"Karinė beprotybė": JAV dislokuos branduolinį ginklą galinčius nešti B-52 į Australiją, provokuodama Kiniją

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.commondreams.org/n... 2022-11-10 11:51:00, skaitė 207, komentavo 3

Pasak JAV karinių oro pajėgų atstovų, "bombonešių dislokavimas Australijoje yra aiški žinia priešininkams apie mūsų gebėjimą sutelkti mirtiną oro jėgą", o tai kelia nerimą prieš karą pasisakantiems šalininkams

Kritikai tai vadina "pavojingu eskalavimu", todėl pranešama, kad Jungtinės Valstijos ruošiasi dislokuoti iki šešių branduolinį ginklą galinčių nešti bombonešių B-52 Australijos šiaurėje, kur jie būtų pakankamai arti, kad galėtų smogti Kinijai.

"Galimybė dislokuoti JAV karinių oro pajėgų bombonešius Australijoje siunčia tvirtą žinią priešininkams apie mūsų gebėjimą panaudoti mirtiną oro jėgą", - sekmadienį Australijos transliuotojų korporacijos (ABC) televizijos laidai "Keturi kampai" sakė JAV karinių oro pajėgų atstovai.

Vašingtone įsikūrusio Vašingtono analitinio centro "Center for a New American Security" vyresnioji mokslinė bendradarbė Becca Wasser sakė ABC, kad "turėti bombonešių, galinčių skristi ir potencialiai atakuoti žemyninę Kiniją, gali būti labai svarbu siunčiant signalą Kinijai, kad bet kokie jos veiksmai virš Taivano gali plėstis ir toliau".

Tačiau žurnalistas tyrėjas Peteris Cronau šį planą, kuris buvo pateiktas "be jokių diskusijų", pavadino "karine beprotybe, kuri didina įtampą su Kinija". P. Cronau žodžius pakartojo Australijos žaliųjų frakcijos Naujojo Pietų Velso senatorius Davidas Shoebridge'as.

"Tai pavojingas eskalavimas, - D. Shoebridge'as rašė socialiniame tinkle "Twitter". "Dėl to Australija tampa dar didesne pasaulinės branduolinių ginklų keliamos grėsmės žmonijos egzistavimui dalimi - o didindama karinę įtampą ji dar labiau destabilizuoja mūsų regioną."

Pasak ABC, "Vašingtonas planuoja statyti specialius įrenginius" branduolinius užtaisus galintiems nešti bombonešiams B-52 Australijos karališkųjų oro pajėgų bazėje Tindale, esančioje mažiau nei už 200 mylių į pietus nuo šalies Šiaurės teritorijos sostinės Darvino.

Pentagono planas yra naujausias JAV priešiškumo veiksmas Kinijos atžvilgiu

Nuo rugpjūčio mėn., kai JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nensė Pelosi (Nancy Pelosi, Kalifornijos valstija) ir kiti Kongreso nariai apsilankė Taipejuje (Kinijos Provincijoje), nepaisant Pekino pasipriešinimo, kuris, kaip ir didžioji dalis tarptautinės bendruomenės, įskaitant Vašingtoną, nuo XX a. septintojo dešimtmečio laiko šią atsiskyrusią provinciją Kinijos Liaudies Respublikos (KLR) dalimi.

Atsisakydamas daugiau nei keturis dešimtmečius vykdytos "vienos Kinijos" politikos, pagal kurią JAV pripažįsta KLR vienintele teisėta Kinijos vyriausybe ir palaiko neoficialius santykius su KLR, tačiau laikosi "strateginio dviprasmiškumo" pozicijos, siekdamas nuslėpti, kiek toli nueis siekdamas apsaugoti Taivaną, JAV prezidentas Joe Bidenas ne kartą grasino panaudoti karinę jėgą, jei Kinija įsiveržtų į salą.

