Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 09 18 18:00

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/09/18/ru... 2022-09-19 03:55:00, skaitė 255, komentavo 5

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 09 18 18:00

Politinis strateginis lygmuo

Pentagono teigimu, Putinas bus priverstas keisti karo Ukrainoje tikslus. „Dabar pasiekėme tašką, kai, manau, Putinui teks persvarstyti savo „operacijos“ tikslus. Nes dabar labai aišku, kad jis yra… nesugeba padaryti to, ką buvo užsibrėžęs anksčiau“, – pareiškė Pentagono žvalgybos vadovas generolas leitenantas Skotas Berjeras (Scott Berrier).

Pentagonas teigia, kad Putinas įsiveržė į Ukrainą, siekdamas užimti Kijevą ir nuversti provakarietišką vyriausybę. Tuo tarpu po šešis mėnesius trukusių kovų Ukrainos kariams pavyko okupantams suduoti stiprų smūgį ir priversti iš Charkovo apylinkių bėgti driskius į Rusijos teritoriją.

CIA direktoriaus pavaduotojo Deivido Koeno (David Cohen) teigimu, kol kas nereikia nuvertinti Putino noro okupuoti visą Ukrainą. „Nemanau, kad turime pagrindo manyti, jog jis nuo to atsisakė“, – teigia Koenas. Jis pažymėjo, kad JAV taip pat neturėtų nuvertinti Putino „rizikos apetito“.

Rizikos apetitas – tai ėjimas iki kritinės branduolinės konfrontacijos ribos.

Putinas pareiškė, jog tęs karinę kampaniją prieš Ukrainą ir perspėjo, kad jei kontratakos tęsis, bus duotas „rimtesnis“ karinis atsakas. Teroristo Nr. 1 pasaulyje teigimu, pagrindinis Rusijos kampanijos tikslas išlieka „visos Donbaso teritorijos“, įskaitant Donecką ir Luganską, nes ten gyvena daugiausia rusakalbiai gyventojai.

Karo nusikaltėlis apkaltino Ukrainos pajėgas bandymais vykdyti „teroro aktus“ ir žalos darymu Rusijos civilinei infrastruktūrai. „Jei situacija ir toliau taip klostysis, atsakas bus rimtesnis“.

Rusijos kaimų apšaudymas, kuris pastaruoju metu vyksta beveik kasdien, mes spėjame, greičiausiai vykdomas paties Putino nurodymu. Kremliui reikia preteksto kur kas rimtesniam smūgiui.

Kremliaus „strategai” tokie gluši, o jų mąstymas nepasikeitė nuo 1939-ųjų, kuomet Suomija „užpuolė“ Sovietų Sąjungą. Dabar Ukraina „puola“ Rusiją. Visas pasaulis į Putiną žiūri kaip į menkystą, tačiau jam kažkodėl būtinai reikia žaisti preteksto sukūrimo žaidimus. Kam? Ogi tam, kad paskui apie tai, kaip didvyriškai dėdė Vova gynė savo šalį nuo „banderovcų“ rašytų Kremliaus istorijos vadovėliai.

Kur smogs Putinas? Nenorime pataikyti su prognozėmis, bet manome, jog gali taikytis į Kijevo vyriausybinius objektus. Branduolinė kuoka greičiausiai bus mėginama mojuoti vėliau, kai Ukrainoje pilnu pajėgumu ims veikti land-lease programa.

Vakar vakare Kremliaus trubadūrai išplatino Bulbašenkos pareiškimą: „Ukrainos žlugimas jau prasidėjo. Lenkijos, Lietuvos ir Latvijos politikai, matyt, naiviai tikisi (susi)tarti dėl savo ateities naujose geopolitinėse realijose“.

Bulvių karaliaus įsitikinimu, Jungtinės Valstijos stumia Europą į ginkluotą konfrontaciją su Rusija Ukrainoje, siekdamos susilpninti Rusiją ir sunaikinti Baltarusiją.

