teigimu, yra ginklų, kurių NATO narės ir aljanso partneriai niekada negalės perduoti Kijevui.

Visų pirma, anot laikraščio, „Patriot“ niekada nebus dislokuotas Ukrainoje. Viena iš priežasčių yra ta, kad SAM reikalingi aukštos kvalifikacijos specialistai, o dabartinėmis aplinkybėmis tai lemtų amerikiečių personalo dislokavimą Ukrainos teritorijoje, o tai neįmanoma. Be to, hipotetinį „Patriot“ dislokavimą Maskva suprastų kaip tiesioginį JAV įsitraukimą į konfliktą.

Leidinio teigimu, Ukrainos prezidentas V.Zelenskis taip pat nesėkmingai paprašė Izraelio aprūpinti Kijevą priešraketinės gynybos sistema. Izraelio pozicija šiuo metu yra didinti humanitarinę pagalbą Ukrainai, bet nesikišti į konfliktą. Laikraštis mano, kad Vakarai priversti nuolat ieškoti balanso tarp būtinybės padėti Kijevui ir ne per daug piktos Rusijos.

Leidinys mano, kad Ukrainai bus sunku gauti modernius naikintuvus. Kijevas taip pat netaps nepilotuojamų orlaivių „American Predator“ ir „Global Hawk“ savininku.

Zelenskis per instruktažą užsienio žurnalistams kovo 12 d. sakė, kad Ukrainai reikia priešraketinių sistemų ir ji yra pasirengusi mokėti už jų tiekimą. Gegužės pabaigoje JAV Gynybos departamentas nepatvirtino informacijos apie planuojamą „American Patriot“ oro gynybos sistemų perkėlimą į Kijevą pagal Kongreso patvirtintą įstatymo projektą dėl papildomos pagalbos Ukrainai skyrimo 40,1 mlrd.

Taigi, kaip sakoma, Okrainą ištiko dar viena zrada....o kova iki paskutinio okrainiečio vis dar tęsiasi.