Abu Akleho šeima ir kolegos pranešė, kad Izraelis tyčia nužudė žurnalistą

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.timesofisrael.com/... 2022-11-12 10:23:00, skaitė 219, komentavo 4

Abu Akleho šeima ir kolegos pranešė, kad Izraelis tyčia nužudė žurnalistą

Nužudyto reporterio dukterėčia reikalauja teisingumo per retą posėdį; "Al Jazeera" prodiuseris, kuris buvo nušautas tą pačią dieną kaip ir Abu Aklehas, teigia, kad bendradarbis buvo "nužudytas šaltakraujiškai, tyčia"

51 metų Shireen Abu Akleh, "Al Jazeera" žurnalistė veteranė, nušauta per IDF karių ir palestiniečių ginkluotų užpuolikų susirėmimus, kai rengė reportažą apie IDF reidą Dženine

Ketvirtadienį nužudytos palestiniečių kilmės amerikiečių žurnalistės Shireen Abu Akleh šeimos nariai ir kolegos JT tyrėjams sakė, kad ji buvo sąmoningai nužudyta kaip Izraelio "plataus masto karo" prieš palestiniečių žiniasklaidos darbuotojus dalis. "Al Jazeera" reporterės veteranės, kuri vilkėjo neperšaunamą liemenę su užrašu "Press" ir šalmą, kai gegužės 11 d. buvo nušauta į galvą, kai filmavo Izraelio pajėgų ir palestiniečių gyventoju susišaudymą, kilusį per IDF reidą netoli šiaurinio Vakarų Kranto miesto Dženino, nužudymas yra vieno iš pirmųjų iš serijos retų viešų klausymų JT tema.

"Mes norime visiškos atskaitomybės. Norime teisingumo", - sakė nužudyto žurnalisto dukterėčia Lina Abu Akleh agentūrai AFP po to, kai davė parodymus per, jos žodžiais tariant, "istorinį" klausymą JT Ženevoje.

Klausymus, kuriuos griežtai kritikavo Izraelis, rengia JT Žmogaus teisių tarybos pernai įsteigta Tyrimo komisija, kurios tikslas - ištirti pagrindines dešimtmečius trunkančio Artimųjų Rytų konflikto priežastis. Kalbėdama su tyrėjais Lina Abu Akleh sakė, kad jai "žodžiais nenusakomai skaudu" galvoti apie tai, kaip žuvo jos teta, ir tvirtino neabejojanti, kad Izraelio kariai "sąmoningai taikėsi į mano tetą".

"Šaltakraujiškai"

Abu Akleh kolega Ali Sammoudi, "Al Jazeera" prodiuseris, kuris tą dieną taip pat buvo nušautas, bet liko gyvas, pritarė. Jis teigė, kad grupė "vilkėjo žurnalistų aprangą" ir kad netoliese nebuvo jokios kovotojų veiklos. Staiga "ore sprogo kulka", - sakė jis ir pasakojo, kaip sušuko: "Grįžkite atgal!", o paskui pajuto "sprogimą nugaroje". Pasak jo, laikydamas nužudytos kolegės nuotrauką, akivaizdu, kad "Shireen Abu Akleh buvo nužudyta šaltakraujiškai, tyčia".

Izraelio gynybos pajėgos iš pradžių dėl šaudymo kaltino palestiniečių šaulį, tačiau vėliau pripažino, kad Abu Akleh greičiausiai nužudė Izraelio karys, kartu pabrėždamos, kad incidentas buvo nelaimingas atsitikimas ir kad į žurnalistę nebuvo taikytasi sąmoningai.

Rugsėjį, skelbdamas galutinį tyrimą dėl šio įvykio, kariuomenės pareigūnas žurnalistams sakė, kad buvo nustatytas karys, kuris "su labai didele tikimybe" žurnalistą nušovė per klaidą. Remdamasi galutinėmis tyrimo išvadomis, IDF teigė, kad vis dar "neįmanoma vienareikšmiškai nustatyti Abu Akleh nužudžiusio šūvio šaltinio", tačiau "yra didelė tikimybė, kad Abu Akleh buvo atsitiktinai pataikyta IDF ginklu, paleistu į įtariamuosius, kurie identifikuoti kaip ginkluoti palestiniečių šauliai, per susišaudymą, kurio metu į IDF karius buvo paleisti gyvybei pavojingi, plačiai paplitę ir beatodairiški šūviai".

Pavėluotas pripažinimas, kuris atėjo po to, kai kelis mėnesius kariuomenė tvirtino, kad neįmanoma nustatyti mirtino šūvio šaltinio, ir užsiminė, kad žurnalistą galėjo nužudyti palestiniečių teroristų ugnis, nebuvo jokia paguoda, sakė Lina Abu Akleh.

"Jie iki galo nepripažino, kad tai buvo jie. Jie net nenurodė mums to kareivio pavardės", - sakė ji AFP. "Jie net nenori pradėti baudžiamojo tyrimo".

Ji teigė, kad nė viena Izraelio valdžios institucija net nebuvo susisiekusi su šeima nuo gegužės 13 d. vykusių tetos laidotuvių, per kurias Izraelio policija lazdomis mušė karstą nešusius karstus (VIDEO), uždengtus Palestinos vėliava. Šeima kreipėsi į Tarptautinį baudžiamąjį teismą su prašymu pradėti nepriklausomą tyrimą.

"Karas" su žurnalistais

Lina Abu Akleh išreiškė viltį, kad ketvirtadienio posėdis gali ką nors pakeisti. Ji sakė, kad siekiant užkirsti kelią tolesniam kraujo praliejimui labai svarbu užtikrinti atsakomybę, ir pabrėžė, kad L. Abu Akleh "nužudymas yra ne atskiras incidentas, o neatsiejama visos sistemos, kuri ir toliau palaiko tokio pobūdžio smurtą, dalis". Palestinos žurnalistų sindikato vadovas Naseras Abubakeris pritarė, kad nuo 2000 m. buvo nužudyta beveik 50 palestiniečių žurnalistų ir "niekas nebuvo patrauktas atsakomybėn".

"Izraelis taikosi į palestiniečių žurnalistus kaip sisteminės politikos, kuria siekiama užgniaužti palestiniečių balsus ir mus nutildyti, dalį", - sakė jis.

"Mes, palestiniečių žurnalistai, patiriame ne tik piktnaudžiavimą ir pažeidimus, bet ir plataus masto okupacinės valstybės karą."

Abubakeris sakė, kad nuo 2013 m. palestiniečių žurnalistai patyrė 7500 pažeidimų, arba apie 830 pažeidimų kasmet.

"Ar pasaulis tylėtų, jei visi šie nusikaltimai būtų įvykdyti bet kurioje kitoje vietoje, o ne Palestinoje?" - klausė jis.

Izraelis griežtai kritikavo COI, kaltindamas tyrėjus "antiizraelietiškos darbotvarkės" palaikymu, ir kategoriškai atsisakė bendradarbiauti atliekant tyrimus. Be to, pirmadienį prasidėjusius viešus klausymus jis pavadino "fiktyviais teismo procesais".