Gintaras Furmanavičius: Kodėl aš rašau apie Nacionalinę sporto agentūrą?

Autorius: Gintaras Furmanavičius Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-11-29 17:38:00, skaitė 338, komentavo 1

Gintaras Furmanavičius: Kodėl aš rašau apie Nacionalinę sporto agentūrą?

Šiame mano tekste bus daug citatų, nes žodis ne žvirblis, o rankraščiai turi bjaurią savybę nedegti, kaip ir internetas - prisiminti viską, ką kažkas kada nors pasakė. Kaip jau ne kartą esu minėjęs, visa įdomi informacija yra labai nesunkiai surandama.

Tolimų 2020 metų lapkričio 9 dieną konservatoriais save vadinančių naujųjų ir senųjų komunistų propagandos rupore LRT pasirodė interviu, kurio antraštė skelbė:

„Šimonytė žada keisti politinę kultūrą: automobilio statymo ne vietoje nusikaltimu nelaikytų, bet nepotizmo neatleistų.” Tame interviu yra toks teiginys: „Naujosios valdančiosios koalicijos lyderės konservatorių atstovė Ingrida Šimonytė, Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Laisvės partijos vadovė Aušrinė Armonaitė žada kelti politinės kultūros ir moralės kartelę. Politikės tikina, kad būsimųjų ministrų patikimumu esą gali būti suabejota net ir dėl interesų konflikto regimybės.”

Prabėgo dveji metai. Kaip gi sekasi premjero kėdę užsėdusiai čiulbuonėlei bei jos bičiulėms laikytis savo tekstuose skambiai deklaruotų reikalavimų? Paimkime tik kelis pavyzdžius, bet prieš tai reikia paaiškinti, ką reiškia daugeliui girdėtas ir antraštėje besipuikuojantis žodis „nepotizmas.” Nepotizmas (angl. nepotism) – tarnybinės padėties naudojimas giminėms ar draugams proteguoti. Trumpai, aiškiai ir labai suprantamai. Vakarų valstybėse nepotizmas laikomas viena iš korupcijos formų bei yra prilyginamas korupciniams nusikaltimams.

Taip yra Vakaruose, bet ne pas mus. Pateiksiu jums tik vieną pavyzdį, į kurį niekas neatkreipė deramo dėmesio. Nuo pat Nepriklausomybės paskelbimo Lietuvos sportu rūpinosi Kūno kultūros ir sporto departamentas. Atėjus pačiai skaidriausiai ir #geriausiakasgalėjonutiktiLietuvai valdžiai, tris dešimtmečius veikusi struktūra buvo panaikinta, o visą sporto politiką ir jos įgyvendinimą buvo pavesta kuruoti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai, kuriai vadovauja iškili konservatorių pėstininkė ponia Jurgita Šiugždinienė. Iš Kauno. Tai yra svarbu ir jūs tuojau suprasite, kodėl. Taigi, vietoj sunaikinto KKSD 2022 metų sausio mėnesį nutarta įkurti naują organizaciją, atsakingą už sporto politiką ir valdymą. Balandžio mėnesį buvo įsteigta Nacionalinė sporto agentūra. Numatyta, kad 2023 metais NSA valdys apie 60 milijonų eurų biudžetą.

Sporto klausimus šioje ministerijoje kuruoja ponas Linas Obcarskas, buvęs Lietuvos sambo federacijos prezidentas. Spėkite, iš kokio jis miesto? Teisingai, iš Kauno. Iki padarydamas politinę karjerą jis buvo Kauno technologijos universiteto Sporto ir sveikatingumo centro vadovas.

Grįžkime prie Nacionalinės sporto agentūros, kuri kitais metais valdys 60 milijonų eurų biudžetą. Nuo ankstyvo pavasario šalies sporto kuluaruose kone pusmetį buvo linksniuojamas pagrindinis favoritas laimėti vadovo kėdę - buvęs Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas. Itin šiltus santykius su dabartiniais valdančiaisiais Mindaugas palaiko dar nuo „Eurobasket 2011“ laikų. Galima prisiminti, jog kaunietis buvo Lietuvoje vykusio žemyno krepšinio čempionato organizacinio komiteto vadovas, o dabar premjero pareigas einanti Ingrida Šimonytė tuomet pradėjo savo ilgą kelią didžiojoje politikoje ir dirbo konservatorių vyriausybės finansų ministre.

