Kinija artėja prie savo istorijos posūkio taško: Ar Pekinas susivienys su Rusija, kad pasipriešintų Vakarams, ar pasiliks sausas?

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.rt.com/news/564589... 2022-10-16 11:56:00, skaitė 342, komentavo 4

Kinija artėja prie savo istorijos posūkio taško: Ar Pekinas susivienys su Rusija, kad pasipriešintų Vakarams, ar pasiliks sausas?

Ekspertai svarsto, ar Xi ir toliau vadovaus savo šaliai ir ką tai reiškia santykiams su Rusija ir platesniu pasauliu

Spalio 16 d. Pekine prasideda 20-asis nacionalinis Kinijos komunistų partijos suvažiavimas - svarbiausias šalies politinio gyvenimo įvykis, rengiamas tik kas penkerius metus. Ekspertai stengsis užfiksuoti visus signalus, susijusius ne tik su Kinijos lyderio Xi Jinpingo, kuris, tikėtina, sieks trečios kadencijos, politine padėtimi ir perspektyvomis, bet ir su tuo, kaip šalis planuoja kurti santykius su JAV ir Rusija ateityje. 

Naujas Mao - nauja revoliucija?

Vakarų spėjimais, šis įvykis gali reikšti Xi triumfą, nes jis greičiausiai liks prie partijos vairo trečiajai kadencijai. Jei taip atsitiktų, tai prieštarautų tradicijai, susiformavusiai Kinijos politikoje per pastaruosius 30 metų. Iki šiol valdžios vairas šalyje buvo perduodamas naujai lyderių kartai pasibaigus antrajai kadencijai. Taigi toks žingsnis skelbtų naują erą šiuolaikinės Kinijos istorijoje. Nuo 2018 m. darosi vis aiškiau, kad Xi ketina nesilaikyti šios tradicijos. Tais metais buvo priimtos Kinijos Konstitucijos pataisos, kuriomis panaikintas dviejų kadencijų prezidentavimo apribojimas. 

Tačiau, pasak Rusijos mokslų akademijos Pasaulio ekonomikos ir tarptautinių santykių instituto (IMEMO RAS) direktoriaus pavaduotojo moksliniam darbui Aleksandro Lomanovo, Xi valdymo pratęsimas dar vienai kadencijai neparodo bendros Kinijos politikos krypties per ateinančius penkerius metus.

"Visam pasauliui svarbu ne tai, ar Xi Jinpingas liks dar vienai kadencijai. Daugumai pasaulio šalių iš tikrųjų nerūpi, kas vadovauja Kinijai. Svarbu, kokią politiką Kinija vykdys ateityje ir kokia stabili bus šalis", - aiškino V. Lomanovas. 

Taip pat tikimasi, kad suvažiavime bus apžvelgta partijos pastarųjų penkerių metų veikla ir pasiekimai, taip pat paskelbta nauja "direktorių tarybos" - LKP CK Politinio biuro nuolatinio komiteto, kurį sudaro aukščiausi partijos pareigūnai, priimantys visus svarbius sprendimus šalyje, sudėtis. Šiandien jį sudaro septyni nariai (istoriškai šis skaičius svyravo nuo penkių iki devynių). 

Manoma, kad dėl įvairių priežasčių atsistatydins bent trys šiuo metu Nuolatiniame komitete dirbantys partijos nariai, tarp jų ir antras pagal svarbą Kinijos žmogus - Valstybės tarybos premjeras Li Keqiangas. Pagal įstatymą jis privalo atsistatydinti iš premjero pareigų 2023 m., nes kadencijos apribojimas buvo panaikintas tik prezidentui. Tikimasi, kad artėjančiame suvažiavime dalyvaus 2 300 CPK deleguotų atstovų, o bendras partijos narių skaičius viršija 90 mln. žmonių.

Kongrese daugiausia dėmesio bus skiriama Kinijos vidaus darbotvarkei

Ekspertai vieningai prognozuoja, kad jei ir bus kokių nors netikėtų žingsnių, pavyzdžiui, atkurti 1982 m. panaikintą KKP centrinio komiteto pirmininko postą, jie greičiausiai bus susiję tik su vidine partijos veikla. Tikėtina, kad užsienio politika nebus svarbiausias darbotvarkės klausimas.

Istorinis ir politinis savarankiškumas, būdingas Kinijai per visą jos istoriją, išliko ir XXI amžiuje. Kinams niekada nerūpėjo, kas vyksta už jų šalies, kurią jie tradiciškai vadina Vidurine karalyste (中国), ribų.

Nors remia tariamai tarptautinę ideologiją, KKP iš tikrųjų nenukrypsta nuo šios tradicijos. Savo kalboje 2017 m. partijos suvažiavime Xi Jinpingas tik 12-ame iš 13-os skyrių paminėjo Bendruomenės su bendra žmonijos ateitimi kūrimą - savo pagrindinę užsienio politikos koncepciją.

Lomanovas sutinka, kad užsienio reikalai niekada nebuvo svarbiausi Kinijos nacionalinio kongreso renginiuose.

