Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 09 26 11:52

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/09/26/ru... 2022-09-27 14:19:00, skaitė 196, komentavo 6

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 09 26 11:52

Politinis strateginis lygmuo

Kinija ir Indija Jungtinėse Tautose paragino derybų keliu užbaigti karą Ukrainoje, tačiau nepuolė ryžtingai remti tradicinės sąjungininkės Rusijos. Kinijos užsienio reikalų ministras Van Y (王毅) paragino Rusiją ir Ukrainą „neleisti, kad krizė išsiplėstų“ ir paveiktų besivystančias šalis.

Tuo tarpu Indijos užsienio reikalų ministras Subramanjamas Džaišankaras į savo paties klausimą, kieno pusėje Indija yra, sakė, kad „kiekvieną kartą mūsų atsakymas yra tiesus ir sąžiningas – Indija yra taikos pusėje ir tvirtai joje liks. Mes esame toje pusėje, kuri ragina dialogą ir diplomatiją kaip vienintelę išeitį“.

Atrodo, visuotinė, bet oficialiai dalinė, mobilizacija Rusijoje ir branduolinio ginklo panaudojimo grėsmė gerokai atšaldė įprastų draugų santykius. Maskvai beliko skaičiuoti savo ištikimiausius draugus ant rankų pirštų – Šėkorėja, Mianmaras ir… Talibanas. Nors pastarasis, gal jau nebe.

Japonija nusprendė uždrausti su cheminiais ginklais susijusių prekių eksportą į Rusiją. Tai papildoma sankcija Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą, pirmadienį pareiškė vyriausiasis kabineto sekretorius Hirokazu Matcuno (松野 博). Be to, Japonija yra „labai susirūpinusi“ dėl galimo branduolinių ginklų panaudojimo, sakė jis.

Japonija taip pat įtraukė 21-ą Rusijos organizaciją, pavyzdžiui, mokslines laboratorijas, kurioms taikomi esami eksporto draudimai, sakoma vyriausybės pareiškime, paskelbtame po pirmadienio vyriausybės posėdžio, kuriame oficialiai patvirtintos naujos sankcijų priemonės.

Kas jau kas, o japonai savo kailiu patyrė visus branduolinio ginklo siaubus ir tikrai žino, ką sako ir daro.

Atrodo, kad Džordža Meloni (Giorgia Meloni) taps pirmąja moterimi ministre pirmininke ir vadovaus dešiniausiai vyriausybei Italijoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Kraštutinių dešinių pažiūrų konservatyvaus aljanso lyderė laimėjo sekmadienį vykusius rinkimus.

Jos pergale itin apsidžiaugė Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų partijos „Nacionalinis ralis“ lyderė Marin Le Pen ir Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano politinis vadovas Balašas Orbanas.

Pirmoji džiaugėsi, kad Meloni „pasipriešino antidemokratinės ir arogantiškos Europos Sąjungos grėsmėms ir iškovojo šią didelę pergalę“, antrasis gi sakė, kad „šiais sunkiais laikais mums labiau nei bet kada reikia draugų, kurie turi bendrą viziją ir požiūrį į Europos iššūkius.“

Visų šių draugų bendras požiūris į „antidemokratinę“ Europos Sąjungą kuriamas ir palaikomas Kremliuje.

Pirmadienį naftos kainos smuko antrą dieną iš eilės, baiminantis, kad dėl numatomos pasaulinės recesijos, kurią sukėlė didėjančios pasaulinės palūkanų normos, sumažės degalų paklausa, o sparčiai augantis JAV dolerio kursas riboja ne JAV dolerio vartotojų galimybes pirkti žaliavinę naftą.

Lapkričio mėnesio ateities sandorių Brent žalios naftos kaina sumažėjo 1,35 JAV dolerio, arba 1,57 %, iki 84,80 JAV dolerio už barelį (06:40 GMT). Kontraktas buvo nukritęs iki 84,51 JAV dolerio, t. y. žemiausiai nuo sausio 14 d.

Labai gera žinia vairuotojams ir pigių skrydžių mėgėjams. Tik ne Rusijoje.

Švedija pareikalavo, kad Rusija „nedelsiant, visiškai ir besąlygiškai išvestų visas savo karines pajėgas iš Ukrainos teritorijos tarptautiniu mastu pripažintos sienos ribose“.

Po šio Stokholmo pareiškimo, Putinas visą naktį nesudėjo bluosto ir verkė kamputyje.

Tūkstančiai žydų chasidų piligrimų atvyko į centrinę Ukrainą švęsti žydų Naujųjų metų, nepaisydami tarptautinių perspėjimų dėl kelionės į karo krečiamą šalį, kurioje agresorius ir okupantas – Rusija – sąmoningai smogia civiliams objektams.

