Rusija ir Kinija siekia, kad būtų įvestas Biologinių ginklų konvencijos VI straipsnis, pagal kurį būtų tiriami JAV ir Ukrainos veiksmai

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://bioclandestine.substac... 2022-10-20 09:32:00, skaitė 368, komentavo 2

Rusija ir Kinija siekia, kad būtų įvestas Biologinių ginklų konvencijos VI straipsnis, pagal kurį būtų tiriami JAV ir Ukrainos veiksmai

Šiandien Jungtinėse Tautose įvyko Biologinių toksinų ir ginklų uždraudimo konvencijos (BWTC) valstybių, šios konvencijos šalių, konsultacinis susitikimas pagal V straipsnį. Nepamirškite, kad V straipsnis buvo panaudotas pirmą kartą istorijoje. 

Rusija, Kinija, Baltarusija, Nikaragva, Zimbabvė, Kuba, Venesuela ir Sirija pateikė bendrą pareiškimą dėl neišspręsto JAV biologinių laboratorijų Ukrainoje klausimo. Iš esmės šios šalys nurodo, kad JT Saugumo Taryba nieko nepadarė, kad išspręstų šį neatidėliotiną klausimą, ir reikalauja, kad JT Saugumo Taryba atliktų savo darbą. 

"Turime padaryti išvadą, kad klausimai dėl Jungtinių Valstijų vykdytos karinės biologinės veiklos, susijusios su biologinių laboratorijų veikimu Ukrainos teritorijoje, vis dar lieka neišspręsti. Negavome išsamių paaiškinimų, kurie galėtų visiškai išsklaidyti abejones dėl minėtos veiklos ir taip išaiškinti situaciją, dėl kurios Rusijos pusė sušaukė konsultacinį susitikimą pagal BTWC V straipsnį. Dėl to tenka apgailestauti."

Pirmoji jūsų reakcija gali būti: "JT yra korumpuotos! Tai beprasmiška!". Ir iš dalies būtumėte teisūs.

Tačiau bendrame pareiškime kalbama ir apie tai. Jame teigiama, kad JT turi priimti VI straipsnį, kuris būtų bendradarbiaujantis oficialus Saugumo tarybos tyrimas dėl įtariamo biologinio piktnaudžiavimo, o to mes ir norime.

"Be to, atsižvelgdami į konsultacinio susitikimo rezultatus ir siekdami palengvinti esamos situacijos sprendimą, raginame pasinaudoti visomis BTWC sistemoje esančiomis galimybėmis, įskaitant Konvencijos VI straipsnyje numatytą mechanizmą."

Valstybės, BTWC Šalys, taip pat pažymi, kad BTWC veiksmingumą ir mechanizmus gali tekti įvertinti per artėjančią devintąją Biologinių ginklų konferencijos peržiūrą, kuri vyks 2022 m. lapkričio 28-gruodžio 16 d.2.

"Renginio rezultatai rodo, kad yra galimybių stiprinti BTWC ir didinti jos veiksmingumą. Konsultacinis susitikimas patvirtino, kad reikia atnaujinti derybas dėl teisiškai privalomo Konvencijos protokolo, kuris turėtų būti išsamaus pobūdžio ir pasiūlyti veiksmingą tikrinimo mechanizmą. Tikimės, kad valstybės, BTWC Šalys, galės priimti atitinkamą sprendimą per devintąją BTWC peržiūros konferenciją."

Taigi, gruodžio mėnesį visų pasaulio šalių vyriausybės aukščiausioje diplomatinėje arenoje diskutuos apie JAV biologinius pažeidimus Ukrainoje. Rusija, Kinija ir daugelis jų sąjungininkių siekia pakeisti BTWC mechanizmus, kad JAV ir Ukraina galėtų veiksmingiau atsakyti už tarptautinės teisės pažeidimus. Kadangi JAV yra viena iš nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių, jos gali vetuoti bet kokius kitų šalių bandymus ištirti jų biologinę veiklą. Iš esmės "didžiojo penketo" valstybės (JAV, Rusija, Kinija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija) tampa neatsparios tyrimams.

Tokia situacija verčia manyti, kad precedento neturinčią problemą reikia spręsti precedento neturinčiais būdais. Dabartinė sistema yra ydinga, todėl norint judėti į priekį kaip visuomenei ir tautai, gali prireikti įsikišti ir (arba) prisitaikyti.

Apibendrinant galima teigti, kad Rusija atliko deramą patikrinimą ir pasinaudojo tinkamais diplomatiniais kanalais, kad išsakytų savo nusiskundimus. Ją remia didžioji pasaulio dalis, tačiau veikiančiomis sistemomis piktnaudžiauja korumpuoti subjektai.

Kai Rusija išnaudos visus diplomatinius sprendimus ir Vakarai vis dar nežiūrės į ją rimtai, drįsčiau lažintis, kad ji pasinaudos alternatyviais metodais savo tikslams pasiekti, kad apgintų savo tautą nuo bioterorizmo.