Dėl beždžionių raupų protrūkio PSO paskelbė nepaprastąją padėtį

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/del-bezdz... 2022-07-24 22:09:00, skaitė 375, komentavo 14

Dėl beždžionių raupų protrūkio PSO paskelbė nepaprastąją padėtį

Kaip ekspertai.eu ir prognozavo, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė nepaprastąją padėtį dėl beždžionių raupų protrūkio.

PSO vadas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas informavo, kad beždžionių raupų protrūkis yra tarptautinės svarbos.

„Nusprendžiau, kad pasaulinis beždžionių raupų protrūkis yra tarptautinės svarbos, tai ekstremali situacija visuomenės sveikatos srityje", - spaudos konferencijoje pasakė PSO vadas.

Lietuvos virusų specialistas Saulius Čaplinskas prieš keletą dienų buvo perspėjęs, kad labiausiai beždžionių raupais gali užsikrėsti vyrai, kurie santykiauja su vyrais. S. Čaplinsko teigimu, nuo santykiaujančių vyrų virusas gali persiduoti ant graužikų, o tada graužikai (pelės ir pan.) gali pernešti virusą likusiems žmonėms.

Pradiniai beždžionių raupų simptomai yra karščiavimas, galvos ir raumenų skausmas, padidėję limfmazgiai, šaltkrėtis ir išsekimas. Taip pat gali atsirasti bėrimas, dažnai prasidedantis ant veido ir išplintantis į kitas kūno vietas.

Naujausiais PSO duomenimis, šiuo metu 75 šalyse užregistruota apie 16 000 beždžionių raupų atvejų, iš kurių penki baigėsi mirtimi. Daugiausia užsikrėtimo atvejų nustatoma Europoje, daugiausia tarp vyrų, turėjusių, kaip jau minėta, lytinių santykių su vyrais.

Todėl ekspertai.eu dar kartą primena, kad saugantis tiek beždžionių raupų, tiek koronaviruso, gripo viruso ar kitų virusų, reikia ne tik dėvėti veido kaukes (patartina dvi iš karto) ar respiratorius ir kuo dažniau testuotis. Svarbiausia – vakcinuotis, stiprintis sustiprinamosiomis vakcinų dozėmis, vakcinuoti vaikus, laikytis saugaus dviejų metrų atstumo, dezinfekuoti rankas dezinfekciniais skysčiais ir, labai svarbu, vengti lankytis pas senolius, siekiant apsaugoti jų gyvybes.

Suskubkite vakcinuotis ir tikėti mokslu, jei norite, kad ir mokslas patikėtų jumis. Nes sveikata, brangiausias žmogaus turtas.

geri%20tevai%20vaiku%20nelanko.jpg

Keli susiję:

„Novavax“ vakcina nuo COVID-19 jau laukia vaikų nuo 12 metų amžiaus

Nausėda signalizuoja – koronavirusas Lietuvos gyventojų budrumą tikrins jau rudenį

Siūloma dabartinį COVID-19 vadinti COVID-22

Vokiečiai uždarose patalpose raginami dėvėti veido kaukes

Strioga ir Zemlys Balevičius ragina nedelsti ir vakcinuotis – koronavirusas smogs rudenį

Lenkijos premjeras perspėjo dėl koronaviruso sugrįžimo rudenį

Baidenas pranešė, kad reikia daugiau pinigų, kadangi bus nauja pandemija

Izraelyje jau paskelbta septintoji COVID-19 banga

Jungtinė Karalystė, Italija, Lenkija iš anksto rengiasi naujoms pandemijoms