Taivanas Vašingtone priėmė dešimtis užsienio įstatymų leidėjų, kurie agituoja už sankcijas Kinijai

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://news.antiwar.com/2022/... 2022-09-16 08:56:00, skaitė 181, komentavo 1

Taivanas Vašingtone priėmė dešimtis užsienio įstatymų leidėjų, kurie agituoja už sankcijas Kinijai

Taivano faktinis ambasadorius JAV surengė susitikimą, kuriame dalyvavo apie 60 teisės aktų leidėjų iš Europos, Azijos ir Afrikos

Antradienį Taivano faktinis ambasadorius JAV Vašingtone priėmė dešimtis užsienio teisės aktų leidėjų, kurie ragino taikyti daugiau sankcijų Kinijai, pranešė "Reuters". Taivano pareigūnas Hsiao Bi-khim priėmė apie 60 įstatymų leidėjų iš Europos, Azijos ir Afrikos Taipėjaus diplomatinėje rezidencijoje Vašingtone, vadinamoje Twin Oaks.

Susitikime dalyvavo du Ukrainos atstovai, kuriuos pasveikino Hsiao.

"Mes tikrai tikimės, kad, kaip tarptautinė bendruomenė palaiko Ukrainą, taip ir tarptautinė bendruomenė palaikys Taivaną... kad kartu galėtume atgrasyti nuo tolesnės agresijos iš Kinijos", - sakė ji susirinkusiesiems.

Susitikimas įvyko pasirodžius pranešimams, kad JAV svarsto galimybę taikyti sankcijas Kinijai, kad atgrasytų ją nuo Taivano užpuolimo, ir kad Taipėjus siekia, jog ES imtųsi panašių veiksmų. Susitikime dalyvavo Tarpparlamentinio aljanso dėl Kinijos (IPAC) - 2020 m. sudarytos tarptautinės teisės aktų leidėjų grupės, kurios tikslas - kovoti su Pekinu, - nariai. Amerikos atstovai IPAC yra senatoriai Bobas Menendezas (D-NJ) ir Marco Rubio (R-FL).

Šaltiniai teigė, kad diskusijos dėl sankcijų dar tik pradedamos ir jose nebuvo išsamiai nurodytos galimos priemonės, kurias galėtų taikyti Vašingtonas. Tačiau jos turėtų būti platesnės nei sankcijos, kurias JAV pastaraisiais metais jau taikė Kinijai. Pranešime taip pat teigiama, kad Taivanas lobizavo ES imtis panašių veiksmų.

Iš ataskaitos neaišku, ar JAV sankcijas taikytų prieš bet kokį Kinijos išpuolį prieš Taivaną, ar sankcijų paketo grėsmė turėtų būti atgrasomoji priemonė.

Ataskaita paskelbta tuo metu, kai po invazijos į Ukrainą Rusijai įvestos sankcijos iš esmės atsigręžė prieš Vakarus, nes JAV ir Europa susiduria su sparčiai kylančiomis energijos kainomis, o Maskva iš naftos pardavimo gauna daugiau pelno nei prieš karą. JAV ekonomika yra daug labiau susijusi su Kinija nei su Rusija, todėl bet kokios didelės sankcijos Pekinui greičiausiai labiau pakenktų JAV nei Maskvai skirtos priemonės.

Reuters pranešime teigiama, kad sankcijos svarstomos po to, kai Kinija pradėjo didžiausias istorijoje karines pratybas aplink Taivaną, atsakydama į Atstovų Rūmų pirmininkės Nensi Pelosi (Nancy Pelosi, Kolumbijos valstija) apsilankymą saloje. Pekinas leido suprasti, kad į Pelosi kelionę bus smarkiai reaguojama, tačiau jos nesustabdė.

Šią savaitę IPAC rengia atskirą posėdį Vašingtone ir, remiantis "Reuters" gautu dokumento projektu, grupė pasirašys įsipareigojimą priimti "didesnio atgrasymo nuo karinių ar kitų prievartinių" Kinijos veiksmų prieš Taivaną priemones.

Trečiadienį Senato Užsienio reikalų komitetas, kuriam pirmininkauja Menendezas, pritarė įstatymo projektui, pagal kurį Taivanui būtų suteikta 6,5 mlrd. dolerių karinė pagalba ir iš esmės pakeista JAV politika salos atžvilgiu.