Italijos vyriausybė trečiadienį žlugo

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.reuters.com/world/... 2022-07-21 20:28:00, skaitė 249, komentavo 3

Italijos vyriausybė trečiadienį žlugo

Roma, liepos 20 d. (Reuters) - Italijos vyriausybė trečiadienį žlugo, kai trys pagrindiniai ministro pirmininko Mario Draghi koalicijos partneriai atsisakė surengti balsavimą dėl pasitikėjimo, kurį jis sušaukė siekdamas nutraukti nesutarimus ir atnaujinti susiskaldžiusį aljansą.

Draghi laimėjo balsavimą aukštesniuosiuose parlamento rūmuose 95 balsais prieš 38, tačiau daug dešimčių senatorių atsisakė dalyvauti, todėl jo 18 mėnesių gyvuojanti administracija iširo, o labiausiai tikėtina, kad rugsėjį arba spalį bus surengti pirmalaikiai rinkimai.

Boikotas grasino pakenkti Italijai po kelių mėnesių santykinio stabilumo, per kuriuos gerbiamas buvęs centrinis bankininkas M. Draghi padėjo formuoti griežtą Europos atsaką į Rusijos įsiveržimą į Ukrainą ir sustiprino šalies padėtį finansų rinkose.

"Politika žlugo", - sakė užsienio reikalų ministras Luigi Di Maio, kuris ne kartą ragino koalicijos partijas susitelkti už M. Draghi. "Ant kortos buvo pastatyta italų ateitis. Šio tragiško pasirinkimo padarinius pamatysime istorijoje".

Tikėtina, kad ministras pirmininkas ketvirtadienį žemiesiems parlamento rūmams praneš, kad ketina pasitraukti, sakė vienas politinis šaltinis. Tada jis įteiks atsistatydinimo pareiškimą prezidentui Sergio Mattarella, kuris, kaip tikimasi, paskelbs rinkimus.

M. Draghi jau praėjusią savaitę pateikė atsistatydinimo pareiškimą po to, kai vienas iš jo partnerių, populistinis "5 žvaigždžių judėjimas", nepalaikė jo per balsavimą dėl pasitikėjimo dėl priemonių, skirtų kovai su didelėmis pragyvenimo išlaidomis.

Mattarella atmetė atsistatydinimą ir liepė jam kreiptis į parlamentą, kad išsiaiškintų, ar gali išlaikyti plačią koaliciją iki planuojamos kadencijos pabaigos 2023 m. pradžioje.

Senate sakytoje kalboje M. Draghi paragino siekti vienybės ir išdėstė daugybę problemų, su kuriomis susiduria Italija, pradedant karu Ukrainoje ir baigiant socialine nelygybe bei kylančiomis kainomis. skaityti toliau

Tačiau "5 žvaigždžių" partija dar kartą nusprendė jo neremti, sakydama, kad jis neatsakė į pagrindinius jų rūpesčius.

Be to, dešiniosios partijos "Forza Italia" ir "Lyga" nusprendė vengti balsavimo, teigdamos, kad nori gauti patvirtinimą, jog M. Draghi yra pasirengęs kurti naują administraciją be "5-Star" ir su naujais politikos prioritetais.

Tačiau M. Draghi atrodė nenorintis vadovauti naujai koalicijai ir Senatui pareiškė, kad italai palaiko jo vyriausybę, kuri buvo sudaryta siekiant padėti šaliai atsigauti po COVID pandemijos.

"Parama, kurią mačiau šioje šalyje (koalicijai)... neturi precedento ir įtikino mane dar kartą pasiūlyti vyriausybės paktą ir paprašyti jūsų dėl jo balsuoti. Jūs nuspręsite", - prieš balsavimą dėl pasitikėjimo Senatui sakė M. Draghi.
KRAŠTUTINIAI DEŠINIEJI ĮGAUNA PRANAŠUMĄ

Tikėtina, kad M. Draghi liks laikinai eiti pareigas iki rinkimų, kuriuos, apklausų duomenimis, laimės konservatyvusis blokas, įskaitant kraštutinių dešiniųjų partiją "Italijos broliai" - vienintelę didelę grupę, kuri atsisakė prisijungti prie vienybės administracijos. skaityti toliau

"Ar aš jau turiu parengęs ministrų komandą? Turiu savų idėjų, kaip ši šalis turėtų būti valdoma, ką reikėtų daryti, kokia turėtų būti jos pramonės strategija", - sakė "Italijos brolių" lyderė Džordžija Meloni (Giorgia Meloni), kuriai prognozuojama, kad ji pirmaus apklausose per bet kokius pirmalaikius rinkimus ir gali tapti būsimąja ministre pirmininke.

Politinė sumaištis kilo sunkiu metu skolų prislėgtai Italijai, trečiai pagal dydį euro zonos ekonomikai, kurios skolinimosi išlaidos smarkiai išaugo, nes Europos centrinis bankas pradeda griežtinti savo pinigų politiką. skaitykite daugiau

Už ekonomiką atsakingas Europos Komisijos narys Paolo Gentiloni socialiniame tinkle "Twitter" pareiškė, kad "neatsakingas" žingsnis prieš M. Draghi gali sukelti "tobulą audrą", ir įspėjo, kad Italijos laukia "sunkūs mėnesiai".

Italijos centro kairiosios Demokratų partijos (PD), kitos koalicijos partijos, vadovas apgailestavo dėl to, ką pavadino "beprotiška diena", ir teigė, kad parlamentas pasielgė prieš žmonių valią.

"Prie balsadėžių italai parodys, kad yra išmintingesni už savo politikus", - socialiniame tinkle "Twitter" parašė PD vadovas Enrico Letta.