Nacionalinis susivienijimas ragina Lietuvą atsiriboti nuo „Amnesty International“

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: https://www.propatria.lt/2022/... 2022-08-10 21:13:00, skaitė 435, komentavo 14

Nacionalinis susivienijimas ragina Lietuvą atsiriboti nuo „Amnesty International“

Nacionalinis susivienijimas (NS) paskelbė reikalavimą Lietuvos Respublikos Prezidentui, Seimui ir Vyriausybei atsiriboti nuo „Amnesty International“, kaip nuo organizacijos, kuri skleidžia tendencingą, nepatikimą ir neobjektyvią informaciją. Partija ragina šalies valdžios institucijas nesivadovauti „Amnesty International“ ataskaitomis priimant svarbiausius Lietuvos valstybės sprendimus. 

Tokia pozicija paskelbta po to, kai pastaruoju metu „Amnesty International“ apkaltino Ukrainą savo kariuomenės veiksmais keliant pavojų civiliams gyventojams, o Lietuvą – nelegalių migrantų apgręžimu ar sulaikymu pažeidžiant žmogaus teises. 

„Birželio pradžioje „Amnesty International“ paskelbė ataskaitą apie migrantų buvimo sąlygas Lietuvos migrantų centruose, apkaltinusi šalies tarnybas, neva šios „savavališkai sulaikė“ tūkstančius žmonių militarizuotuose centruose, neva žmonės laikomi nežmoniškomis sąlygomis, kankinami ir kitaip netinkamai su jais elgiamasi. Apkaltino Lietuvos migracijos sistemą „instituciniu rasizmu“ ir smurtu prieš migrantus. Jos teigimu, ukrainiečių karo pabėgėliai šalyje yra priimami žymiai palankiau, negu iš Baltarusijos per valstybės sieną neteisėtai siunčiami ekonominiai migrantai, esą pastarieji „mėnesiais laikomi skurdžiuose, į kalėjimą panašiuose centruose“, jiems „neleidžiama naudotis sąžiningomis prieglobsčio suteikimo procedūromis ir jie patiria kitų rimtų žmogaus teisių pažeidimų, tikintis, kad jie „savanoriškai“ grįš į šalis, iš kurių pabėgo,“ – rašo Nacionalinis susivienijmas. 

„Akivaizdu, kad organizacija piktybiškai dėl jos finansinių rėmėjų galimai daromos neleistinos politinės įtakos arba ideologinio angažuotumo sąlygojamo šališkumo ir aklumo akivaizdžiausiems faktams neskiria kaltųjų nuo aukų, nelegalių migrantų nuo tikrų karo pabėgėlių. Nepaprastai iškalbingas „Amnesty International“ priekaištas, kad Europos šalys kitaip priima nuo karo bėgančius ukrainiečius nei nuo skurdo bėgančius Azijos šalių gyventojus. Tačiau organizacijos nuostata, kad agresoriaus užpulta ir naikinama Ukraina yra tariamai kalta dėl jos civilių gyventojų žūčių peržengia visas sveiko proto ir elementaraus padorumo ribas. Šitaip yra suteikiama aukščiausia tarptautinė legitimacija Rusijos karo propagandos teiginiams, kad dėl Rusijos karo nusikaltimų kalti patys ukrainiečiai. Tai visiškai pakerta šios organizacijos autoritetą ir verčia traktuoti ją kaip Rusijos propagandos įrankį bei ignoruoti jos ataskaitas priimant tolesnius sprendimus,“ – komentavo Nacionalinio susivienijimo pirmininkas prof. Vytautas Radžvilas.  

Nacionalinis susivienijimas taip pat kviečia žiniasklaidą bei tarptautines visuomenines organizacijas ištirti „Amnesty international“ finansavimo šaltinius ir viešai informuoti tarptautinę visuomenę, kiek tarp jų yra rėmėjų, susijusių su agresore Rusija, įskaitant galimus tarpininkus kitose šalyse, ofšorinėse zonose bei kitur. Partijos teigimu, tikėtina,  jog tai gali padėti paaiškinti šios organizacijos suinteresuotumą teisinti Rusijos agresijos veiksmus (jų nepastebėti, ignoruoti, reaguoti vangiai ir kt.), akcentuojant ne agresorės, bet aukos veiksmų neteisėtumą, ir tuo talkinti Rusijos vykdomam Ukrainos gyventojų genocidui ir jos siekiams sunaikinti Ukrainos valstybę.