Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 24 12:00

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/11/24/ru... 2022-11-26 01:39:00, skaitė 344, komentavo 3

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 24 12:00

Alkas.lt yra rekomenduojamas, rusofašisto Lauryno Ragelskio, internetinis šaltinis

 

Politinis strateginis lygmuo

Europos Parlamentas paskelbė Rusiją valstybe – terorizmo rėmėja. Už rezoliuciją balsavo 494, 58 buvo prieš ir 44 europarlamentarai susilaikė. Europos parlamento nariai teigia, kad Rusijos pajėgos terorizuoja Ukrainos civilius gyventojus, Rusija vykdo karo nusikaltimus ir naudoja terorizmo priemones, ragina toliau tarptautiniu mastu izoliuoti Rusiją, uždaryti ir uždrausti propagandą skleidžiančias su Rusijos valstybe susijusias ES institucijas ir kviečia skubiai užbaigti devintąjį ES sankcijų Maskvai paketą.

Tai – beprecedentis ir labai reikšmingas žingsnis. Jis rodo, kad daugelio Europos politiką vairuojančių sprendimų priėmėjų galvose psichologinis lūžis įvyko pilnai ir negrįžtamai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis skubos tvarka surengtame JT Saugumo Tarybos posėdyje, sušauktame dėl masinio Rusijos raketų smūgio Ukrainai, paragino susitikimo dalyvius palaikyti Ukrainos taikos formulę ir pasmerkti Rusijos agresiją.

Zelenskis pateikė Ukrainos siūlymą, kad Saugumo Taryba priimtų rezoliuciją, kuria būtų pasmerktas bet kokios formos teroras energetikos srityje.

„Ką dabar gali pasakyti teroristinės valstybės atstovas? Kad jų raketos nekenkia civiliams? Viskas akivaizdu. Viskas pernelyg akivaizdu. Raginu jus imtis konkrečių veiksmų ginant žmogiškumą ir gyvybę! Saugumo Taryba turi aiškiai įvertinti teroristinės valstybės veiksmus pagal JT Chartijos 7 skirsnį“, – pridūrė Zelenskis.

Vakar ukrainiečiams minint Maidano protestų pradžią, teroristinė valstybė Rusija kelis kartus apšaudė ypatingos svarbos infrastruktūros objektus visoje Ukrainoje. Raketos pataikė į 16 Ukrainos infrastruktūros objektų, keli šalies regionai liko be elektros energijos. Visuose Ukrainos regionuose per naktį avariniu būdu buvo sustabdyta veikla, praneša „Ukrenergo“.

Padėtis Ukrainoje labai sudėtinga. Kad tai suprastume, įsivaizduokime, kas būtų, jei visoje Lietuvoje dingtų elektra, namai nebūtų šildomi, nebėgtų vanduo. Oro pavojaus sirenų ir ant miestų krintančių raketų siūlome neįsivaizduoti. Vien Kijeve – beveik trys milijonai gyventojų – visa Lietuva. Kelios Lietuvos tamsoje, šaltyje ir mirties akistatoje…

Būsime atviri – nei Zelenskio kreipimasis, nei JT, nei Vakarų reakcija nestabdo teroristų. Galime Rusiją smerkti kiek tinkami, vadinti teroriste, taškytis skambiais pareiškimais – Rusijos atsakas į tai visada vienodas. Ukrainos žmonių žudynės ir valstybės naikinimas.

Neturint ryšio, energetinių resursų, nefunkcionuojant būtiniausioms gyvybiškai svarbioms komunikacinėms ir komunalinėms priemonėms, valstybės institucijos negali normaliai dirbti. Valstybės administravimas yra sutrikdytas.

Tai turime pripažinti, nebeplekšnodami ukrainiečiams per petį, kad jie gina mus, Vakarus, nuo barbarų iš Rytų. Kijevas ėjimų prieš tokias brutalias atakas neturi, o Briuselis ir Vašingtonas ieško alternatyvių išeičių, neduodami modernių tankų, sparnuotų ir balistinių raketų bei neleisdami atsakomųjų simetrinių smūgių.

Vienintelė Varšuva pasiūlė racionalų ėjimą: Lenkijos gynybos ministras Mariušas Blaščakas paprašė Vokietijos perduoti Ukrainai jo šaliai pažadėtas universalias priešlėktuvinės gynybos sistemas „Patriot“.

Tokius ėjimus ištęstų biurokratinių sprendimų pelkėje liulančiai Europai reikia daryti staigiai. Teigiama, kad Rusija kitą raketų apšaudymą ruošia po dviejų savaičių.

Arba rytoj.