Diktatorius perspėjo, kad „Ukraina bus sulyginta su žeme“, be to priminė 40-uosius ir pagrasino Lenkijai, sakydamas, kad nacistinė Vokietija ją okupavo per dvi savaites. „Lenkija nustojo egzistuoti. Gaila, kad mūsų kaimynai neišmoko istorijos pamokų“, – pasaulio istorijos pamoką dėstė kolūkio predsedetelius.

Gerai čia kalba tas Minsko juokdarys. Kaip koks pranašas, kuris karo nusikaltėlių teisme Hagoje kartu su bendražygiais iš Maskvos rinks dvejetus. Ir Saša, ir Vova taip ir neišmoko istorijos pamokėlių.

Vakar pasirodė pranešimas, jog Vokietijos vyriausybė uždegė žalią šviesą RCH-155 pardavimui. RCH-155 – tai savaeigis artilerijos įrenginys su L52 patranka, kurios veikimo nuotolis iki 54 kilometrų. Įrenginys šaudo didelio tikslumo šoviniais, didžiausias nuvažiuojamas atstumas siekia 700 km. Ukraina galės gauti RCH-155 SAU ne anksčiau kaip po 30 mėnesių nuo sutarties pasirašymo. Taip, 2025 metais.

RCH155 | kmweg.de nuotr.

RCH155 | kmweg.de nuotr.

Yra, kaip yra. Geriau vėliau, nei niekada. Svarbu Vokietijos politikų sąmonėje vyksta tektoniniai lūžiai. Kijevo vietoje Bundestago atstovus nemokamai nuskraidintume į Iziumo palaikų ekshumacijos vietas. Ten sutarčių protokolai būtų pasirašomi greičiau nei Berlyne.

ES pirmininkaujanti Čekija paragino įsteigti tarptautinį karo nusikaltimų tribunolą po to, kai Iziumo mieste buvo aptikta šimtai kūnų, o kai kurie – su kankinimų žymėmis. „XXI amžiuje tokie išpuoliai prieš civilius gyventojus yra neįsivaizduojami ir pasibjaurėtini“, – sakė Europos Sąjungai rotaciniu būdu pirmininkaujančios Čekijos užsienio reikalų ministras Janas Lipavskis.

Bjaurėtis ir šlykštėtis atmatų nusikaltimais teks dar ne kartą. Laukia Mariupolio išvadavimas.

Vakarų sankcijos stabdo Rusijos gebėjimą gaminti pažangius ginklus, teigia NATO karinio komiteto pirmininkas Robas Baueris (Rob Bauer), tačiau pridūrė, kad Rusijos pramonė vis dar gali pagaminti „daug amunicijos“. Kai kurie svarbūs komponentai, reikalingi Rusijos ginklų sistemoms, buvo gaminami Vakarų šalyse.

Okupantai didina spaudimą okupuotose teritorijose esantiems civiliams gyventojams. Chersone rusų kariai nieko neįleidžia į miestą. Norintys išvykti vietiniai gyventojai stabdomi prie sankryžų, juos grasinama sušaudyti.

Išvaduoto Kupjansko gyventojai pasakoja, jog FSB pareigūnai kankino gyventojus elektrošoku ir degtukais, grasino egzekucijomis, kad šie papasakotų apie Ukrainos gynėjus bei jų giminaičių buvimo vietas.

Išlaisvinus Bohorodičnės kaimą, Donecko srityje, kuriame gyveno 800 žmonių, ukrainiečių karius pasitiko du likę gyvi vietos gyventojai. Visi kiti kaimo gyventojai pabėgo arba buvo nužudyti.

Rusų kariai pabėgo iš kaimo, palikdami nebaigtus virti makaronus ir kalnus šūdų. Vietoje išvietės jie naudojo bažnyčią, vietos vienuolyno ir mokyklos patalpas. Už bažnyčios altoriaus buvo įsirengę skalbyklą. Vietovėje rasta daug karių kūnų ir keli nužudyti civiliai – vieni be batų, kiti be galvų.

Primena mūsų senelių pasakojimus apie enkavedistų ir driskių siautėjimus pokario Lietuvos kaimuose. Bolšėvikų ordos nei kiek nepasikeitė.

