Naujos ES sankcijos Rusijai "iš esmės simbolinės" ir atspindi silpnėjančią JAV lyderystę

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.globaltimes.cn/pag... 2022-07-18 20:40:00, skaitė 297, komentavo 4

Naujos ES sankcijos Rusijai

    Europos Sąjunga (ES) per savaitę rengiasi pristatyti ir patvirtinti septintąjį sankcijų Rusijai paketą, į kurį, kaip tikimasi, bus įtrauktas draudimas importuoti rusišką auksą - didžiausią šalies neenergetinių produktų eksportą. Tačiau, atsižvelgiant į ankstesnių sankcijų poveikį, ypač į naujausius Kanados ir ES veiksmus, Kinijos ekspertai teigė, kad šios sankcijos trumpuoju laikotarpiu nepasiekė savo tikslų, o ES vis labiau supranta, kad sąjunga patirs daugiau žalos, jei ir toliau seks JAV pavyzdžiu didindama sankcijas Rusijai.

Ketvirtadienį ir penktadienį ES ambasadoriai atnaujins pasirengimą naujam, septintajam paketui, ir tikėtina, kad valstybės narės jį patvirtins iki kitos savaitės vidurio, EURACTIV sakė keli ES diplomatai.

Taip pat bus išplėstas draudžiamų eksportuoti į Rusiją dvejopo naudojimo prekių sąrašas ir į jį bus įtraukta daugiau su Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinka susijusių fizinių ir juridinių asmenų, pranešė EURACTIV, remdamasis keliais ES diplomatais.

Kai kurios valstybės narės ir toliau siekia, kad į kitus dokumentų rinkinius būtų įtraukta daugiau priemonių energetikos srityje, o kiti ES diplomatai pabrėžia, kad tokios galimybės nėra, nes nemažai Europos šalių tebėra labai priklausomos nuo Rusijos energijos, ypač dujų, importo, teigiama žiniasklaidos pranešimuose. 

Čekijos ministras pirmininkas Petras Fiala trečiadienį agentūrai "Reuters" sakė: "Europos Sąjunga rengia septintąjį sankcijų Maskvai paketą, tačiau jau dabar aišku, kad jis neapribos rusiškų dujų importo, nes per daug valstybių narių negali pakankamai greitai prisitaikyti."

Dėl šio žingsnio praėjusį mėnesį G7 aukščiausiojo lygio susitikime susitarė ES narės Prancūzija, Vokietija ir Italija bei jų kolegos iš JAV, Kanados, Japonijos ir Jungtinės Karalystės. Pirmieji šeši sankcijų etapai apėmė turto įšaldymą ir draudimą išduoti vizas Rusijos oligarchams ir pareigūnams, eksporto kontrolę, centrinių bankų turto įšaldymą, bankų pašalinimą iš SWIFT pranešimų sistemos ir draudimą importuoti rusišką anglį ir naftą.

Tai taip pat įvyko JAV prezidento Joe Bideno šiuo metu vykstančio vizito Artimuosiuose Rytuose metu, nes apžvalgininkai mano, kad JAV gali pradėti "Artimųjų Rytų NATO", kad pasipriešintų Iranui ir įtikintų Persijos įlankos valstybes padidinti pasaulinį naftos tiekimą, siekiant sušvelninti energetikos krizę, kurią sukėlė Ukrainos krizė ir Vakarų sankcijos Rusijai.  

"Vadinamuoju septintuoju sankcijų raundu siekiama daryti nuolatinį spaudimą Rusijai. Toks spaudimas negali sustoti, kaip ir pagalba Ukrainai, tačiau nesvarbu, kokios tai sankcijos", - ketvirtadienį laikraščiui "Global Times" sakė Kinijos tarptautinių studijų instituto Europos studijų departamento direktorius Cui Hongjian.

Tačiau sankcijos gali būti daugiausia simbolinės, nes ES šiuo klausimu yra susiskaldžiusi, sakė Cui. 