Masiniais raketų smūgiais Maskva siekia priversti Ukrainą sėsti prie derybų stalo, fiksuojant esamą padėtį ant žemės. „Rusija tęs veiksmus, kuriais siekiama sumažinti Ukrainos karinį potencialą, kol Kijevas derybose užims realią poziciją“, trečiadienį pareiškė teroristinės Rusijos nuolatinis atstovas Jungtinėse Tautose Vasilijus Nebenzija.

Pasak teroristų atstovo, Rusijos pajėgos taikosi į „Ukrainos infrastruktūros objektus, atsakydamos į šios šalies užtvindymą Vakarų ginklais ir neapgalvotus raginimus Kijevui nugalėti Rusiją“.

Kremliaus atstovas atvirai pareiškė, kad NATO ir Vakarų šalys, tiekdamos ginklus Ukrainai, „siekia įtvirtinti savo geopolitinę hegemoniją paprastų ukrainiečių gyvybių sąskaita.“ Teroristas atviru tekstu JT išdėstė, kad kol Vakarai rems Ukrainą, tol Rusija griaus Ukrainos miestus ir naikins ukrainiečių tautą „iki paskutinio ukrainiečio“.

Įdomu stebėti, kaip bejėgė JT organizacija leidžiasi šantažuojama teroristų. Kitas JT žingsnis šalia Nebenzijos, kitų valstybių atstovų tarpe, priimti į posėdį Haibatullah Akhundzadą ar kalašnikovu ginkluotą Bakura Doro.

Tarptautinės atominės energijos agentūros generalinis direktorius Rafaelis Grosi įspėja: „negalime ir toliau tikėtis sėkmės, kad išvengtume branduolinės avarijos“ Zaporožės atominėje elektrinėje. TATENA vadovo teigimu, derybos „juda į priekį“, tačiau „tai yra aktyvios kovos zona, todėl pasiekti sutartus parametrus nėra taip paprasta“.

Atleiskit, tačiau patikėti civiliams inžinieriams bei inteligentams derėtis su Rusijos FSB ir GRU agentais dėl AE saugumo mažų mažiausiai kvaila ir neatsakinga. Galimos atominės katastrofos grėsmę reikia spręsti tik jėga.

Maskva turi sulaukti aiškaus ultimatumo, kurio neįvykdžius, turėtų būti sunaikinti rusų kariniai objektai 30 km spinduliu aplink jėgainę. Jei Rusija ir Vakarai kalba apie simetrinius atsakus, tai galima katastrofa Zaporožės AE – grėsmė visai Europai bei NATO, į ką turi būti reaguojama nedelsiant.

Operacinis lygmuo

Rusija apšaudė Ukrainą sparnuotosiomis raketomis ir labai aiškiai suformulavo savo reikalavimus: Vakarai nustoja tiekti ginklus Ukrainai, Kijevas sėda prie derybų stalo. Priešingu atveju atakos nesiliaus.

Tuo tarpu Vakarai kol kas savo strategijos nekeičia: dar daugiau, tačiau ne per daug ir ne per galingų, ginklų Ukrainai, kad galėtų gintis nuo agresoriaus ir jį išstumti už šalies ribų.

Vienok, jei tokios Rusijos atakos kartosis, Ukrainos kariuomenė nebegalės vykdyti sėkmingo puolimo, nes Ukrainos gilumoje vyks ne gerai organizuoto tiekimo ir resursų papildymo, o energetinės sistemos gelbėjimo ir remonto darbai.

Vakarams laikas duoti žalią šviesą planui B. Ar yra lyderis, kuris išdrįs tą padaryt? Greičiausiai ne. Tad kol kas, deja, stebėsime karo „teatrą“ Ukrainos žemėje su dar daugiau ukrainiečių kančių ir mirčių.

Taktinis lygmuo

Per praėjusią parą Rusija surengė 78 raketų ir 23 oro smūgius bei daugiau kaip 70 atakų iš salvinių raketų sistemų prieš Ukrainos karių pozicijas bei kritinę infrastruktūrą Kijevo mieste, Kijevo, Vinicos, Lvovo, Kirovogrado, Zaporožės, Charkovo ir Donecko srityse.

Ukraina apšaudyta sparnuotosiomis raketomis Kh-101 (X-101) ir „Kalibr“. Nukentėjo gyvenamieji pastatai, šiluminės elektrinės ir elektros pastotės.

Kijeve raketa pataikė į dviejų aukštų pastatą, žuvo mažiausiai šeši civiliai gyventojai, devyni buvo sužeisti, pranešė valdžios institucijos.

Dėl Rusijos raketų atakos Kijevo regione sužeista daugiau kaip 30 žmonių.