Todėl niekam nebuvo staigmena, kai liepos mėnesį kaunietis Mindaugas Špokas tapo agentūros direktoriumi, jį paskyrus švietimo, mokslo ir sporto ministrei Jurgitai Šiugždinienei. Valstybės tarnybos departamentas, vykdęs dviejų etapų vadovo atrankos konkursą, ministrei pateikė du komisijos geriausiai įvertintus kandidatus. Gegužę paskelbtas NSA vadovo konkursas sulaukė didelio susidomėjimo. Atranką vykdė Valstybės tarnybos departamentas informavo, kad norą vadovauti šiai agentūrai išreiškė net 28 pretendentai, o į vertinimą komisijoje atvyko 9 pretendentai. Aš pripažįstu, kad Mindaugas Špokas yra ilgametę patirtį turintis puikus sporto vadybininkas, tačiau galimybė ministrei rinktis iš dviejų kandidatų man skamba labai įdomiai. Pikti liežuviai Kaune plaka apie labai artimus viceministro ir naujojo agentūros direktoriaus kontaktus bei sutampančius pomėgius. Bet juk negalima uždrausti žmonėms bendrauti, o visa kita yra tik pastoviai pasitaikantys sutapimai.

Paskirtas į pareigas Mindaugas Špokas pradėjo rinkti savo komandą. Kompetencijų centrui vadovaus daug metų švietimo ir mokymo srityse dirbanti Vilma Čingienė. Spėkite, iš kokio ji miesto? Taip, ji yra labai artima Kauno konservatoriams. Tačiau tuo įdomybės nesibaigia. Ponia Vilma buvo pono Mindaugo mokslinio darbo vadovė, o 2011 metais jie kartu yra išleidę mokomąją priemonę „Mokymasis iš patirties - Eurobasket 2011.”

Žiūrime toliau. Aukšto meistriškumo sporto skyriui vadovaus ilgametę patirtį švietimo srityje, koordinuojant studijų programas ir plėtojant sporto vadybos mokslą, sukaupęs Andrius Brusokas - treneris iš Kauno Žalgirio krepšinio akademijos.

Yra NSA ir ne kauniečių. Pavyzdžiui Rimantas Šerkšnas, paskrtas Infrastruktūros skyriaus vadovu, yra iš Tauragės. Jis yra dabartinio Tauragės mero liberalo Dovydo Kaminsko geras bičiulis, o mero gyvenimo draugė yra Viktorijos Čmil patarėja.

NSA Bendrųjų reikalų skyriaus vadovas – Marius Žiūkas, buvęs pas liberalus pabėgusio seimo pimininko Viktoro Pranskiečio laikinasis kanceliarijos vadovas.
Kodėl aš rašau apie Nacionalinę sporto agentūrą? Todėl, kad tai puikus pavyzdys, kaip parenkami vadovaujantys kadrai į gerai apmokamas pareigas naujai sukurtoje ir dideliu biudžetu disponuojančioje struktūroje. Bet kurioje seniai veikiančioje biudžetinėje valstybės įstaigoje tų ryšių yra daug kartų daugiau.

Nepotizmas Užsienio reikalų ministerijoje ar energetikos sektoriuje jau yra apkalbėtas ir apdainuotas šimtus kartų. O energetikos ministras Dainius Kreivys galėtų
būti tobuas mokslinio tyrimo apie nepotizmą ir interesų konfliktą subjektas. Tiek vienoje, tiek kitoje srityje giminysčių ir draugysčių ryšiai yra tokie stiprūs ir tamprūs bei gerai apsaugoti, kad jokia teisėsauga ar valstybės tarnybos etiką prižiūrinti struktūra ten net nosies nekiša. Ypač, kai valdžioje TIE. Atnešę mums laisvę ir nepriklausomybę bei atėję amžiams ir nenumaldomai deklaruojantys aukštą moralę ir skaidrumą. Jei turite abejonių - grįžkite į antrą pastraipą.