Geranizacija

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-10-19 00:57:00, skaitė 399, komentavo 5

Geranizacija

Geranių dronų atakų prieš Ukrainos taikinius reguliarumas Okrainos oro gynybos nesugebėjimo pridengti Gerano atakuotų objektų sąlygomis parodė šios krypties pažadą net tiems, kurie nesekė husių dronų atakų Saudo Arabijoje ir Jemene.

Kalbos, kad Rusija ne tik perka didelius kiekius įvairių dronų (ne tik „Geranium“, bet ir ruošiasi išleisti savo „Geranium“ modifikacijas su padidintu manevringumu ir galingesne kovine galvute), atspindi požiūrių į kariavimą pritaikymą. Priešas rado sisteminę silpnybę, kurios jis kol kas nepajėgia užmaskuoti (o 5-10 NATO oro gynybos sistemų čia nepadės – jos daugiausia leis sustiprinti Kijevo, Odesos, Dnepropetrovsko oro gynybos dalinius) . Atitinkamai, kol yra akivaizdus pranašumas, jis turėtų būti naudojamas. Tai, ką matome jau savaitę.

Tiesą sakant, geranių sėkmės priežastis yra bendras visų šiuolaikinių armijų taktinės oro gynybos silpnumas. Ir kuo didesnis teatro dydis, tuo labiau apčiuopiama ši silpnybė.

Britai šią problemą iškėlė prieš porą metų po karo Karabache, nurodydami, kad vystantis mažiems ir vidutiniams bepiločiams orlaiviams bei jų vaidmeniui mūšio lauke, šiuolaikinių armijų taktinė oro gynyba, taip pat objektinė oro gynyba patirs rimtą įtampą, nes dauguma dabartinių sistemų buvo sukurtos kitokio tipo karui.

Dabar Okrainos pavyzdyje matome šių tezių patvirtinimą.

Rusija, būdama pasaulinė oro gynybos sistemų gamybos lyderė (ką aiškiai matome iš rusų oro gynybos sistemų efektyvumo Okrainoje) ir turėdama didelę patirtį kariaujant prieš UAV Sirijoje, yra šiek tiek geriau pasirengusi šiai realybei, tačiau turime suprasti, kad ateityje, pagal spiečiaus tipo UAV evoliuciją, būtina patobulinti esamą taktinę ir objektinę oro gynybą, kad vėliau nenustebtume dėl staigaus kai kurių naujų dronų efektyvumo.

Verta paminėti, kad Irano šaltiniai praneša, kad po pergalingo Shahed-136 panaudojimo Okrainoje, į Iraną su prašymu įsigyti įvairių dronų jau kreipėsi 22 šalys. NATO žada aprūpinti Okrainą elektroninio karo stotimis, kad kažkaip sumažintų UAV reidų efektyvumą. O litukrija irgi prie to prisideda. Siunčia rožinės spalvos antidroninius šautuvus.