G. Landsbergis: laikas pereiti nuo diskusijų apie Ukrainos atstatymą prie įgyvendinimo

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/glandsber... 2022-07-20 19:51:00, skaitė 169, komentavo 7

G. Landsbergis: laikas pereiti nuo diskusijų apie Ukrainos atstatymą prie įgyvendinimo

Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis dalyvavo Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje Briuselyje, Belgijoje, kurioje aptarė Rusijos karą prieš Ukrainą ir tolesnius ES veiksmus, teikiant visokeriopą pagalbą Ukrainai, įskaitant ir jos atstatymą.

Tarybos metu pasiektas politinis sutarimas dėl papildomos 500 mln. eurų karinės pagalbos teikimo Ukrainai.

„Rusijos karo prieš Ukrainą akivaizdoje, ES ir mūsų partneriai parodė beprecedentinę vienybę ir ryžtą. Privalome ir toliau tai išlaikyti ir padėti Ukrainai laimėti šį karą. Proveržis kare priklausys nuo tolesnės mūsų karinės pagalbos Ukrainai teikimo, todėl nepaprastai svarbu užtikrinti jos tvarumą ir ilgalaikiškumą“, - susirinkusius informavo G. Landsbergis ir džiaugėsi pasiektu sutarimu dėl papildomos 500 mln. eurų karinės pagalbos tiekimo Ukrainai per Europos taikos priemonę.

Vyriškis taip pat akcentavo, kad būtina ir toliau stiprinti sankcijas Rusijai ir dirbti kartu su tarptautinėmis organizacijomis, siekiant Rusijos atskaitomybės dėl padarytų karo nusikaltimų ir žmogaus teisių pažeidimų Ukrainoje.

Pasak G. Landsbergio, svarbu, kad Ukrainos atstatymo ir rekonstrukcijos procesas būtų tampriai susietas su būtinomis Ukrainos reformomis, kurios priartintų prie ES narystės perspektyvos.

„Praeitą savaitę Lugane aptarėme Ukrainos atstatymo ir rekonstrukcijos planą bei mūsų pagalbą šiam tikslui. Laikas pereiti nuo diskusijų apie Ukrainos atstatymą prie įgyvendinimo“ - nurodė politikas.

ES užsienio reikalų ministrai taip pat aptarė tolesnius žingsnius plėtojant ES skaitmeninę diplomatiją.

„Rusijos agresija prieš Ukrainą parodė, kokį pavojų ES saugumui, ekonominiam vystymuisi ir demokratijai kelia hibridinės atakos prieš strateginę infrastruktūrą, piktnaudžiavimas skaitmeninėmis technologijomis ir manipuliavimas informacija“, - susitikimo dalyvius apšvietė G. Landsbergis.