Apie Specialiosios karinės operacijos eigą. 2022-10-16. Klausimai-atsakymai

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-10-18 01:59:00, skaitė 316, komentavo 1

Apie Specialiosios karinės operacijos eigą. 2022-10-16. Klausimai-atsakymai

– Kijevas ir NATO vis dažniau diskutuoja apie iš Rusijos pusės taktinių branduolinių ginklų panaudojimą. Ar Vakarai pasirengę susprogdinti savo užtaisą Okrainos teritorijoje, kad apkaltintų Maskvą?

– Tokia galimybė yra, juolab kad provokacijų praktika naudojant cheminį ginklą Sirijoje jau žinoma. Okrainos atveju toks scenarijus gyvuoja nuo pirmųjų operacijos dienų. Tai pasakytina ir apie provokacijas, ir apie galimą nešvarios bombos panaudojimą, kuri galėjo būti sukurta dar prieš prasidedant karui arba įvežta iš išorės. Su vėlesniu Rusijos Federacijos apkaltinimu dėl masinio naikinimo ginklų naudojimo.

– Ir toliau gaunama informaciją, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos kaupiasi Zaporožės kryptimi. Kijevas neatsisakė idėjos bet kokia kaina paimti Energodar ir Zaporožės AE?

– Žinoma, yra prielaidos aktyviems Okrainos ginkluotųjų pajėgų veiksmams Zaporožės kryptimi. Tai taikoma tiek upės desantams Energodaro ir Zaporožės atominėje elektrinėje, tiek galimiems puolamiesiems veiksmams Vasiljevkos, Tokmako ir Pologi kryptimis. Signalai apie tokią priešo veiklą ir toliau ateina kariniais kanalais. Tačiau neatmestina, kad tai yra tam tikras psichologinis Rusijos rezervų traukimo į įvairias puses žaidimas. Nepaisant to, Zaporožė išlieka viena iš galimų pagrindinių Okrainos ginkluotųjų pajėgų puolimo krypčių vykstančios rudens kampanijos metu.

– Ar iš Ukrainos teritorijos vykdomi smūgiai Belgorodui turi karinę prasmę?

– Šie smūgiai neturi didelės karinės reikšmės, nes Okrainos ginkluotosios pajėgos neplanuoja atakos prieš Belogorodą. Smūgiai yra informaciniai ir logistikos tikslais. Jie negali labai pakenkti RF ginkluotųjų pajėgų kariniam potencialui Belgorodo sektoriuje. Nepaisant to, būtina siekti situacijos, kai ginkluotųjų pajėgų galimybės apšaudyti Belgorodą būtų sumažintos iki nulio, o tam reikia užimti nemažą Charkovo srities dalį (netolimoje ateityje).

– Daugelyje vietovių orai jau prastėja, didėja purvynai, o tai labai apsunkina sunkiosios karinės technikos naudojimą. Kiek truks veiklos pauzė prasidėjus rudens-žiemos periodui?

– Tam tikras sumažėjimas (bet ne karo veiksmų nutraukimas) greičiausiai tęsis iki lapkričio–gruodžio mėn. antros pusės. Žiemą galima tikėtis abiejų pusių puolimo operacijų suaktyvėjimo. Kol kas Okrainos ginkluotosios pajėgos išnaudoja paskutines savaites prieš pablogėjusį orą operatyviniams ir taktiniams rezultatams Chersono ir Svatovo kryptimis pasiekti, taip pat ruošia smūgį Zaporožėje.

– Kas lėmė retorikos sugriežtinimą iš oficialaus Minsko pusės? Ar verta laukti Baltarusijos kariuomenės įžengimo į SKO zoną?

– Minsko retorika siejama su NATO ir Okrainos provokacijų gausėjimu bei teroristinių išpuolių bandymais Baltarusijos teritorijoje. Iš tikrųjų prieš Baltarusiją vyksta teroristinis karas, kurį remia NATO šalys (tame tarpe ir litukrija) ir Okraina. Todėl Lukašenkos retorika yra daugiau nei pagrįsta, kaip ir saugumo priemonės. Šiuo metu Baltarusijos kariai nerenka smogiamųjų pajėgų invazijai į Okrainą ir vykdo gynybines priemones pasienyje.

– Kiek reikšmingas yra Artemovsko (Bachmuto) išvadavimas ir kaip tai paveiks situaciją fronte?

– Artemovsko išvadavimas sulaužys strateginę gynybinę liniją (ašį) Slavjanskas-Kramatorskas-Artemovskas-Dzeržinskas ir atims iš Okrainos ginkluotųjų pajėgų svarbią kelių sankryžą. Gali pasikartoti „Popasnajos gėlės“ istorija, kai praradus didelį logistikos centrą Okrainos ginkluotųjų pajėgų krizė iš karto sukėlė daugybę sričių. Štai kodėl Okrainos ginkluotosios pajėgos taip prisirišo prie Artemovsko ir nuolat meta čia atsargas, kad išlaikytų miestą, kuris turi didžiausią operatyvinę reikšmę.

– Yra žinoma, kad „Vagnerio grupės“ puolimo būriai atlieka pagrindinį vaidmenį išlaisvinant Artemovską. Kiek reikšmingas PKK (privačios karinės kompanijos) faktorius visame Okrainos fronte?

- PKK Wagner rodo save kaip labai veiksmingus puolimo padalinius, naudojančius savo turtingą patirtį dalyvaujant vietiniuose konfliktuose ir apmokytą personalą. Tai leidžia efektyviau įsiveržti į Okrainos ginkluotųjų pajėgų gynybą ir išlaikyti puolimo tempą, stumiant priešą tiesiai į Artemivską. PKK nepakeičia ginkluotųjų pajėgų, bet veiksmingai jas papildo. Ateityje reikėtų dėti pastangas didinti veiksmų koordinavimą ir peržiūrėti PKK vaidmenį operatyviniame ir strateginiame planavime.

– Kijevas praneša apie smūgių energetikos infrastruktūrai padarinių likvidavimą. Ar turėtume pasitikėti tokiais teiginiais?

– Dalis smūgių pasekmių gali būti pašalinta vidutinės trukmės ar ilgalaikiu laikotarpiu. Ir toks darbas vyksta nuolat. Net ir esant akivaizdžiai žalai infrastruktūrai, bus ilgalaikis ir sisteminis poveikis, jei tokie smūgiai bus vykdomi gana reguliariai, todėl dalis objektų bus visiškai sunaikinta, o dalis – iki tokos būsenos, kai remontas užtruks per ilgai, o tai sukels neišvengiamus sisteminius elektros energijos tiekimo nutraukimus, net neturėdami įtakos veikiančių atominių elektrinių infrastruktūrai.

– Kas lėmė dalinę Chersono srities gyventojų evakuaciją? Kiek tikėtinas bandymas prasibrauti per Ukrainos ginkluotąsias pajėgas į miestą įvedant miesto mūšius?

– Evakuaciją lėmė sisteminis Rusijos Federacijos Chersono srities miestų apšaudymas. Be to, Okrainos ginkluotųjų pajėgų prasuveržimo atveju yra didelė tikimybė, kad suaktyvės kovos dėl miesto, o tai gali privesti prie didelių civilių aukų. Todėl saugumo požiūriu dalį gyventojų geriau evakuoti iš anksto dėl tų pačių priežasčių, dėl kurių DLR gyventojai buvo evakuoti prieš prasidedant karui.