Du valstybės vadovai vienoje fotografijoje …

Autorius: Arturas Grigas Šaltinis: https://www.facebook.com/perma... 2022-10-16 20:12:00, skaitė 621, komentavo 12

Du valstybės vadovai vienoje fotografijoje …

LIUDYTOJO K. A. PURVINSKO PARODYMAI civilinėje byloje “Dėl Vytauto Landsbergio ieškinyje pateiktų Vytautui Petkevičiui kaltinimų už publicistiniame kūrinyje „Durnių laivas“ jo mirusio tėvo Vytauto Žemkalnio apšmeižimą“:

„1945–1949 metais Vytautas Landsbergis, niekieno nepersekiojamas ir nevaržomas, sėkmingai mokėsi Kauno J.Gruodžio muzikos mokykloje, o 1950–1955 studijavo prestižinėje Lietuvos TSR valstybinėje konservatorijoje.

1952 m. vasario 22 d., būdamas antrame kurse, pasiprašė priimamas į VLKJS narius ir 1952 m. balandžio 9 d. jį priėmė į „šlovingąjį“ komjaunimą, o VLKJS Vilniaus miesto komitetas tų pačių metų balandžio 11 d. nutarimu (protokolo Nr. 21) patvirtino šį priėmimą į komjaunuolių šeimą.

Stodamas į šlovingąjį komjaunimą, savo autobiografijoje Vytautas Landsbergis taip rašė: „RAUDONOJI ARMIJA IŠVADAVO LIETUVĄ IR MANE SU MAMA“. Kaip labai aktyvų ir patikimą komjaunuolį, 1953 metais studentą V. Landsbergį išrinko Konservatorijos komjaunimo organizacijos (tuomet joje buvo apie 150 komjaunuolių) Komiteto nariu. <<<....>>>

V.Landsbergį, jam dar besimokant Lietuvos konservatorijoje, dirbti KGB slaptu agentu užverbavo buvęs Lietuvos KGB žvalgybos skyriaus viršininko pavaduotojas Rainių kankinių egzekutorius N.Dušanskis, o jo patikimumą ir tinkamumą KGB agento darbui garantavo Slavinų klanas. Todėl, baigęs muzikos mokslus ir įgijęs muzikanto kvalifikaciją, V.Landsbergis ir buvo paskirtas valstybės gerai apmokamu marksistu-leniniečiu su užverbuoto KGB agento įvardintu slapyvardžiu “Dėdulė“."

http://www.landsbergizmas.lt/25.html

•••

A. Ramanausko-Vanago suėmimas ir tardymas:

"A. Ramanausko-Vanago paieškai ir likvidavimui KGB skyrė ypač didelį dėmesį. Paieškoms vadovavo Rainių žudynių organizatorius ir vykdytojas, KGB 4-osios valdybos viršininkas Petras Raslanas ir tos pačios valdybos 2-ojo skyriaus viršininkas Nachmanas Dušanskis.

1956 m. spalio 12 d. A.Ramanauskas-Vanagas su žmona Birute Mažeikaite buvo suimti Kaune, vos išėję iš KGB užverbuoto išdaviko buto, ir iš karto išvežti į LTSR KGB kameras. Nuo pat pirmųjų tardymo valandų partizanų vadas buvo žiauriai kankinamas. Po kelių tardymo valandų itin sunkios būklės A. Ramanauskas buvo nugabentas į kalėjimo ligoninę – saugumiečiai nerimavo, kad įtariamasis neišgyvens.

Kalėjimo gydytojų pateiktame akte rašoma: „Į klausimus neatsakinėja, be sąmonės, periodiški veido, viso kūno galūnių raumenų traukuliai. Pulsas vos juntamas, minkštas, kraujospūdis 60/40. Ligonis visas kruvinas…“. Konstatuoti šeši durtiniai sužalojimai dešinės akiduobės gilumoje, padaryti aštriu, duriančių savybių įrankiu. Ekspertų nuomone, po tokių sužeidimų A.Ramanauskas-Vanagas neteko regėjimo dešine akimi. Slaptame akte taip pat minimas lytinių organų nupjovimas, daugybė mėlynių pilvo srityje, kairės rankos 3-o piršto pjautinė žaizda.

Pasitelkęs medicinos ekspertus, istorikas A.Anušauskas padarė išvadą, kad A.Ramanauskas-Vanagas buvo tiesiog gyvas sukarpytas žirklėmis, jam buvo išdurta akis. Kaukolėje liko tų baisių kankinimų žymės. "Sužinojome, kad A.Ramanauskui buvo asteminis sindromas. Jis ištinka netekus daugybės kraujo, daug kartų patyrus kraujo perpylimus. Žmogus negali vaikščioti, sėdėti, nevaldo galūnių. Į tardymus jį nešiojo ant neštuvų“,— sakė A.Anušauskas.

1957 m. rugsėjo 24–25 d. Vilniuje posėdžiavęs LTSR Aukščiausiasis Teismas jam skyrė mirties bausmę. Nuosprendis įvykdytas tų pačių metų lapkričio 29 d. Vilniuje. Egzekucija atlikta netipiniu būdu: budelis stovėjo priešais auką ir šovė į apatinį kairės pusės žandikaulį.

Iš daugiau kaip dvidešimties Našlaičių kapinėse rastų sušaudytų asmenų kitų panašių atvejų neaptikta – paprastai budelis šaudė stovėdamas aukai už nugaros ir taikė į pakaušį, viršugalvį ar smilkinį. Tikėtina, kad viršutinio žandikaulio pažeidimas partizanui padarytas tuo pačiu metu, kaip ir apatinio žandikaulio, t. y. vienu šūviu, todėl A.Ramanauskas-Vanagas mirė ne iškart, o po kelių minučių."

•••

2018.11.20. Seimas pareiškė, kad partizanų vadas Adolfas Ramanauskas-Vanagas buvo faktinis su okupacija kovojusios Lietuvos valstybės vadovas. Už tokią rezoliuciją balsavo 91 parlamentaras, nė vienas nebuvo prieš, septyni susilaikė.

2022.06.30 Seimas priėmė galutinį sprendimą – Vytautui Landsbergiui suteiktas valstybės vadovo statusas. Už įstatymo pataisas, kuriomis siūlyta V. Landsbergiui suteikti valstybės vadovo statusą, balsavo 74 Seimo nariai, 1 buvo prieš, 4 susilaikė.

P.S. Tėve, atleisk jiems (tiems 74 Seimo nariams), nes jie nežino, ką daro.