"Dėmesys užsienio reikalams prieštarauja LKP tradicijoms, o tai yra ryškus kontrastas vėlyvųjų sovietinių laikų suvažiavimams. Tereikia palyginti bet kurį Kinijos pranešimą su Brežnevo kalba 26-ajame suvažiavime 1981 m., kur tarptautinė darbotvarkė buvo paminėta jau pirmame skyriuje. Kinijos suvažiavimuose pirmiausia kalbama apie Kiniją. Apie LKP vaidmenį viešajame gyvenime, ekonomiką ir šalies socialinę politiką. Būtų neteisinga sakyti, kad užsienio politikos nėra, tačiau ji paprastai pasirodo arčiau pranešimų pabaigos. Istoriškai CPK suvažiavimuose tai visai nėra prioritetas", - aiškino jis.

Aukštosios ekonomikos mokyklos Europos ir tarptautinių studijų centro direktorius Vasilijus Kašinas RT sakė, kad Kinija vis dar yra aktyvaus savo ideologijos kūrimo ir propagavimo užsienio reikaluose etape.

Bendrija su bendra žmonijos ateitimi (人类命运共同体) tikriausiai tapo pagrindine Xi valdymo užsienio politikos koncepcija, pristatančia tarptautinei visuomenei Kinijos teisingos pasaulio tvarkos viziją. Pirmą kartą ši frazė pasirodė buvusio LKP CK generalinio sekretoriaus Hu Jintao pranešime 17-ajame suvažiavime 2007 m., kuriame kalbama apie bendrą žemyninės Kinijos ir Taivano ateitį. Po penkerių metų Hu praplėtė reikšmę pridėdamas "žmonijai". Vėliau šią sąvoką propagavo jo įpėdinis Xi Jinpingas.

Planuose raginama kurti naują mąstyseną, kuri leistų teisingiau reformuoti pasaulinę lyderystę. Iš esmės tai teigiama darbotvarkė, tačiau ją kritikuoja Vakarai ir Indija, kurie siekia, kad pati frazė nebūtų minima jokiose JT rezoliucijose. Pekino varžovai tai laiko KLR propagandos, kuria siekiama sukurti naują pasaulio tvarką, skatinimu.

Kovid-19 pandemija suteikė Kinijai galimybę įgyvendinti šią koncepciją. Virusas buvo tarptautinis, o pagalbos teikimas kitoms valstybėms pasirodė naudingas pačioms donorėms, o buvusio prezidento Donaldo Trumpo baksnojimas pirštais ir JAV bandymai jo administracijos laikais trauktis savarankiškai prieštaravo bendriems pasauliniams interesams. Tuo pat metu pačios Kinijos "nulinės tolerancijos" politika taip pat buvo gana savotiška strategija, o KLR susilaiko nuo aktyvaus jos propagavimo užsienyje.

Aleksandras Lomanovas taip pat sutinka su koncepcijos svarba: "Nėra pagrindo manyti, kad Kongrese staiga bus padaryti kokie nors pakeitimai, susiję su Bendrija su bendra žmonijos ateitimi. Kinija neketina greitai atsisakyti šios koncepcijos ir ji išliks prioritetu tol, kol Xi Jinpingas bus valdžioje, t. y. iki pat 2020-ųjų", - sakė jis.

"Bendros ateities" naratyvas Kinijai aktualus ir Taivano klausimo kontekste, kuris pats balansuoja ant plonos ribos tarp vidaus ir užsienio reikalų. Sala aktyviai formuoja savo naują tapatybę, beveik visiškai nesusijusią su žemynine Kinija. Vienas iš partijos prioritetų - pasiūlyti salos gyventojams ne tik lazdą, bet ir morką, kad būtų užkirstas kelias visiškam jų atsiskyrimui. Lomanovas teigia, kad Vakarai bando žaisti Taivano korta savo naudai, todėl didėja tikimybė, kad šis klausimas gali tapti vienu pavojingiausių konfliktų pasaulyje.

Putinas yra mano draugas, bet...

Rugsėjo 30 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė sutartis dėl keturių buvusių Ukrainos regionų prijungimo prie Rusijos. Prieš pasirašydamas sutartis jis Kremliaus rūmų Georgijaus salėje pasakė ilgą kalbą, kurioje plačiai kritikavo po Sovietų Sąjungos žlugimo susiformavusią pasaulio tvarką. Rusija iš esmės davė suprasti, kad yra pasirengusi pakelti kritusią Sovietų Sąjungos vėliavą ir XXI a. tarptautinėje arenoje vadovauti antikolonijinei kovai.

"Vakarai pasirengę peržengti visas ribas, kad išsaugotų neokolonijinę sistemą, kuri leidžia jiems gyventi iš pasaulio, plėšti jį dolerio ir technologijų dominavimo dėka, rinkti iš žmonijos faktinę duoklę, išgauti pagrindinį neuždirbtos gerovės šaltinį - hegemonui mokamą rentą. Šios rentos išsaugojimas yra pagrindinis, tikrasis ir absoliučiai savanaudiškas jų motyvas. Štai kodėl jie suinteresuoti visiška desovietizacija. Tai paaiškina jų agresiją prieš nepriklausomas valstybes, tradicines vertybes ir autentiškas kultūras, jų pastangas pakenkti tarptautiniams ir integracijos procesams, naujoms pasaulinėms valiutoms ir technologijų plėtros centrams, kurių jie negali kontroliuoti. Jiems kritiškai svarbu priversti visas šalis atiduoti savo suverenitetą Jungtinėms Valstijoms", - sakė V. Putinas.