Nors anksčiau šį mėnesį J. Bidenas perspėjo, kad dėl Rusijos išpuolio Ukrainoje pasaulis priartėjo prie "Armagedono" kaip niekada nuo Kubos raketų krizės laikų, jo žingsnis dislokuoti B-52 bombonešius Australijoje dar labiau didina pasaulinę branduolinio karo riziką. Žinia apie būsimą dislokavimą pasirodė praėjus vos kelioms dienoms po to, kai J. Bideno administracija paskelbė Branduolinių pajėgų padėties apžvalgą (angl. Nuclear Posture Review, NPR), kuri, pasak branduolinio ginklo neplatinimo šalininkų, didina, o ne mažina katastrofos tikimybę.

"Oficialiame JAV branduolinės strategijos pareiškime iš lūpų į lūpas kalbama apie būtinybę apriboti atominio ginklo plitimą ir užkirsti kelią jo panaudojimui bei atšaukiama šiurpi D. Trumpo laikų raketų programa", - praėjusią savaitę rašė "Common Dreams", tačiau "dokumente aiškiai nurodoma, kad šalis tęs pavojingus ir brangiai kainuojančius modernizavimo planus - ir paliekama nepakeista pirmojo branduolinio smūgio galimybė".

Pasak Susirūpinusių mokslininkų sąjungos (Union of Concerned Scientists) vyresniojo atstovo Vašingtone Stepheno Youngo, "pasaulis tampa vis pavojingesnis, tačiau vienintelė karinė grėsmė JAV išlikimui yra branduolinis karas su Rusija arba Kinija".

"Užuot pripažinus šią grėsmę ir ieškojus būdų, kaip ją pašalinti, - sakė S. Youngas, - Bideno NPR dvigubai sustiprina branduolinį atgrasymą ir status quo požiūrį į saugumą, kuris teigia, kad visi turime būti pasirengę mirti greičiau nei per valandą".

B-52 bombonešių pastatymas Tindalo oro bazėje taip pat buvo atliktas praėjus kiek daugiau nei metams po vadinamojo AUKUS aljanso - trišalės karinės partnerystės, pagal kurią JAV ir Jungtinė Karalystė planuoja padėti Australijai sukurti branduolinių povandeninių laivų laivyną, - sukūrimo.

Kai kurie Australijos kritikai išreiškė susirūpinimą, kad planuojamas JAV karinių orlaivių dislokavimas Šiaurės teritorijoje verčia šalį prisijungti prie Vašingtono, jei kiltų ginkluotas konfliktas su Kinija.

"Tai didelis Australijos įsipareigojimų JAV karo su Kinija planui išplėtimas", - sakė Ričardas Tanteris (Richard Tanter), "Nautilus" instituto vyresnysis mokslinis bendradarbis ir ilgametis kovotojas prieš branduolinę energetiką.

"Tai ženklas kinams, kad esame pasirengę būti ieties smaigalyje", - sakė R. Tanteris. "Sunku įsivaizduoti atviresnį įsipareigojimą, kurį galėtume prisiimti. Atviresnis signalas kinams, kad mes pritariame amerikiečių planuojamam karui su Kinija."

Pekinas savo ruožtu apkaltino Vašingtoną, kad planuojamas B-52 lėktuvų dislokavimas Tindalo oro bazėje destabilizuoja visą Ramiojo vandenyno regioną.

Paklaustas apie JAV branduolinius užtaisus galinčių nešti bombonešių dislokavimą Australijoje, Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas atsakė, kad šalių karinio bendradarbiavimo sutartys neturėtų būti "nukreiptos prieš jokias trečiąsias šalis ar kenkti trečiųjų šalių interesams".

"Atitinkamas JAV elgesys padidino regioninę įtampą, rimtai pakenkė taikai ir stabilumui regione ir gali sukelti ginklavimosi varžybas regione", - sakė Zhao žurnalistams per reguliarų pasitarimą Pekine.

"Kinija ragina susijusias šalis atsisakyti pasenusio šaltojo karo ir nulinės sumos mentaliteto bei siauro geopolitinio mąstymo ir imtis veiksmų, kurie padėtų užtikrinti taiką ir stabilumą regione bei stiprinti šalių tarpusavio pasitikėjimą", - pridūrė jis.