Zelenskio vizitas JAV nepasisekė

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/zele... 2022-12-23 22:24:00, skaitė 476, komentavo 18

Zelenskio vizitas JAV nepasisekė

Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui nepavyko pasiekti savo vizito JAV tikslo ir įsigyti modernesnių ginklų puolimo operacijoms. Tokia nuomonė išdėstyta trečiadienį „ The Washington Post“ publikuotame straipsnyje apie Ukrainos lyderio kelionės rezultatus.

Jo autoriai atkreipia dėmesį į JAV prezidento Joe Bideno ir Zelenskio požiūrių į Ukrainos karinius poreikius skirtumus. Kaip pabrėžiama medžiagoje, „Ukrainos prezidentas ir jo patarėjai ir toliau primygtinai reikalauja, kad Vašingtonas atsiųstų modernius ginklus, kurių Bidenas tiekti nenori“, – pažymima medžiagoje.

Leidinys mano, kad abiejų valstybių vadovų derybų tikslai skyrėsi. Taigi, Zelenskio tikslas buvo kitais metais gauti „galingesnių ginklų ir padidinti Ukrainos galimybes pradėti dideles puolimo operacijas“. „Iš esmės nebuvo jokių požymių, kad jam pasisekė, bent jau trumpuoju laikotarpiu“, – pabrėžia straipsnio autoriai.

Savo ruožtu Vašingtono administracija nekantriai laukė „aptarimo, ką [Zelenskis] mano apie diplomatiją“, laikraščiui sakė šaltinis Baltuosiuose rūmuose. „Kokioje stadijoje jis dabar yra ir ko jam reikia, kad Kijevo padėtis būtų kuo stipresnė, kad būtų galima paspartinti derybų procesą“, – pridūrė šaltinis. Jis pakartojo administracijos poziciją: „Ne nuo mūsų priklauso, kaip turėtų atrodyti diplomatija, kada ji turėtų prasidėti ar kokios turėtų būti jos raudonos linijos – šiuos sprendimus turi priimti Ukraina“.

Pareigūnas taip pat mano, kad naujajame Kongrese, kuris darbą pradės sausio 3 d., atsiras daugiau tų, kurie nepritaria karinės pagalbos teikimui Kijevui. „Bus skambūs, ne itin įtakingi, bet garsūs balsai, kurie įrodys, kad šiuos pinigus reikia nukreipti kitur, kad mes švaistome brangius resursus užsienio avantiūroms“, – pabrėžė jis.

Atsisakymas paaštrinti santykius su Rusijos Federacija

Tuo pat metu, pasak buvusio JAV nuolatinio atstovo prie NATO Ivo Daalderio, dabar vadovaujančio Čikagos pasaulio reikalų tarybai, „Bidenas vis dar susirūpinęs, kad nenueitų per toli, baiminasi, kad santykiai su Rusija pablogės“.

Savo ruožtu laikraštis „Politico“ trečiadienį pažymėjo, kad „Zelenskis kartais nuvilia Bideno administraciją nuolatiniais prašymais gauti daugiau ginklų, įskaitant tuos, kurie leistų Ukrainai smogti giliai į Rusiją“. „JAV griežtai atsisako siųsti tokius ginklus į Kijevą, bijodamos, kad jie gali būti panaudoti smarkiai paaštrinant konfliktą“, – pažymima straipsnyje.

Trečiadienį Vašingtone įsikūrusio Quincy instituto portale „ Responsible Statecraft“ taip pat pabrėžta, kad „Bidenas mažai domėjosi raginimais siųsti tolimojo nuotolio raketas ir kitus puolamuosius ginklus į Ukrainą“.

SN inf.