Algimantas Rusteika: Ataskaita apie apsilankymą STT dėl elektros energijos kainų

Autorius: Algimantas Rusteika Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-09-02 20:45:00, skaitė 347, komentavo 7

Algimantas Rusteika: Ataskaita apie apsilankymą STT dėl elektros energijos kainų

Lietuvos šeimų sąjūdžio pareiškime prezidentui ir kitiems aukščiausiems šalies vadovams bei generalinei prokuratūrai be kita ko buvo pareikalauta pradėti ir tyrimą dėl viešojo intereso gynimo bei nustatyti, ar vykdant elektros rinkos liberalizavimą nebuvo pažeistas Konkurencijos įstatymas, o taip pat ištirti, ar valstybės pareigūnai ir valstybinių įmonių vadovai nepažeidė valstybės tarnautojų etikos kodekso ir ar nebuvo padaryta nusikalstamų veikų.

Tokie tyrimai jau pradėti. Buvo gautas kvietimas apsilankyti Specialiųjų tyrimų tarnyboje ir pateikti įtarimus apie tokias galimas veikas. Rugpjūčio 31 d. aš, Lietuvos šeimų sąjūdžio įgaliotas atstovas, apsilankiau STT ir pateikiau LŠS poziciją šiuo klausimu.

Pažymėtina, kad daugelis vartotojų interesus pažeidusių veiksmų - prievartinis "liberalizavimo" pobūdis, nepagrįstas 25 proc. antkainis garantiniam tiekimui ir kt. buvo atlikti vykdant elektros energijos monopolijų lobistų įtakoje priimtus įstatymus bei įvairius poįstatyminius aktus bei tvarkas, todėl nebuvo galima pateikti įtarimų piktnaudžiaujant dėl tų veiksmų, kurie padaryti įgyvendinant šiuos įstatymus, nes vykdytojai už juos neatsako.
STT pasiūliau ištirti šiuos galimus, konkrečius piktnaudžiavimo atvejus:

1. Smulkūs buitiniai vartotojai, įsirengę saulės baterijas, mus informavo, elektros gamybos vasaros metu, esant saulėtiems orams ir viršijant elektros suvartojimą namų ūkyje, perteklinė energija paimama į bendrus tinklus nemokamai ir tinklo operatorius šią už dyką gautą energiją parduoda savo nuožiūra kitiems vartotojams didžiule rinkos kaina. Žiemą ar tamsiuoju paros metu vartojant namų ūkyje daugiau elektros negu jos pagaminama, ji namų ūkiui ne grąžinama, o dar kartą parduodama šiek tiek mažesne tiekimo kaina, tą vadinant "lengvata už pasaugojimą". AB Litgrid kaupimo įrenginių Lietuvoje neturi, jie saulės energijos elektrai dar tik suprojektuoti, statomi ir pirmasis iš jų pradės veikti šių metų pabaigoje, todėl iš tikrųjų vartotojų pagaminta elektra niekur nėra kaupiama ar saugojama. Vartojai dėl to patiria didelių nuostolių ir jų interesai pažeidžiami, o tiekėjai jų sąskaita gauna nepagrįstai dideles papildomas pajamas. Galimi nepagrįstos naudos gavėjai - AB "Ignitis grupė" ir AB "Litgrid".

2. Galimai piktnaudžiaujama, gaunant nepagrįstai dideles perkrovos pajamas. Šios pajamos mokamos tinklo operatoriui tada, kada faktiniai elektros srautai tarp atskirų kainų zonų užpildo perdavimo linijų pralaidumą. Pavyzdžiui, liepos pabaigoje - rugpjūčio pradžioje buvo viešai paskelbta apie rekordinį linijos "Nordbalt" apkrovimą, kada šios jungties maksimali 700 MW galia buvo 200 valandų nepertraukiamai naudojama 100% apkrovimu perdavimui tarp Švedijos SE4 ir Lietuvos LT kainų zonų. Iš viso dėl tokių veiksmų per pirmą 2022 pusmetį buvo gauta 128 mln.€ perkrovos pajamų, kurios buvo lygiomis dalimis pasidalintos su švedų tinklo operatoriumi. Tuo tarpu linijos su Latvija buvo užkrautos tik 31 %, su Lenkija - 7 % pralaidumo. Tai, kad pilnai užkrovus perdavimo liniją, bus skaičiuojamos ir išmokamos perkrovos pajamos, yra iš anksto žinoma ir diversifikuojant pirkimus biržoje to buvo galima išvengti, tačiau to nebuvo padaryta ir tuo būdu buvo piktnaudžiaujama monopoline padėtimi rinkoje. Naudos gavėjas - AB "Litgrid".

3. AB "Ignitis grupė" nepagrįstai delsia pajungti rezervinius elektros energijos generacijos pajėgumus ir pilnai neišnaudoja Kruonio HAE galimybių, Panevėžio jėgainė ir Elektrėnų KBC buvo paleisti tik rugpjūčio mėnesio antroje pusėje, dėl ko elektros kainų krizės metu ilgą laiką buvo padidėjęs elektros energijos importo poreikis ir dirbtinai sudaryta galimybė tinklo operatoriui gauti papildomų perkrovos pajamų. Naudos gavėjas - AB "Litgrid ".

Tikiuosi, kad tyrimas bus objektyvus ir jo rezultatai naudingi Lietuvos žmonėms. Gavus atsakymus informuosiu papildomai.