Kai kurios šalys, kurios sumažino savo priklausomybę nuo rusiškų dujų, yra aktyvesnės, siekdamos tai daryti, tačiau kitos šalys būtų labiau neryžtingos, nes toks draudimas joms turėtų didžiulį poveikį, pažymėjo ekspertas. 

Nuo pat Rusijos ir Ukrainos konflikto pradžios JAV bando įkalbėti Europos šalis teikti pagalbą Ukrainai ir pradėti ne vieną sankcijų Rusijai etapą. Didėjant sankcijoms, JAV, kurios yra mažiau priklausomos nuo energetikos ir prekybos su Rusija, patyrė mažiau žalos.

Tačiau Europos šalys, kurias su Rusija sieja labai glaudūs ir tarpusavyje priklausomi pramonės ir energetikos ryšiai, susidūrė su didžiuliu neigiamu poveikiu savo įmonėms ir žmonių gyvenimui ir jį patyrė. 

Ketvirtadienį Rusijos laikraštyje "Vzglyad" paskelbtame straipsnyje "Kaip Rusija nutraukė Kaliningrado blokadą" rašoma, kad Vakarai jau antrą kartą per pastarąsias dienas atsitraukė nuo sankcijų Rusijai, remdamiesi Kanados planu leisti pristatyti pagrindinį komponentą, kuris padėtų tiekti rusiškas dujas Vokietijai, nepaisant Ukrainos raginimų negrąžinti įrangos.

Tuo tarpu ES siekė sumažinti įtampą su Maskva dėl Kaliningrado, nurodydama, kad nesiekia blokuoti sankcijomis apmokestintų prekių siuntų patekimo į Rusijos teritoriją, trečiadienį pranešė "Financial Times". 

Po kelias savaites trukusios įtampos tarp Maskvos, Lietuvos ir ES, kuri, pasak "Reuters", buvo išbandymas Europos ryžtui įgyvendinti sankcijas Rusijai, Lietuva trečiadienį pareiškė, kad leis sankcionuotoms rusiškoms prekėms vykti per jos teritoriją į Rusijos Kaliningrado eksklavą, pakeisdama savo politiką po naujų Europos Komisijos gairių.

Su ES valstybėmis besiribojančiame Kaliningrade, į kurį didžioji dalis prekių gabenama geležinkeliais ir keliais per Lietuvą, nuo birželio 17 d. dėl Briuselio įvestų sankcijų buvo nutrauktas kai kurių krovinių gabenimas iš Rusijos.

"Vakarų sankcijos Rusijai dabar yra netvarios, nes vis akivaizdžiau matomas dvigubas sankcijų pobūdis. Dabar virš pasaulio ekonomikos pakibęs infliacijos ir net ekonomikos nuosmukio, stagfliacijos, pavojus. Europos šalys ėmė abejoti, ar JAV jų neapgaudinėja", - ketvirtadienį laikraščiui "Global Times" sakė Kinijos Renmino universiteto Tarptautinių reikalų instituto direktorius Wang Yiwei. 

Vadovavimas pasauliui kainuoja, ir abejotina, ar JAV vis dar gali vadovauti antirusiškam aljansui, nes šalį slegia jos pačios vidaus problemos, sakė Wangas. 

Cui sakė, kad sankcijoms įgyvendinti prireiks šiek tiek laiko, o ES šalys turi savo skaičiavimus, kada imtis realių veiksmų. 

Kinijos analitikai teigė, kad, vertinant trumpalaikius rezultatus, sankcijos nepasiekė savo tikslų. Tačiau dauguma ES šalių laukia, kol pasireikš visas sankcijų poveikis Rusijos ekonomikai.

Ar jos turės didelį poveikį ilguoju laikotarpiu, dar nežinia, tačiau sankcijos nėra tinkamas būdas sustabdyti konfliktą, sakė jie, pabrėždami, kad Ukrainos krizę galima išspręsti tik dialogu ir derybomis.