Daugelis piligrimų, atvykusių iš Izraelio ir tolimesnių kraštų, rinkosi į nedidelį Umano miestą, kuriame palaidotas 1810 m. miręs gerbiamas chasidų rabinas Nachmanas iš Breslovo.

Gera proga karo nusikaltėliams Rusijoje apšaudyti piligrimus ir tuo apkaltinti Ukrainos gynėjus.

Operacinis lygmuo

Be pakitimų.

Taktinis lygmuo

Iš viso 447 kūnai buvo ekshumuoti iš masinės kapavietės Iziumo mieste Charkovo srityje Ukrainos šiaurės rytuose.

Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba šiandien patvirtino, kad vienoje masinėje kapavietėje rasta šimtai vyrų, moterų ir vaikų kūnų. Ji teigė: „Vienas po kito – daugiau kaip šimtas vyrų, moterų, vaikų. Mūsų pareiga – padėti kiekvienai aukai, kurią šioje masinėje kapavietėje palaidojo rusų maras. Padėti, kad artimieji galėtų palaidoti savo artimuosius, o jų sielos pagaliau rastų ramybę.“

Naktį į pirmadienį okupantai vėl puolė Odesos sritį. Užpuolikai naudojo bepiločius orlaivius kamikadzes. Vieną droną sunaikino priešlėktuvinės gynybos pajėgos, o du pataikė į karinę infrastruktūrą.

Rusai visą naktį Nikopolio rajone šaudė iš daugybės raketų paleidimo įrenginių ir sunkiosios artilerijos, į miestus ir kaimus pataikė beveik 130 rusiškų užtaisų. Laimei, preliminariais duomenimis, aukų pavyko išvengti.

Naktį okupantai raketomis apšaudė ir Zaporožę. Per išpuolį buvo apgadinti gyvenamieji pastatai.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai atrėmė rusų užpuolikų atakas prie 13 apgyvendintų vietovių: Spornojės, Soledaro, Mayorsko, Bachmuto, Podgorodnės, Vyjemkos, Kurdiumovkos, Zaicevo, Novomichailovkos, Pervomaisko, Kamenkos, Peremogos ir Pavlovkos.

Ukrainos gynybos pajėgų aviacija sudavė 33 smūgius ir sunaikino 25 priešo gyvosios jėgos ir karinės įrangos sutelkimo punktus bei 8 priešlėktuvinių sistemų pozicijas. Be to, priešlėktuvinės gynybos daliniai sunaikino vieną lėktuvą Su-25, sraigtasparnį Mi-8 ir du priešo bepiločius orlaivius.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos per parą taip pat sunaikino daugiau kaip 60 priešo transporto priemonių ir apie 500 okupantų.

Rusijos Irkutsko srityje pirmadienį neva pradėjęs šaudyti karo prievolės centre, buvo sulaikytas 25 metų amžiaus vyras, pranešė vietos gubernatorius. Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip Ruslanas Zininas Ust-Ilimsko mieste „komisariate“ paleidžia bent vieną šūvį į karininką, kuris „sunkiai sužeistas, kritinės būklės, išvežamas į ligoginę.“

Visa ši istorija pilna klaustukų, į kuriuos nėra atsakymų. Visiškai neaišku, kaip vyro rankose atsidūrė ginklas, o gubernatoriaus kalba atrodo kaip pavyzdinė iš anksto paruošta Kremliaus propagandinė medžiaga.

Udmurtijoje, Iževsko mokykloje Nr. 88, šaulys, ginkluotas pistoletu (-ais), atidengė ugnį ir nušovė mažiausiai tris vaikus. Rusijos VRM skelbia, kad šaulys dėvėjo drabužius su nacistiniais simboliais.

Na va ir prasidėjo: atrodo, kaip tipinė FSB operacija – žudyk savus, kad kiti bijotų ir būtų paklusnūs. Labai gaila vaikų.

Į Ukrainą atkeliauja ilgai laukta bobų vasara.

Nuotrauka: dar vienas savaime užsidegęs karo prievolės centras Piterio srityje.

 

RUSIJOS IR BALTARUSIJOS INVAZIJA. SITUACIJOS APŽVALGA 2022 09 26 / 11:52

Politinis strateginis lygmuo

Kinija ir Indija…

Posted by Aurimas Navys on Monday, September 26, 2022

Dėkojame, kad skaitote ir dalinatės mūsų tekstais bei paremiate mūsų darbą. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų).VšĮ Visuomenės informacinio saugumo agentūra, LT447300010172065624