Paskelbta per 1000 naujų pranešimų apie nepageidaujamus reiškinius po COVID-19 vakcinacijos mažiems vaikams ir kūdikiams

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-09-05 16:02:00, skaitė 308, komentavo 3

Paskelbta per 1000 naujų pranešimų apie nepageidaujamus reiškinius po COVID-19 vakcinacijos mažiems vaikams ir kūdikiams

JAV valdžios institucijoms buvo pateikta daugiau nei 1000 pranešimų apie nepageidaujamus reiškinius po 5 metų ir jaunesnių vaikų vakcinacijos nuo COVID-19.

Rugpjūčio 21 d. į Vakcinos nepageidaujamų reiškinių pranešimo sistemą (VAERS) buvo įvesti 998 pranešimai apie 4 metų ir jaunesnius vaikus, kurie buvo paskiepyti „Pfizer“ vakcina, ir 5 metų ar jaunesnius vaikus, kurie buvo paskiepyti „Moderna“, sakė dr. Tomas Shimabukuro, kuris yra JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro, kuris vadovauja VAERS kartu su JAV maisto ir vaistų administracija, tyrėjas.

Dauguma pranešimų apie nepageidaujamus reiškinius buvo susiję su „nerimtomis“ pasekmėmis arba įvykiais, kurie neapėmė mirties, gyvybei pavojingos ligos, hospitalizavimo ar hospitalizavimo pratęsimo, nuolatinės negalios, įgimtos anomalijos ar apsigimimo.

Iš visų 1 017 įvykių, apie kuriuos pranešta, 19 buvo pripažinti sunkiais: 9 vaikams, kurie buvo paskiepyti „Moderna“, ir 10 vaikų, kurie buvo paskiepyti „Pfizer“ vakcina.

 

T. Shimabukuro pateikė šiuos duomenis Imunizacijos praktikos patariamajam komitetui, kuris pataria Ligų kontrolės ir prevencijos centrui (CDC).

Dažniausiai pranešti įvykiai po „Pfizer“ vakcinos: karščiavimas, bėrimas, vėmimas, nuovargis ir viduriavimas. Dažniausiai pranešti reiškiniai po „Modernos“ vakcinos: karščiavimas, bėrimas, vėmimas ir dilgėlinė.

Pranešti VAERS gali bet kas, tačiau pateikus melagingą pranešimą asmuo yra baudžiamas. Tiek „Pfizer“, tiek „Moderna“ vakcinoms yra išduotas leidimas naudoti skiepus mažiems vaikams neatidėliotinais atvejais.

 

Tačiau tyrimai parodė, kad VAERS pateiktų pranešimų skaičius yra per mažas faktinis nepageidaujamų reiškinių skaičius. Nors ne kiekvienas nepageidaujamas reiškinys, apie kurį pranešta VAERS, yra priežastiniu ryšiu susijęs su vakcinacija, taip pat tiesa, kad vienas CDC finansuojamas tyrimas apskaičiavo, jog VAERS tepranešama apie mažiau nei vieną procentą vakcinos nepageidaujamų reiškinių.

Praneštas miokardito dažnis po antros vakcinos dozės yra didesnis vyrams nuo iki 49 metų ir moterims iki 29 metų amžiaus. CDC patvirtino 131 miokardito atvejį tarp 5 metų ir vyresnių žmonių po revakcinacijos.

 

Duomenys iš kitos CDC vykdomos stebėjimo sistemos – „Vaccine Safety Datalink“ – rodė pavojaus signalą dėl miokardito ir perikardito po pirmosios revakcinacijos. „Pfizer“ vakcina sukėlė 61,7 karto dažnesnius širdies uždegimo atvejus 12–15 metų paaugliams ir 189 kartus dažnesnius reiškinius 16 ir 17 metų jaunuoliams. Vakcinos sukėlė 30,9 karto dažnesnius nepageidaujamus poveikius 18–39 metų vyrams.

Šaltinis