Pareigūnų mirtys atskleidė – rūpinimasis jų sveikata yra imitacija

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/pare... 2022-10-27 18:33:00, skaitė 205, komentavo 5

Pareigūnų mirtys atskleidė – rūpinimasis jų sveikata yra imitacija

Nacionalinė pasienio pareigūnų profesinė sąjunga mano, jog mokslininkų parengti fizinio pareigūnų patikrinimo normatyvai – kelia daug klausimų dėl rengėjų kompetencijos ir siūlo neapsiriboti laikinu šių įgūdžių patikrinimo sustabdymu. Profesinės sąjungos nuomone, juos reikėtų peržiūrėti iš esmės, išsprendžiant kartu ir diskriminacinius aspektus, atsisakant pratimų skirstymo pagal lytį, taip pat išanalizuojant, kiek jie turi praktinės naudos pareigūnų tarnyboje.

Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininkas Rimantas Liepa sako, kad profesinė sąjunga turi pasiūlymų, kuriuos norėtų aptarti su ministre bei įstaigų vadovais.

„Manome, kad racionalių pasiūlymų gali turėti ir kiti socialiniai partneriai, tad tikimės, jog ministrė norės mus išklausyti“, – sakė R. Liepa.

Anot R.Liepos, po kelių pareigūnų mirčių, būtina užbėgti tokiems įvykiams už akių, kad pavyktų išvengti mirčių ateityje skubiai reikia peržiūrėti normatyvų laikymo sąlygas ir taisykles.

Ką konkrečiai ketinama siūlyti keisti ar koreguoti, R.Liepa teigė išsakysiantis tiesiogiai ministrei, jei ji norės susitikti su profesinių sąjungų atstovais.

Tačiau atskleidė, kad profesinė sąjunga mano, jog pareigūnų sveikatai ir reabilitacijai skiriama per mažai dėmesio, o sveikatos patikrinimų metu per menkai gilinamasi į konkretaus pareigūno sveikatą.

„Štai buvome susidūrę su pasauliui didžiuliu iššūkiu tapusia pandemija. Nuo jos pradžios praėjo jau keli metai, tačiau esame beveik tikri, kad Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centras nėra atlikęs kokių nors tyrimų dėl pareigūnų sveikatos persirgus Covid-19. Apie galimas neigiamas šios ligos pasekmes kalbama gana plačiai, tad manytume, kad persirgusių šia liga pareigūnų sveikatą vertėtų patikrinti nuodugniau, nepriklausomai ar jie sirgo be simptome ar sunkesne forma. Medicinos centras turėtų nevengti atlikti nuodugnesnį patikrinimą kilus net menkiausiai abejonei, o nustačius kažkokių pakitimų ar įtariant tam tikrą ligą – atlikti daugiau tyrimų ir siųsti pareigūną ne pas šeimos gydytoją, o pas specialistus“, – sako R.Liepa.

Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininko nuomone, apgailėtina situacija yra ir su reabilitacijos paslaugomis pareigūnams.

„Jeigu rimtai susirgai ar patyrei traumą, reabilitaciją gausi maždaug po pusmečio, kai ji reikalinga kaip galima greičiau, siekiant atstatyti sveikatą ar sumažinti galimas neigiamas pasekmes dėl traumos ar ligos. Tai yra tarsi nedidelės problemos žiūrint iš šono, na negavo reabilitacijos, nebuvo laiku patikrinta sveikata, perteklinis krūvis darbe, įtampa, tačiau kaip matome iš pastarųjų kelių tragiškų įvykių, turime pasekmes – staigi mirtis gavus didesnį fizinį krūvį“, – sako R.Liepa.

Todėl, anot Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininko, nėra pavienių problemų, jos susijusios ir fizinio pareigūnų patikrinimo procedūros sustabdymas, jei nebus rimtai peržiūrėtas ir atliktos korekcijos bei išspręstos gretutinės problemos – naudos neduos.

„Ir žinoma, būtina skatinti pareigūnus sportuoti, o vadovus tokias iniciatyvas palaikyti ne formaliai, o realiai, sudarant sąlygas ir vertinant tai, kaip reikalingą ir svarbią pareigūnų darbo dienos dalį“, – sakė R.Liepa.

Rimantas Liepas, Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininkas