Aidas Gedvilas: Aplinkos ministras ir toliau siautėja...

Autorius: Aidas Gedvilas Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-07-22 03:22:00, skaitė 135, komentavo 0

Aidas Gedvilas: Aplinkos ministras ir toliau siautėja...

Nustatė, kad statybos darbų žurnalas būtų TIK ELEKTRONINIS IR PRIVALOMAS statant tiek valstybės biudžeto, tiek ir privačiomis lėšomis. Minimali vieno žurnalo kaina mėnesiui – 55 Eur. Neįtelpate? Kaina auga ženkliai su didesnės apimties planais.

Ši „inovacija“ išryškėjo po to, kai į mane kreipėsi gyventojas, teigdamas, kad „nuo 2022-09-01 viešojo sektoriaus, o nuo 2023-05-01 ir privataus sektoriaus dalyviams pradės galioti precedento neturinti naujovė, kuomet PRIVALOMA tvarka turės būti naudojama MOKAMA, privačios įmonės sukurta ir į rinką tiekiama kompiuterinė programa – „Elektroninis statybos darbų žurnalas“. Statytojui DINGSTA ALTERNATYVA – įprastinis, dešimtis kartų pigesnis POPIERINIS statybos darbų žurnalas“.

Sutikčiau, kad tai mažina korupcijos, piktnaudžiavimo tikimybę, bet:

- Kuo grindžiama 55 Eurų kaina mėnesiui? - Kas garantuoja, kad kaina nekils?
- Ar įvyko konkursas? Kiek įmonių dalyvavo?
- Kodėl kaina yra ženkliai didesnė? - Kodėl negali būti kelios įmonės, kurios tarpusavyje konkuruotų kaina? - Kodėl viešasis sektorius nedalyvaus viešuosiuose pirkimuose perkant paslauga? - Kodėl tokie sprendimai priimami vien tik Aplinkos ministro įsakymu, tiesiog, pakoreguojant Statybos techninį reglamentą? - Kodėl nesitariama Seime?

Apklausiau ir verslininkus, ir architektus, ir rangovus. Jau nekalbant apie gyventojus – piktinasi visi. Nes tikrai ne visi turi mobilų parašą, ne visi turi tinkamo raštingumo žinių darbuotojų, kurie pildytų žurnalus. Tikėtina, kad teks samdytis specialistus, kurie pildytų tuos žurnalus. O tai dar viena papildoma finansinė našta.

Vos praėjusį mėnesį kilo skandalas dėl pažymų kainų išaugusių keliasdešimt kartų, Aplinkos ministro S. Gentvilo apetitas auga nebe dienomis, o valandomis. O kur dar siūlomas gyventojų tankinimas, želdynų erdvių mažinimas, miškų problemos ir t.t...

P.S. Gal renkant parašus dėl apkaltos Užsienio reikalų ministrui G. Landsbergiui verta prijungti ir Aplinkos ministro S. Gentvilo pavardę?