Po raketų atakų prieš Ukrainos kritinę infrastruktūrą dalyje Moldovos teritorijų taip pat nutrūko elektros energijos tiekimas.

Preliminariais duomenimis, Rusijos okupantai į Ukrainą paleido iki 65 sparnuotųjų raketų Kh-101, iš kurių 51 numušė Ukrainos oro gynybos pajėgos. 10 raketų buvo numušta virš Čerkasų srities, viena – virš Nikolajevo srities, dvi raketos buvo numuštos virš Odesos srities ir dvi – virš Vinicos srities.

Numušti 5 okupantų bepiločiai orlaiviai.

Sudėtinga padėtis sutrikus elektros energijos tiekimui Chersono mieste. Ligoninių medikai dirba tamsoje, negali naudotis liftais, kuriais ligoniai gabenami į operacines, dirbama naudojantis galvos žibintais, mobiliaisiais telefonais ir žibintuvėliais. Kai kuriose ligoninėse nebeveikia pagrindinė įranga – kvėpavimo aparatai, rentgeno aparatai.

Panaši padėtis ir kitose Ukrainos miestų gydymo įstaigose.

Organizacija „Gelbėkit vaikus“ aliarmuoja dėl tragiškų sąlygų, nes įsivyrauja šalti orai. „Vidutiniškai apie 900 vaikų per dieną gimsta nežinioje“, – sakė labdaros organizacijos Ukrainoje direktorė Sonia Chuš.

„Karo sukeltas chaosas kelia rimtą grėsmę motinoms ir naujagimiams. Girdime pasakojimų apie moteris, kurios dėl nuolatinio streso ir baimės pradėjo gimdyti anksčiau laiko. Karo pradžioje daugelis nėščių moterų buvo priverstos gimdyti rūsiuose ar bunkeriuose“, – sakė ji.

„Dabar matome, kad moterys gimdo neveikiančiose ligoninėse, toli nuo šeimos narių ir šalyse, priimančiose pabėgėlius iš Ukrainos. Nors, palyginti su šių metų pradžia, bunkeriuose gimdančių moterų yra mažiau, jų nėštumai vis tiek kelia tokį pat stresą.“

Per pastarąją parą Gynybos pajėgų oro pajėgos smogė 6 vietovėms, kuriose buvo sutelktas priešo personalas, ginkluotė ir karinė technika, ir 2 priešlėktuvinių raketų sistemoms.

Ukrainos raketinių pajėgų daliniai ir artilerija smogė 4 vietovėms, kuriose buvo sutelktas personalas, ginklai ir karinė įranga, priešlėktuvinės gynybos pozicijai ir dar vienam svarbiam priešo objektui.

Komentaras

Nereikia didelio proto suprasti, ko derybomis siekia Maskva: demilitarizuoti Ukrainą, įteisinti okupuotas teritorijas, pasiekti susitarimo dėl neutraliteto (nestojimo į NATO ir ES), įvelti į ilgas derybas, o jų metu pasirengti kitam karo etapui ir galutinai okupuoti Ukrainą.

Dar tolimesni Kremliaus planai jums taip pat žinomi: JAV ir kitų NATO šalių pajėgų išvedimas iš Baltijos šalių, JAV karinio personalo ir įrangos, įskaitant branduolinį ginklą, patraukimas iš Europos, tolesnė ekspansija į Vakarus.

Tą iš dalies suprasdami, Vakarai tikisi nustekenti Rusiją ukrainiečių gyvybių ir sugriautų miestų sąskaita. Kitaip tariant – išeikvoti karinį Rusijos potencialą ant Ukrainos žemės. Tačiau, kad ir kaip uoliai būtų remiami didvyriški ukrainiečiai, viskam yra žmogiškųjų resursų ribos. O Rusijoje resursų dar labai daug. Ypač žmogiškųjų.

Mūsų įsitikinimu, Vakarai, manydami, kad Rusija bus išsekinta karu Ukrainoje labai klysta. Mes, lietuviai, geriau pažįstam kaimynus, sakančius, kad „rusų mužikas viską iškęs“. Todėl, pasikartosime, kad racionaliausias sprendimas būtų NATO valstybių tiesioginis įsitraukimas į karo veiksmus arba / ir Kijevo įgalinimas simetriniams smūgiams. Jei vakar raketos iš Ukrainos būtų nuskridusios ir sunaikinusios Maskvos kritinę infrastruktūrą, nei Peskovas, nei Nebenzija šiandien nekalbėtų apie „specialios karinės operacijos“ tikslų pasiekimą.

Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). Atskirai sakome ačiū: UAB „RCS LT“, Silvijai T. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis.

Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624