Apdovanojimą pelnęs žurnalistas dingo po to, kai FTB surengė reidą jo namuose dėl žinutės tviteryje apie JAV intervenciją Ukrainoje

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-10-27 08:45:00, skaitė 377, komentavo 2

Apdovanojimą pelnęs žurnalistas dingo po to, kai FTB surengė reidą jo namuose dėl žinutės tviteryje apie JAV intervenciją Ukrainoje

Ar potencialus informatorius "dingo", ar yra kitas paaiškinimas?

(Feliksas Livšicas) - Balandžio 27 d. "ABC News" žurnalistas Jamesas Meekas tviteryje parašė vienintelį žodį - "faktai" - virš kito į pensiją išėjusio CŽV karininko, kuris teigė, kad 2014-2022 m. maidanas Ukrainoje buvo aštuonerius metus trukęs "laboratorinis eksperimentas", kurio metu Amerika išbandė Rusijos karinę "taktiką, techniką ir procedūras". Jis pridūrė, kad JAV žvalgybos ir "nekonvencinio karo" ekspertai "išmoko šūdinai daug".

Tai buvo paskutinis kartas, kai Meekas iki šiol rašė socialiniame tinkle. Tiesą sakant, atrodo, kad tai buvo paskutinis kartas, kai jis apskritai ką nors darė viešai - tiek internete, tiek realiame gyvenime. Rolling Stone paskelbė žurnalisto veterano dingimo per kelis mėnesius tyrimą ir atskleidė, kad praėjus kelioms valandoms po to, kai buvo paskelbtas šis tviterio įrašas, kelios grėsmingos transporto priemonės užblokavo kelius aplink Meeko butą Arlingtone, Virdžinijos valstijoje, ir pradėjo reidą.

Žurnalo apklausti kaimynai prisimena policijos križyrų, tarnybinių automobilių su užtamsintais langais ir net FTB dažnai naudojamų šarvuotų taktinių automobilių, primenančių tankus, kolekciją. Greitai, kaip akimirksniu, iš jų išlipę keleiviai įsiveržė į Meeko gyvenamąjį kompleksą, "mažiausiai 10" iš jų buvo "gerai ginkluoti".

Pranešama, kad reidas baigėsi labai greitai, o Meekas, matyt, kartu su valdžios institucijomis iš įvykio vietos nepasišalino. Iki šiol nėra jokių duomenų, kas buvo konfiskuota, jei apskritai kas nors buvo konfiskuota, ir kodėl tai buvo daroma, o visi su byla susiję dokumentai, įskaitant dieną prieš tai patvirtintą kratos orderį, lieka užantspauduoti. Nors oficialiai jokie kaltinimai nebuvo pateikti, Meekas dingo iš akiračio, o jo butas nuo to laiko liko tuščias.

Teigiama, kad būtent šiuo metu Meekas "labai staiga" atsistatydino iš "ABC News" pareigų be jokio įspėjimo ar paaiškinimo, o jo pasitraukimo priežasčių nežinojo net artimi bendradarbiai.

Jis taip pat sakė paskambinęs pulkininkui leitenantui Scottui Mannui, į atsargą išėjusiam žaliajam beretui, su kuriuo bendradarbiavo rašydamas beveik baigtą knygą "Operacija Ananasų ekspresas": Neįtikėtina istorija apie grupę amerikiečių, kurie ėmėsi paskutinės misijos ir įvykdė pažadą Afganistane", ir pranešė, kad turi pasitraukti iš projekto dėl "rimtų asmeninių problemų". Skambučio metu Meekas buvo "labai sutrikęs".

Beveik iš karto Meekas buvo pašalintas iš JAV leidybos milžinės "Simon & Schuster" interneto svetainės, o jo pavardė buvo išbraukta iš kūrinio įrašo ir viršelio įvairiose elektroninės prekybos svetainėse, kuriose buvo skelbiama apie išankstinį užsakymą. Taip pat buvo ištrinti keli Meek'o tviterio pranešimai, kuriuose jis skatino dalyvauti projekte.

Nepasakokite pasakų

Stebėtina, kad prireikė šešių mėnesių, kad kas nors viešai pareikštų nerimą dėl Meeko dingimo ir iškeltų klausimus apie jo buvimo vietą. Galima būtų manyti, kad staiga dingęs gana aukšto rango JAV pagrindinės žiniasklaidos veteranas žurnalistas sukels susirūpinimą savo darbdaviams, jei ne kolegoms žurnalistams, ypač atsižvelgiant į tai, kad Meekas anksčiau rengė reportažus ginčytinomis temomis.

Anksčiau jis rašė apie sužlugdytus teroristinius išpuolius ir kariuomenės slėpimą, susijusį su 2017 m. ISIS surengta mirtimi pasibaigusia keturių žaliųjų berečių pasala ir 2008 m. atsitiktine JAV eilinio Jameso Sherretto II mirtimi nuo draugiškos ugnies. Dėl pastarojo atskleidimo Meekas asmeniškai susitiko su prezidentu Baracku Obama.

Norint gauti tokių žinių, reikėjo palaikyti glaudžius aukšto lygio ryšius Vašingtono nacionalinio saugumo aparate, o yra aiškių požymių, kad Meekas pats galėjo turėti patirties būtent šioje srityje. Kaip teigiama 2013 m. ABC pranešime spaudai, kuriame skelbiama apie naujo tyrimų padalinio įkūrimą, nuo 2011 m. jis "dirbo Atstovų Rūmų Nacionalinio saugumo komiteto vyresniuoju kovos su terorizmu patarėju ir tyrėju, sprendžiant kai kurias svarbiausias grėsmes mūsų šaliai, įskaitant sprogdinimus Bostono maratone".