Operacinis lygmuo

Rusijos kariuomenės veiksmai rodo, jog Kremlius greičiausiai koncentruosis į Donecko ir Lugansko sričių užgrobimą jų administracinėse ribose. Tai – Putino programa minimum. Iš paskutinių jėgų mordoras stengsis išlaikyti ir užgrobtas Chersono ir Zaporožės teritorijas, puolamąjį potencialą koncentruojant rytiniame fronte.

Pietuose abi pusės stengiasi išvesti viena kitą iš rikiuotės, smūgiuojant logistiniams taškams: Ukrainos kariuomenė atakuoja tiltus ir perėjas per Dnepro upę, o rusai bando nutraukti tiekimą į pagrindinį Ukrainos priešakinį placdarmą kairiajame Inhuleco upės krante. Iš čia ukrainiečiai veržiasi į Beryslavą, stengdamiesi atkirsti visas Rusijos pajėgas šiaurinėje Chersono srityje.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos žvalgybos pranešime teigiama, jog Rusijos armija Ukrainos šiaurės rytuose įrenginėja naujus gynybinius įtvirtinimus, kad sulaikytų tolesnį ukrainiečių puolimą.

Rytiniame Oskilo upės krante rusai įrenginėja gynybos placdarmą. Maskva nori išlaikyti šios zonos kontrolę, nes čia yra išsidėstę vieni iš nedaugelio pagrindinių tiekimo kelių, eina geležinkelio linijos.

Tačiau maskolių laukia rimtos bėdos, nes ukrainiečių kariuomenė jau įsitvirtino miškuose ir kaimuose prie Limano. Labai sunku pasakyti, ar Kremliui užteks pajėgumų išlaikyti Limaną iki rugsėjo pabaigos.

Sėkmės atveju, ukrainiečiai galės judėti iki Severodonecko, kurį prarado birželio pabaigoje. O tai reikštų, kad spalio 7 dienai – Putlerio jubiliejui – Donbasas užimtas nebus.

Taktinis lygmuo

Rusiškieji okupantai tęsia karo veiksmus ir karo nusikaltimų vykdymą Ukrainos teritorijoje. Pastarąją parą okupantai sudavė 6 raketinius ir 28 aviacijos smūgius, įvykdė daugiau kaip 90 artilerijos apšaudymų prieš karinius ir civilinius objektus Ukrainoje.

Nukentėjo daugiau kaip 30 gyvenviečių infrastruktūra.

Pranešama, jog Rusijos okupantai traukdamiesi iš Chersono srities netoli Kachovkos hidroelektrinės paskandino devynis vagonus su įranga perkėloms.

Laikinai okupuotoje Chersono srityje, okupantai tęsia nusikalstamus veiksmus prieš civilius gyventojus. Pranešama, jog pradėtas gyventojų iškeldinimas iš privačių namų Priozernoje ir Trifonivkoje. Čongaro gyvenvietės teritorijoje okupantai grasindami sušaudymu, verčia vietos gyventojus dirbti įrengiant rusų gynybos įtvirtinimus.

Remiantis Ukrainos Gynybos štabo informacija, bėgdami iš Charkovo srities, Rusijos Baltijos laivyno 11-ojo armijos korpuso daliniai neteko daugiau kaip 50 proc. personalo ir daugiau kaip 200 vienetų karinės technikos.

Rytų karinės apygardos 64-oji atskiroji motorizuotųjų šaulių brigada neteko daugiau kaip 90 proc. karių, kurie žuvo, buvo sužeisti arba dezertyravo.

Ukrainos gynybos pajėgos atrėmė priešo atakas visuose fronto ruožuose.

Ukrainos karo aviacija smogė 13 priešo susitelkimo vietų ir 3 priešlėktuvinių raketinių kompleksų pozicijoms. Ukrainiečių priešlėktuvinės gynybos daliniai numušė penkis bepiločius ir vieną priešo sraigtasparnį Ka-52.

Raketinės ukrainiečių pajėgos ir artilerija smogė daugiau kaip dvidešimčiai priešo objektų.