Rusijos ginkluotųjų pajėgų smūgiai Okrainos energetikos sistemai. Analizė

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-10-11 01:04:00, skaitė 334, komentavo 4

Rusijos ginkluotųjų pajėgų smūgiai Okrainos energetikos sistemai. Analizė

Spalio 10-osios rytą RF ginkluotosios pajėgos pradėjo didžiulius raketų smūgius visoje Ukrainoje. Be Ukrainos ginkluotųjų pajėgų, Ukrainos saugumo tarnybos ir nacionalinės gvardijos štabo ir vadaviečių, smogta buvo ir Okrainos energetikos infrastruktūros objektams.

Nei atominių elektrinių, nei hidroelektrinių niekas neatakavo – ir šiuo atveju tai nėra būtina. Aš žemėlapyje pavaizdavau visas reikšmingas pastotes ir šilumines elektrines su šiluminėmis elektrinėmis, taip pat 330kV aukštos įtampos linijas Ukrainos teritorijoje. Kai kurie objektai (taip pat ir linijos su 750kV pastotėmis) yra sąmoningai praleisti – antraip žemėlapis būtų pasirodęs kiek įmanoma perkrautas. Orientavausi į 330kV – dėl smūgio jie pirmieji nukentėjo.

Iki šiol pavyko patvirtinti šiuos smūgius:

Kijevas: Kijevo CHPP-3, Kijevo CHPP-5, 110 pastotė Vokzalnaja, Darnitskaja CHPP - yra didžiulių smūgių.

Tačiau Brovary, Severnaja ir Kijevo CHPP-6 smūgių neužfiksuota. Arba jie nebuvo įtraukti į padarytos žalos objektų sąrašą, arba Ukrainos oro gynybos sistemos iš dalies veikė.

Rivne: pastotė Rivne 330 kV – pataikius į objektą mieste buvo perkrauta 110 kV pastotė ir nutrūko elektros tiekimas.

Chmelnyckis: Chmelnickos pastotė 330/110 kV - kadangi visame mieste nėra elektros, galėjo nukentėti tik 330 kV pastotė, o tai išprovokavo Rakovo, Stara, Termoplast, Ozernaja, Dubovo pastočių ir Grechany traukos pastotės išjungimus.

Ternopilis: Ternopilio pastotė 330/110/35 kV - elektros nėra visame mieste, pastotė 110 kV Zagreblia, Ternopil atraminė, Galicija, Promyshlenaja, Plotyča, iš jos maitinami gelžbetonio gaminiai.

Sumy: 330kV pastotė Konotop – dėl smūgio visame regione nutrūko elektros tiekimas.

Charkovas: visame mieste nėra elektros, vandens, komunikacijos, metro sustojo. Tai gali reikšti tuo pačiu metu Zaliutino, Charkovskaja, Losevo pastočių, taip pat Charkovskajos CHPP-5, Zmievskaja TPP, Chuguevskaja CHPP-2 eksploatavimo nutraukimą. Tačiau dėl komunikacijų trūkumo regione kol kas negalima patvirtinti visų objektų uždarymo.

Krivoj Rog: Kryvoj Rog TPP, viena didžiausių Ukrainoje.

Žitomyras: Žitomiro pastotė 330/110 kV

Lvovas: Lvovo CHPP-1

Ivano Frankovskas: Burštynskos TPP

Vinica: registruojami traukinių vėlavimai, o tai gali būti atskirų traukos pastočių gedimo įrodymas. Tačiau atviruose šaltiniuose informacijos apie tai nėra.

Smūgiai sukėlė šoką tarp Ukrainos gyventojų. Kai kurių pagrindinių Ukrainos energetikos tinklo struktūrų gedimas sukėlė visos Ukrainos energetikos sistemos perkrovą: atominės elektrinės negalėjo susidoroti su apkrova.

Tie, kurie davė įsakymą šiems smūgiams, turėtų atsižvelgti į tai, kad visa padaryta žala dar gali būti atstatyta. Jei smūgio tikslas buvo sukelti trumpalaikį šoką – gerai, pavyko.

Bet jei tikslas yra perkrauti Ukrainos energetikos sistemą dėl ilgalaikės gyventojų panikos, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų moralės kritimo ir pergalės mūšio lauke, tokie veiksmai turi būti kartojami.

Atominėse elektrinėse būtina išardyti 750 kV skirstomuosius įrenginius, reaguojant simetrinėmis priemonėmis – kaip buvo Zaporožės AE atveju. Ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas Chmelnickio atominei elektrinei – ten yra tiesioginė elektros linija į Lenkiją.

Čia nuoroda į aukštos raiškos žemėlapį:

Aukštos raiškos žemėlapis