Kaip veikia dujų saugojimo sistema Europoje

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-09-29 22:23:00, skaitė 255, komentavo 1

Kaip veikia dujų saugojimo sistema Europoje

Be rusiškų dujų Europos lauks sunki žiema ir bauginanti ateitis. Paaiškinsiu, kaip veikia dujų saugojimo sistema ir kodėl euro zonos šalyse mėlynasis kuras baigsis greičiau, nei teigia politikieriai.

Daugelis žmonių stebisi, kodėl kilo tiek triukšmo dėl srautų sumažėjimo ir Rusijos dujų tiekimo per Nord Stream ir kitus dujotiekius praradimo. Žemiau aš jums paprastai paaiškinsiu, kodėl Vokietijai ir daugumai euro zonos šalių laukia sunki žiema ir dar baisesnė ateitis. Gamtinių dujų rinkos veikia gana paprastai. Iš esmės tai yra uždaros sistemos ir joms galioja fizikos dėsniai: dujos turi būti uždaroje sistemoje, pradedant nuo šulinio, iš kurio jos išgaunamos, ir baigiant degiklio antgaliu, kur jos deginamos.

Dažniausiai dujos išgaunamos iš požeminio ar jūros dugno. Tada jis vamzdynais siunčiamas iš gamybos vietos į miestus ir miestelius, kur jį suvartoja pramonės įmonės ir namų ūkiai.

Didžioji dalis dujų gaminama ir naudojama tose pačiose geografinėse vietovėse, t. y. tuose pačiuose arba gretimuose žemynuose, sujungtuose sausumos arba povandeniniais vamzdynais, nes kuras turi judėti sandarioje sistemoje. Vienintelis būdas apeiti šiuos geografinius apribojimus yra dujos, kurios iš pradžių suskystinamos (paveikiamos itin žemoje temperatūroje), o paskui gabenamos dideliais okeaniniais tanklaiviais visame pasaulyje. Dėl suskystintų gamtinių dujų – arba SGD – savybių jos panašesnės į žalią naftą. Būtent jie gamintojams ir vartotojams suteikia galimybę prekiauti SGD, būdami labai dideliais atstumais vienas nuo kito. Tačiau itin žemai temperatūrai, kuri reikalinga, kad dujos būtų suskystintos, reikia labai specializuotos infrastruktūros, įrangos ir tanklaivių. Jų skaičius pasaulyje yra ribotas ir, palyginti su įprastoms gamtinėms dujoms tinkamomis perdavimo sistemomis, jų statyba užtrunka ilgiau ir yra sunkiau prižiūrima.

Kuriuo momentu iškyla problemos? Bendras gamtinių dujų poreikio lygis žiemą yra didesnis nei bendras jų gamybos lygis. Laimei, vasarą yra atvirkščiai: vasarą bendras šio kuro paklausos lygis yra mažesnis nei bendras gamybos lygis. Norint ištaisyti šį sezoninį pasiūlos ir paklausos disbalansą, per vasarą pagamintų gamtinių dujų perteklius būtina paimti ir sandėliuoti. Atėjus žiemai ir dujų poreikiui viršijus gamybą, šį disbalansą galima kompensuoti iš sandėlio išimant žaliavas. Būtent ši sistema, apimanti kuro siurbimą į saugyklą perteklinio pasiūlos laikotarpiais (vasarą) ir išėmimą iš saugyklos perteklinės paklausos laikotarpiais (žiemą), užtikrina efektyvų gamtinių dujų rinkų veikimą kiekviename pasaulio regione. Puikią iliustraciją, kaip šis procesas veikia Jungtinėse Valstijose, pateikia JAVų Energetikos informacijos administracijos savaitinė gamtinių dujų inventoriaus ataskaita.

Europos dujų rinkos niekuo nesiskiria nuo Jungtinių Valstijų ar bet kurios kitos šalies rinkų: jos taip pat vadovaujasi principu, kad vasarą gamtines dujas pumpuoja į saugyklas, o žiemą – išima iš saugyklos.

