Atlyginimų didinimas ministrams ir Seimo nariams duotų ženklią naudą visiems Lietuvos gyventojams

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/atlyginim... 2022-09-07 18:29:00, skaitė 227, komentavo 14

Atlyginimų didinimas ministrams ir Seimo nariams duotų ženklią naudą visiems Lietuvos gyventojams

Darbo žmonių gynėjas, socialdemokratas A. Sysas

Žmonių partijos atstovės Agnės Bilotaitės vadovaujama Vidaus reikalų ministerija (VRM) rengia viešojo sektoriaus įstaigų ir valstybės tarnybos pertvarką.

Tikslas – kelti viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimus.

Viešai pripažįstama, kad politikų, Seimo narių atlyginimai neatitinka keliamų reikalavimų, todėl juos reikėtų pakelti bent dvigubai.

Jei įstatymas bus sėkmingai priimtas, jau nuo kitos kadencijos Seimų narių ir kitų mokesčių mokėtojų išlaikomų politikų atlygis taptų adekvatesnis.

Todėl jiems nebereikėtų sukti galvų, kaip susimokėti kosmines energijos sąskaitas, kovojant už Lietuvos žmonių ateitį ir laisvę, politikų darbo kokybė dar labiau pagerėtų.

Socialdemokratų partijos atstovas Algirdas Sysas teigia, kad mažai kas atkreipia dėmesį į buvusius didinimus.

„Turėkite omenyje: per 14 metų didino tik po vieną eurą bazinio dydžio, tai, vadinasi, jeigu išdėliosite į 14 metų, tai tas didėjimas yra 10–15, turint omenyje, kad šiais metais darbo užmokestis didėjo 14, pernai – 17 proc. vidutinis, dar prieš metus – maždaug 9–10, akivaizdu, kad viešasis sektorius išbalansuotas“, - nepriklausomam Žmonių partijos portalui pasakė A. Sysas pritardamas idėjai, kad būtina kuo skubiau padidinti atlyginimus.

Landsbergių bendruomenės narys Matas Maldeikis taip pat neabejoja, jog Seimo narių atlyginimai turi didėti.

„Nežinau, apie kokias sumas mes kalbam, bet tai, ką dabar uždirba Seimo nariai, niekaip neadekvatu.<...> Be abejo, ir Seimo narių, ir kitų sektorių atstovų atlyginimai turi didėti<...> Aš, tiesą pasakius, nežinau ir nelabai suprantu, kaip dalis mūsų Seimo narių tiesiog išgyvena“, – neslėpė jaudulio politikas.

Liberalas Eugenijus Gentvilas taip pat tvirtai įsitikinęs, kad algas būtina padidinti.

„Laikas niekada nebus tinkamas, žmonės turbūt norėtų, kad Seimo nariai dirbtų nemokamai, tai dabar bet koks kalbėjimas apie atlyginimų padidinimą, žinoma, bus nepopuliarus“, - samprotavo liberalas.

Pasak E. Gentvilo, Seimo narių ir ypač ministrų atlyginimai yra žemumose tarp Europos valstybių, todėl tuos atlyginimus būtina kuo skubiau pakelti į aukštesnį lygį.

Sėkmingai įvykdžius atlyginimų reformą, eilinis Seimo narys į rankas gautų 3 tūkstančius 800 eurų, Seimo pirmininko ir premjero atlyginimas pakiltų iki 5 tūkstančių 200 eurų, o ministrų iki 4 tūkstančių 600 eurų.