Brazilija-Rusija-Indija-Kinija-Pietų Afrika BRICS blokas auga, o JAV lieka nuošalyje

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.newsweek.com/brazi... 2022-11-09 09:05:00, skaitė 310, komentavo 3

Brazilija-Rusija-Indija-Kinija-Pietų Afrika BRICS blokas auga, o JAV lieka nuošalyje

Panašu, kad ekonominis blokas, kuriam vadovauja penkios besiformuojančios rinkos ekonomikos šalys, įskaitant dvi didžiausias JAV varžoves, plėsis, nes Vašingtonui sunkiai sekasi įgyvendinti savo pasaulinę darbotvarkę ne tik per tradicinius sąjungininkus ir partnerius visame pasaulyje.

Šiai grupei, žinomai pagal penkių pagrindinių narių - Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos Respublikos (BRICS) - akronimą, priklauso daugiau kaip ketvirtadalis pasaulio BVP ir apie 40 % pasaulio gyventojų. Nors BRICS nėra oficialus aljansas ir tarp narių esama didelių geopolitinių skirtumų, jų bendras interesas stiprinti ekonominius ir prekybos mechanizmus, nepriklausančius Vakarų sistemai, užsienyje tampa vis patrauklesnis.

Po paskutiniojo BRICS aukščiausiojo lygio susitikimo, vykusio Pekine birželio mėn., Argentina ir Iranas pateikė prašymus įstoti į organizaciją, o dabartinė bloko prezidentė Purnima Anand kitą mėnesį Rusijos žiniasklaidai sakė, kad Egiptas, Saudo Arabija ir Turkija taip pat yra vienos iš šalių, kurios pareiškė norą prisijungti. Pirmadienį Alžyro specialioji pasiuntinė Leila Zerrougui patvirtino, kad jos šalis vėliausiai pateikė oficialią paraišką dėl narystės BRICS, praneša Alžyro naujienų portalas "Al Shorouq".

Alžyro prezidentas Abdelmadjidas Tebboune, kalbėdamas paskutiniame BRICS+ aukščiausiojo lygio susitikime, kurį surengė Kinija, teigė, kad "nuolatinė besivystančių šalių marginalizacija įvairiose pasaulinio valdymo institucijose yra tikras nestabilumo, nelygybės ir vystymosi šaltinis".

Be būtinybės sukurti "naują ekonominę tvarką" pagal 1974 m. priimtą Jungtinių Tautų rezoliuciją 3201, jis aptarė Alžyro įsipareigojimą "kurti naują tarptautinę tvarką, apimančią mūsų kolektyvinį saugumą, grindžiamą kiekvieno iš mūsų stabilumu ir klestėjimu".

A. Tebboune buvo vienas iš 19 pasaulio lyderių, dalyvavusių išplėstiniame BRICS formate; prie jo prisijungė penkių BRICS narių, taip pat Argentinos, Kambodžos, Egipto, Etiopijos, Fidžio, Indonezijos, Irano, Kazachstano, Kambodžos, Malaizijos, Nigerijos, Senegalo, Tailando ir Uzbekistano vadovai.

Nors JAV iš esmės atmetė nuogąstavimus, kad BRICS gali tapti rimtu iššūkiu septyneto, arba G7 grupės, kurią sudaro Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija, Jungtinė Karalystė, Japonija ir JAV, ekonominei galiai, dėl suintensyvėjusių geopolitinių ir ekonominių ginčų, kuriuos paaštrino Rusijos specialioji operacija Ukrainoje ir po jos sekusios Vakarų sankcijos, BRICS atsidūrė dėmesio centre.

Tai apėmė net Alžyrą, Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narę, kuri yra trečia pagal dydį dujų eksportuotoja į Europos Sąjungą. Europos Sąjungai stengiantis atsikratyti rusiškos energijos, ši Šiaurės Afrikos valstybė buvo viena iš svarstomų alternatyvų, nors ji ir toliau puoselėja ryšius su Maskva ir atsisako imtis bet kokių baudžiamųjų priemonių reaguojant į konfliktą Ukrainoje.

Taip pat gali būti svarbus Saudo Arabijos prašymas prisijungti prie bloko. Praėjus kelioms savaitėms po to, kai OPEC+, išsiplėtusi OPEC grupė, nusprendė dviem milijonais barelių sumažinti pasaulinę naftos gavybą, o Vašingtono ir Rijado ryšiai ir taip jau buvo įtempti, nes JAV prezidentas Joe Bidenas kovojo už degalų kainų mažinimą, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atvirai palaikė idėją, kad Saudo Arabija prisijungtų prie BRICS.

Spalio 27 d. Valdajų diskusijų klubo surengtame renginyje Rusijos vadovas pažymėjo, kad tokiam sprendimui priimti pirmiausia reikia "visų BRICS šalių sutarimo". Tačiau jis palaikė Saudo Arabijos priėmimą, atkreipdamas dėmesį į jos ekonominį pranašumą.

"Saudo Arabija yra sparčiai auganti valstybė, ir ne tik todėl, kad ji pirmauja angliavandenilių gavybos ir naftos gavybos srityje", - tuomet sakė V. Putinas. "Taip yra todėl, kad kronprincas ir Saudo Arabijos vyriausybė turi labai didelių planų diversifikuoti ekonomiką, o tai yra labai svarbu".

Jis taip pat sakė, kad karalystė "nusipelnė" būti kito Kinijos ir Rusijos vadovaujamo bloko - Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO), prie kurios Iranas prisijungė kaip visateisis narys per paskutinį metinį aukščiausiojo lygio susitikimą, kurį rugsėjo mėn. surengė Uzbekistanas, nare.

Po V. Putino komentarų praėjusio mėnesio pabaigoje Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas spaudos konferencijoje pareiškė, kad "Kinija aktyviai remia BRICS plėtros procesą".

Jis pažymėjo, kad BRICS lyderiai po liepos mėn. įvykusio Pekino aukščiausiojo lygio susitikimo pasiekė konsensusą dėl grupės plėtros, ir sakė, kad "po susitikimo daugelis šalių pareiškė norą prisijungti prie BRICS bendradarbiavimo".

"Kinija dirbs su kitomis BRICS narėmis, kad kartu paspartintų plėtros procesą, - sakė Wangas, - kad prie BRICS šeimos prisijungtų daugiau partnerių."

Sekmadienį laikraštis "The Wall Street Journal" pranešė, kad Kinijos prezidentas Xi Jinpingas rengiasi iki metų pabaigos apsilankyti Saudo Arabijoje, remdamasis žmonėmis, kurie esą yra susipažinę su pasirengimu šiai kelionei. Teigiama, kad šis žingsnis, kuris būtų vienas iš vos kelių Xi užsienio kelionių atvejų nuo 2020 m., kai pasaulį apėmė COVID-19 pandemija, vyks Pekino ir Rijado siekio sukurti labiau daugiapolę pasaulio tvarką fone.

Kelionė preliminariai numatyta gruodžio antrąją savaitę, tą patį mėnesį, kai Saudo Arabijoje vyks pirmasis arabų ir Kinijos aukščiausiojo lygio susitikimas, kaip rugsėjo mėn. paskelbė Arabų lygos, kuri šią savaitę Alžyre baigė pirmąjį aukščiausiojo lygio susitikimą po pandemijos pradžios, generalinio sekretoriaus pavaduotojas Khalilas Al-Thawadi.