Bus pristatyta politologo Mariaus Kundroto knyga apie putinizmą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/12/30/bu... 2022-12-31 04:15:00, skaitė 352, komentavo 16

Bus pristatyta politologo Mariaus Kundroto knyga apie putinizmą

2023 m. sausio 10 d., antradienį, 17 val. Vilniuje, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje (Žygimantų g. 1) bus pristatyta politologo Mariaus Kundroto knygą „Putinizmas: ideologinė charakteristika“.

Renginį ves Nepriklausomybės akto signataras Audrius Butkevičius ir žurnalistas Vitalijus Balkus. Dalyvaus ir pasisakys knygos anotacijos autorius prof. Lauras Bielinis, prof. Ona Voverienė, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys Gintaras Songaila.

„Putinizmas: ideologinė charakteristika“ yra trečia žinomo politologo knyga. Prieš tai buvo išleistos monografijos „Tauta amžių kelyje“ ir „Tautinis idealas politikoje“.

Šioje knygoje nagrinėjamas klausimas, ar Vladimiro Putino režimą galima laikyti ideologiniu, o jei taip – su kokia ideologine kryptimi jį reiktų sieti.

Marius Kundrotas | asmeninė nuotr.

Į pirmąjį klausimą atsakoma teigiamai. Nors šiuo metu populiaru kalbėti apie parazitinį KGB ir mafijos režimą, tik besidangstantį įvairių ideologijų elementais, knygoje atskleidžiama, kad šis režimas turi tam tikrą ideologinį veidą.

Jei laikysime, kad šis veidas – tiktai kaukė, teks klausti, ar apskritai egzistuoja ideologiniai režimai, nes bet kokia politinė sistema gali turėti pragmatinių tikslų, o ideologija dažnai naudojama kaip priemonė sutelkti masėms.

Esminis klausimas, ar egzistuoja konkreti politinių veiksmų programa, suteikianti režimui kryptį. Šioje knygoje teigiama, kad putinizmo atveju tokios programos esama.

Taip pat nagrinėjami paplitę stereotipai, pagal kuriuos putinizmas priskiriamas tai komunizmui, tai nacionalizmui, tai konservatizmui. Remiantis politologiniais ir istoriniais argumentais teigiama, kad iš visų modernių ideologijų putinizmas artimiausias itališkajam fašizmui, nors pastaruoju metu įgauna ir tam tikrų vokiškojo nacizmo bruožų.

Knygoje aptariami istoriniai precedentai, komunikacija masėms, struktūriniai režimo bruožai politiniu, socialiniu, ekonominiu ir geopolitiniu aspektu. Argumentai, kodėl putinizmas artimesnis fašizmui, nei kuriai nors kitai politinei teorijai, paaiškės perskaičius knygą.

Šiuo metu, kai viešosiose erdvėse putinizmas daugiausiai aptarinėjamas geopolitiniais arba žmogaus teisių aspektais, pastarąsias dažnai suvedant į vienos siauros bendruomenės teises, o gal ir privilegijas, ideologinių aspektų aptarimai – gana reti, paviršutiniški ir priklausomi nuo vertintojų politinių simpatijų ar antipatijų.

Tad ši knyga gali būti vertinama bent kaip mėginimas šią spragą užpildyti. Pagaliau, režimo, kuris pats gyvuoja legenda apie fašizmo triuškinimą, sąsajos su fašizmu ir jų atskleidimas gali turėti ir taikomosios reikšmės.

Drauge su šia knyga skaitytojai galės įsigyti ir antrąją autoriaus knygą – „Tautinis idealas politikoje“, kurioje nagrinėjamos Prancūzijos, Danijos, Lenkijos ir Lietuvos tautinės partijos, jų programos ir politiniai pasiekimai.

Nors nuo to laiko, kai išleista ši knyga, kai kurie autoriaus vertinimai šiek tiek kito, politologinė apžvalga bus naudinga, aiškinantis, kokiai – dešiniajai, kairiajai ar centristinei – krypčiai atstovauja šiuolaikinės Europos tautininkų partijos, kaip jos derina savo kultūrines ir socialines programines nuostatas, į kokius visuomenei kylančius iššūkius atsako ir – išplaukiant iš to – kokių galima tikėtis tolesnių perspektyvų.

Putinizmas : ideologinė charakteristika / Marius Kundrotas ; [anotacijos autorius Lauras Bielinis]. – Kėdainiai : Spaudvita, 2022. – 187, [1] p.. – Tiražas 150 egz.. – ISBN 978-609-8126-89-1 (įr.)

Rengėjų nuotr.