Trumpoje istorinėje retrospektyvoje Rusijos prezidentas taip pat užsiminė apie Pekiną. Jis kalbėjo apie Kinijos pralaimėjimus nuo Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos per XIX a. viduryje vykusius Opijaus karus. Po jų Kinija buvo priversta atverti savo uostus europiečiams, kad šie užsiimtų prekyba opiumu - narkotikais, sukėlusiais daug kančių jos žmonėms. Pasak kinų istorikų, šie įvykiai pradėjo "pažeminimo šimtmetį", nes Kinija turėjo pasirašyti daugybę nelygiaverčių sutarčių, kurios buvo nutrauktos tik 1949 m. sukūrus Liaudies Respubliką.

Tačiau realu, kaip ši neįprasta nuoroda į Azijos istoriją gali padėti Putinui įtikinti Kiniją mesti rimtą iššūkį Vakarams ir kelti grėsmę esamai pasaulio tvarkai? Ekspertai abejoja, kad Pekinas atsisakys savo atsargumo ir apdairumo politikos, ir tam yra keletas priežasčių.

"Daug kas iš to, ką Vladimiras Putinas pasakė savo kalboje per stojimo ceremoniją, atitinka pačios Kinijos nuostatas. Tačiau kai Kinija kalba apie panašius dalykus, formuluotės dažnai būna daug platesnės ir apskritai dviprasmiškos. Suprantama, Pekinas supranta, kad jo konfrontacija su Vakarais darosi vis intensyvesnė. Tačiau retorikos lygmeniu Kinija stengiasi vengti tokio aiškaus savo pozicijos reiškimo. Maskvos ir Pekino požiūriai panašūs - abi šalys mano, kad Vakarų politika yra ydinga, nes sukuria dirbtines kliūtis pasaulinei prekybai, finansiniams ir ekonominiams ryšiams bei investicijų galimybėms", - sakė V. Lomanovas.

Kinija taip pat kritikuoja Vakarus už tai, kad jie stato "mažas tvirtoves aukštomis sienomis", turėdama omenyje tokius blokus kaip NATO ir AUKUS - išskirtinius aljansus, skirtus suvienyti Vakarų šalis ir joms lojalius asmenis, veiksmingai atribojant visus kitus.

"Kinija visada pabrėžė, kad reikia reformuoti esamą pasaulinio valdymo sistemą, nes ji labai neteisinga besivystančių šalių atžvilgiu. Nepaisant visų savo ekonominio vystymosi šuolių, Kinija laiko save ir socialistine šalimi, ir pirmaujančia besivystančia pasaulio valstybe. Todėl praktiniu lygmeniu Rusijos ir Kinijos pozicijos iš tiesų yra labai artimos", - mano IMEMO RAS ekspertas.

Vasilijus Kašinas aiškina, kad Kinija renkasi "miglotesnes" formuluotes apibūdindama savo poziciją todėl, kad Pekinas nelaiko Vakarų viena monolitine galia.

"Kai kurie V. Putino žodžiai, pasakyti tuomet per stojimo ceremoniją, iš tiesų atitiko Kinijos pasaulėžiūrą. Tačiau net jei viduje kinai gali susieti jo žodžius, jie aiškiai neišreikš jiems paramos. Faktas tas, kad Kinija tiesiog neturi bendros politikos Vakarų atžvilgiu - ji griežtai skiria Europą ir Jungtines Valstijas. O labiausiai Pekinui nerimą kelia Rusijos specialioji karinė operacija Ukrainoje - tai didelis JAV įtakos Europoje padidėjimas. Kitais klausimais kinai iš esmės sutaria su rusais, tačiau stengiasi vengti pernelyg konfrontacinės retorikos", - sakė ekspertas.

Be to, savo pareiškimuose Kinijos prezidentas greičiausiai iki minimumo sumažins nuorodų į kitas šalis skaičių. 

"CPK nacionalinio suvažiavimo priimtuose dokumentuose nebus jokių oficialių žodžių, kuriais būtų reiškiama parama Rusijai; daugiausiai ji gali būti paminėta kaip viena iš pagrindinių Kinijos partnerių. Kalbant apie jos pareiškimus apie JAV, teoriškai gali būti keletas atvirai kritiškų vertinimų. Pavyzdžiui, juose galėtų būti teigiama, kad JAV veiksmai tik dar labiau didina įtampą", - spėliojo A. Kašinas.

Autorius: Maksimas Hvatkovas, Rusijos žurnalistas, daugiausia dėmesio skiriantis tarptautiniam saugumui, Kinijos politikai ir minkštosios galios priemonėms.