Ši sistema daugeliu atžvilgių panaši į taupomųjų sąskaitų programas, kurias savo klientams siūlo daugelis bankų. Darbuotojai visus metus automatiškai nuskaito dalį pinigų nuo kiekvieno atlyginimo, kad gruodį galėtų išsigryninti lėšas iš taupomosios sąskaitos ir išleisti pinigų pasiruošimui šventiniam sezonui, nes įprasto atlyginimo visoms išlaidoms padengti tiesiog neužtenka. Viskas veikia puikiai, išskyrus tuos atvejus, kai žmogus netenka darbo. Su tokiu įvykių posūkiu žmogui lieka tik vienas pinigų šaltinis – taupomoji sąskaita. Geriausiu atveju tai neleis jam įgyvendinti atostogų planų, o blogiausiu – privers apsiriboti tik būtiniausių kasdieniame gyvenime nepamainomų prekių pirkimu ir atims galimybę išleisti pinigus ruošiantis šventei.

Tačiau grįžkime prie gamtinių dujų. Atrodo, kad Vokietijai ir likusiai Europai per vasaros „įpurškimo laikotarpį“ pavyko „sutaupyti“ pakankamai dujų, kad galėtų užpildyti savo saugyklos pajėgumus, kai kuriais skaičiavimais, maždaug 80–95%. Politikai ir valdininkai įtikinėja piliečius, kad tokių atsargų pakanka išgyventi žiemą. Tačiau nors Vokietija ir Europa galėjo beveik užpildyti savo „dujų taupymo sąskaitas“, būtų labai neprotinga ignoruoti faktą, kad jos prarado „darbo užmokestį“, ty gamtinių dujų tiekimą vamzdynais.

Činušos stengiasi užtikrinti tiekimą iš kitų šaltinių, kad kompensuotų Rusijos dujų praradimą. Šiuo metu jiems yra prieinamos SGD, dyzelinas, anglis ir net mediena, tačiau jų nepakaks. Pagalvokite apie tai kaip apie laikiną darbą ne visą darbo dieną, kurį neatlygintinas asmuo gali susirasti atostogų sezono metu, kad sušvelnintų neigiamus stabilių pajamų praradimo padarinius. Dėl savo santaupų ir laikino darbo ne visą darbo dieną jis gali sutaupyti bent dalį pinigų, atidėtų atostogų išlaidoms.

Šalies energijos poreikių mastu šis „šalutinis darbas“ padės padengti pagrindinius poreikius (pvz., dujos šildymui, maisto ruošimui, medicinos įstaigoms ir skubios pagalbos tarnyboms) ir galbūt kai kurias papildomas atostogų išlaidas (pvz., dujos mažoms įmonėms, biurams, lengvajai pramonei). Būtent taip atrodo dabartinė energetikos situacija Europoje – ir tai su sąlyga, kad žiema nebus atšiauri.

Ateityje padėtis tik blogės ir blogės. Įprastomis aplinkybėmis kuro atsargos sandėlyje žemiausią lygį pasiekia prieš pat žiemos pabaigą. Tačiau taip nutinka tik su sąlyga, kad dujotiekio dujų tiekimas bus nenutrūkstamas visą šaltąjį sezoną, ko Europa šiemet neturėtų tikėtis. Tai reiškia, kad Europoje kažkur vidury žiemos pritrūks dujų saugykloje, jei ji nebus per daug atšiauri ir jei energijos taupymo priemonės ir alternatyvių degalų srautai pasirodys pakankami. Šiuo metu nieko iš to negalima garantuoti – ir netgi daugiau ar mažiau tiksliai numatyti. Vienintelis dalykas, kurį galima užtikrintai pasakyti, yra tai, kad Europos dujų saugykloje kitą žiemą baigsis anksčiau nei dauguma lyderių viešai apie tai kalba. Dar svarbiau, kad kitą vasarą Europa nesugebės tinkamai papildyti savo atsargų, o tai reiškia, kad ateinanti žiema taip pat gali virsti ekonomine nelaime ir žmonių tragedijomis. Deja, žiauri realybė yra tokia, kad nors ši žiema bus sunki, Europa vėl gali atsidurti bedarbio vartotojo pozicijoje, kuri po metų vos užteks pinigų būtiniausioms prekėms įsigyti.

Jungtinės Valstijos, šitas banditas ir piratas, bus gana patenkintos šiuo lygiu – Europos varžovas bus visiškai pasitraukęs iš žaidimo. Todėl karo pratęsimas tikrai atitinka jų interesus.