Nepaaiškinta, kas tai buvo, nors "Rolling Stone" interviu su jo kolegomis iš ABC rodo, kad, nepaisant to, jog jo praeitį "gaubia paslaptis", Meekas įvairiu metu artimai bendravo su kariškiais ir žvalgybos specialistais. Vienas iš jo bendradarbių paminėjo jo biure dykumoje darytą nuotrauką, kurioje Meekas pozuoja su keliais žmonėmis, kurių veidai atgaline data buvo užtušuoti. Šie grynuoliai gali rodyti ne tik tai, kad Meekas dirbo karinį ir (arba) žvalgybos darbą, bet ir tai, kad šie profesiniai žygdarbiai galėjo sutapti su jo žurnalistine karjera, galbūt iki pat šių dienų.

Šią interpretaciją labai sustiprina "Rolling Stone" straipsnyje nepakankamai ištirtas atskleidimas. Jame pažymima, kad neįvardyti šaltiniai teigė, jog "federaliniai agentai per reidą Meeko nešiojamajame kompiuteryje esą rado slaptos informacijos". Toliau žurnalui pasakojo vienas iš Meeko ABC bendradarbių: "būtų labai neįprasta, kad reporteris ar prodiuseris kompiuteryje laikytų bet kokią slaptą informaciją". Tai tiesa, bet ar jis buvo tiesiog "reporteris ar prodiuseris", ar dar kas nors? 

Dar keisčiau, kad "Rolling Stone" nesugeba sujungti dviejų ir dviejų, kai aptaria, kaip būtų neįprasta ir beprecedentiška, jei FTB konfiskuotų reporterio dokumentus, nes JAV įstatymai draudžia federaliniams prokurorams perimti žurnalistinę medžiagą be specialaus išankstinio JAV generalinės prokuratūros leidimo, o viešojoje erdvėje nėra jokių įrodymų, kad toks susitarimas buvo oficialiai pasiektas.

Tačiau tokie apribojimai vėlgi taikomi tik žurnalistų turimiems dokumentams, o ne eiliniams piliečiams ar nacionalinio saugumo srityje dirbantiems asmenims. Todėl paskutinis Meek'o tviterio įrašas, nors ir paskelbtas po to, kai buvo gautas orderis atlikti kratą jo namuose, gali būti labai įžvalgi užuomina apie paslaptingo ir visiškai neviešinamo FTB reido priežastis.

Nuo vasario 24 d. Meekas gana retai rašė apie padėtį Ukrainoje, tačiau kovo 4 d. jis atskleidė, kad Vokietijoje įsikūrusi Amerikos 10-oji specialiųjų pajėgų grupė "dešimtmetį mokė Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgas beveik vien tik nekonvencinio karo. Jie mato, kad ši taktika labai efektyviai naudojama prieš Rusijos "mešką". 

Atskleisdamas šį slaptą mokymą, Meekas gerokai aplenkė laiką - tik nuo rugsėjo pabaigos Vakarų naujienų agentūros pripažino, kad 10-oji specialiųjų pajėgų grupė dešimtmetį rengė mokymus Kijevui. Tai rodo, kad jis žinojo kažką, ko likusi žiniasklaida nežinojo, o gal tuo metu jam nebuvo leista paminėti.

Iš kitų Meeko pranešimų apie Ukrainą matyti, kad, nors jis toli gražu nėra Rusijos apologetas, labai kritiškai vertino JAV politiką regione, ypač planus gabenti į Ukrainą begalę ginklų, nes manė, kad kroviniui bus sunku pasiekti fronto liniją, o ką jau kalbėti apie tai, kad vietos kariai jį panaudos labai efektyviai. Vėliau abi akivaizdžios pasekmės buvo pripažintos, dėl to kilo internetinė reakcija ir oficialūs paneigimai.

ABC žurnalisto žinios apie slaptus mokymus ir JAV žvalgybos bendruomenę, išnaudojančią po Maidano režimo žiaurų karą su Donbaso civiliais gyventojais kaip Petri lėkštelę, kurioje ruošiamasi karui su Rusija, leidžia daryti prielaidą, kad jis turėjo informacijos iš vidaus. Ar gali būti, kad kartu su visuomenės skepticizmu dėl Vašingtono karinių pastangų Meekas planavo atskleisti nepatogią paslėptą tiesą apie Vakarų įgaliotąjį karą Ukrainoje, arba žinojo per daug ir turėjo pavojingą galimybę ją paviešinti?

Išslaptinti dokumentai atskleidžia, kad taisyklių pakeitimuose, kuriais žurnalisto turtas apsaugomas nuo konfiskavimo, yra didžiulių spragų. Jei FTB bando nustatyti asmenį, kuris nutekino dokumentus žurnalistui, arba bando stebėti asmenį, kurį laiko žvalgybos agentu, šios apsaugos priemonės išgaruoja, ir biuras gali stebėti privilegijuotus privačius ryšius be Generalinės prokuratūros sutikimo.

Nežinia, kokią informaciją, kurią JAV vyriausybė norėjo nuslėpti, jis galėjo turėti, nors Baltieji rūmai taip desperatiškai stengiasi išlaikyti oficialius pasakojimus apie Rusijos ir Ukrainos konfliktą, kad šia tema tiesiogiai informuoja "Tik-Tok" žvaigždes.

Žinoma, visiškai įmanoma, kad žmogų, kuris galėtų pranešti, kaip buvo išprovokuota Rusijos intervencija arba ko JAV siekia pratęsdamos kovas, reikėtų skubiai nutildyti.